Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za svaku stradalu ovcu 400 kuna

Autor:

07.11.2008. 23:00
Za svaku stradalu ovcu 400 kuna

Foto: Alenka FESTINI



Mi u lovačkom društvu smo svim otočnim lokalnim samoupravama poslali apel da nam pomognu financirati nabavu pet pasa goniča. To bi zajedno s dresurom, adekvatnom prehranom stajalo oko 100.000 kuna. No, u tom apelu nas je podržao jedino Grad Pag i nitko više, rekao je Vrkić


U četvrtak se sastalo Povjerenstvo za popis štete nastale pomorom ovaca od čagljeva, koje čine kao predsjednik gradonačelnik Andreja Bukša te članovi: predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka Robert Vrkić, zatim ovčari Ante Stupičić, Ante Donadić, Ante Sabalić, a sastanku je bio nazočan i glasnogovornik Poglavarstva Borislav Palčić.
Naime, ovaj sastanak je održan kao hitan budući da gotovo svakodnevno ovčari pronalaze zaklane ovce stradale pod zubima čagljeva. Situacija je alarmantna jer ovce uskoro na svijet donose mladu janjad. Znači opasnost i štete od čagljeva su već sada udvostručene.
Ovčari su istaknuli da je u posljednje dvije godine na otoku od čagljeva stradalo oko 200 ovaca i janjadi. Održano je nekoliko desetaka hajki, od kojih je nekoliko bilo uspješnih, međutim, čagljevi i dalje obitavaju na Pagu i idu u krvoločne pohode na ovce.
Vrkić je predložio da je u ovom trenu nužno za potrebe uspješnih održavanja hajki nabaviti nekoliko pasa goniča.
– Mi u lovačkom društvu smo svim otočnim lokalnim samoupravama poslali apel da nam pomognu financirati nabavu pet pasa goniča. To bi zajedno s dresurom, adekvatnom prehranom stajalo oko 100.000 kuna. No, u tom apelu nas je podržao jedino Grad Pag i nitko više, rekao je Vrkić.
Gradonačelnik Bukša je rekao kako je svjestan koje gubitke ovčari imaju.
– Grad Pag želi paškim ovčarima pomoći, financijski koliko može. Naravno da ne možemo pokriti cijelu štetu koju čagalj napravi, ali ćemo se truditi da ta naša pomoć barem malo ublaži situaciju.
Na sastanku je donesen zaključak da se od petka 7. studenoga posebno evidentira svaka ovca uginula zbog napada čaglja, a nakon što Povjerenstvo potvrdi napad čaglja, Grad Pag će vlasniku financirati odštetu u iznosu od 400 kuna po ovci, odnosno 200 kuna po janjetu.
Vrkić je istaknuo kako je potrebna velika suradnja ovčara s članovima lovačkog društva.
 – Zadaća nas lovaca je pomoći ovčarima u borbi protiv čagljeva. Stoga ih pozivamo da se u što većem broju odazivaju hajkama, rekao je Vrkić.
Gradonačelnik Bukša je predložio da lovci zajedno s ovčarima zbroje dosadašnje realne štete u ovčarstvu, kako bi se ovčarima moglo koliko-toliko financijski pomoći.