Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Hrvatska vina imaju šansu na američkom tržištu

07.11.2010. 23:00
Hrvatska vina imaju šansu na američkom tržištu


Novinari Mike DeSimon i Jeff Jenssen su tijekom svog boravka u Hrvatskoj obišli većinu vinarija koje već izvoze u SAD, te ključne gastronomske destinacije Zagreba, Istre i Dalmacije
Najutjecajniji američki stručni magazin „Wine Entousiast” prvi put, zahvaljujući aktivnostima Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske turističke zajednice i Cliff Ramesa, cijenjenog američkog sommeliera koji se bavi afirmacijom hrvatskih vina u SAD-u, radi reportažu o vino i gastro ponudi Hrvatske, izvijestila je danas Služba za odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Mike DeSimon i Jeff Jenssen, američki eno-gastro novinari koji djeluju pod zajedničkim nazivom “Wine Guys” završili su sedmodnevni posjetu najboljim hrvatskim vinarijama i restoranima diljem Hrvatske, na čelu s vodičem Sašom Špiranecom, autorom vinskog vodiča Hrvatske.
“Na temelju prethodnih saznanja očekivali smo lijepu zemlju, vrlo dobru kuhinju i jednako dobra vina, no ono što smo kušali bilo je mnogo više od toga, bilo je izvrsno. Vaša su najbolja vina izvanredne kvalitete, a umjesto dobre ali pretežito rustikalne kuhinje koju smo očekivali, dočekala nas je visoka kuhinja u kojoj je namirnica orginalna, kvalitetna i pripremljena po najvišim svjetskim standardima”, izjavili su američki eno-gastro novinari Mike DeSimon i Jeff Jenssen.
Posjet novinara „Wine Entousiast” rezultat je višemjesečnih napora da se u Hrvatsku dovede jedan od najvažnijih američkih vinskih časopisa kako bi se hrvatskim vinima u SAD-u olakšao put do američkog potrošača, navode u HGK-u.
Američki ljubitelji vina i vinski profesionalci se pri izboru vina rukovode preporukama u stručnim časopisima ili vodičima.
“Wine Enthusiast” je trenutno najutjecajniji stručni magazin u svojoj branši u sjevernoj Americi i jedan od najutjecajnijih na svijetu. Po objavi u časopisu „Wine Entousiast” reportaža će biti objavljena i na vinskom internet portalu “Wine Guys” http://www.worldwineguys.com/Published.html , ističe Služba za odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore.
Novinari Mike DeSimon i Jeff Jenssen su tijekom svog boravka u Hrvatskoj obišli većinu vinarija koje već izvoze u SAD, te ključne gastronomske destinacije Zagreba, Istre i Dalmacije.
U obilasku vinarija ili na specijaliziranim kušanjima posjetili su vinarije; Agrokor Vina, Krauthaker, Zdjelarević, Matošević, Coronica, Trapan, Kozlović, Clai, Bibich, Zlatan Otok, Toreta, Krajančić, P.Z. Čara, Bura, Korta Katarina, Skaramuča, Miličić, Saints Hills, Karaman, Dubrovački Podrumi i Crvik.
Osim vinarija, u svrhu preporuke američkim turistima, obišli su i ocijenili neke od najboljih restorana; Aperitiv u Zagrebu, San Rocco u Brtonigli, Le Mandrać u Voloskom, Cantinetu u Skradinu, Noštromo u Splitu, Lešić Dimitri na Korčuli, Kapetanovu Kuću na Pelješcu, Nautiku u Dubrovniku, te Galiju u Cavtatu, navodi se u priopćenju.
Mike DeSimon i Jeff Jensen članovi su žirija za ocjenjivanje jela pri French Culinary Institute u New Yorku, jedni od koautora knjige “The Ultimate Wine Companion” , te autori brojnih članaka u magazinima “Wine Enthusiast” i “Wine Spectator”.