Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prekršajna prijava 18-godišnjaku zbog paljenja kontejnera na Smiljevcu

07.11.2010. 23:00
Prekršajna prijava 18-godišnjaku zbog paljenja kontejnera na Smiljevcu


Mladi Zadranin uhvaćen je nedaleko od mjesta gdje su gorjela dva plastična kontejnera, a nakon što je pokušao pobjeći policajcima, uhvaćen je, savladan i priveden u prostorije policije. Utvrđeno je kako je upravo on zapalio dva kontejnera nakon čega je priveden sucu za prekršaje
Zbog paljenja kontejnera nedaleko od Osnovne škole Smiljevac, policajci su u subotu navečer, nešto iza 21 sat, uhitili 18-godišnjeg Zadranina koji je potom priveden u prostorije II. policijske postaje. Nakon kriminalističkog istraživanja kojem je mladić podvrgnut, utvrđeno je da je upravo on zapalio dva plastična kontejnera u vlasništvu poduzeća “Čistoća”. Na teren su izišli i zadarski vatrogasci do čijeg je dolaska jedan kontejner u potpunosti izgorio.
– Policajci su na mjestu događaja zatekli grupu mlađih osoba, kojima je provjeren identitet, pri čemu se jedan 18-godišnjak izdvojio i započeo trčati. Svega 100-tinjak metara dalje sustignut je, nakon čega su nad njim, zbog sprečavanja bijega, uporabljena sredstva prisile – izvijestila je policija navodeći kako tijekom fizičkog savladavanja mladića u bijegu nitko nije ozlijeđen.
Iste večeri, policija i vatrogasci zaprimili su dojavu o još dva požara na području Smiljevca i Stanova. Najprije je, oko 20.40 sati, dojavljeno da nedaleko od bivšeg trgovačkog centra Billa gore automobilske gume, a svega 20-ak minuta kasnije uslijedila je druga – da gori kontejner u Stadionskoj ulici. Kako su sva tri požara izbila na uskom području, policajci istražuju mogućnost da je i za njih odgovoran uhićeni 18-godišnjak, a tijekom poslijepodneva, kako saznajemo, on je uz prijavu zbog paljevine na Smiljevcu priveden sucu za prekršaje.
A da kontejneri gore na više lokacija u kratkim vremenskim razmacima te da su požari u njima podmetnuti nije nepoznato ni zadarskim vatrogascima, a ni policiji. Posljednji takav slučaj, kada su tijekom noći gorjeli kontejneri na više gradskih lokacija, zabilježen je 17. kolovoza ove godine. Sve je počelo u večernjim satima dojavom oko 20.17 sati o zapaljenom smeću u kontejneru u Ulici Franje Petrića 10. Na intervenciju su došla i ugasila požar trojica vatrogasaca s kombijem. Nakon dva sata stigla je druga dojava da gori kontejner u istoj ulici. Nakon kraćeg “zatišja” oko 3 sata u noći, planulo je smeće u kontejneru u Zvonimirovoj ulici, prema bazenu. Svega pola sata nakon što je taj požar ugašen, u 3.30 sati, zapaljeni su kontejneri u Ulici Josipa bana Jelačića. Tu je gorjelo pet kontejnera sa smećem, a vatra se proširila i na obližnje stablo bora. Posljednja dojava te noći zaprimljena je u 4.42 sati kada je zapaljeno smeće u kontejnerima, kod zadarske Osnovne škole Šime Budinića. Počinitelj, međutim, ni do danas nije pronađen.