Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bašićev ocjenjivački sud odabrat će najbolju među deset ponuda

08.11.2019. 08:47


Na natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Putničkog terminala Zračne luke Zadar kojeg provodi Društvo arhitekata Zadar (ZDA), prispjelo je ukupno 12 ponuda. Kako nam je rekao predsjednik ZDA Petar Kozina, dvije ponude neće biti uzete u obzir budući da su stigle izvan roka za dostavu ponuda. Tko su ponuđači, neće se znati sve do završetka postupka odabira najboljeg idejnog rješenja. Obuhvatom je predviđeno 15 tisuća kvadrata za novu zgradu terminala te 7.400 metara četvornih za nadstrešnicu te okoliš.


Za provedbi natječaja oko milijun kuna
– Pristigle ponude danas stižu pred tehničku komisiju koja mora utvrditi jer su u skladu s propisanim natječajnim uvjetima i nužnom opremom. Slikovito, da li su sve koverte i prilozi na broju i sl. Nakon tehničke komisije ponude idu na ocjenjivački sud kojem predsjeda naš uvaženi arhitekt, akademik Nikola Bašić. Tek kad ocjenjivački sud proglasi najbolje idejno rješenje, znat će se tko su bili i ostali autori, rekao nam je predsjednik ZDA Petar Kozina.
Zračna luka Zadar će za provedbu natječaja izdvojiti oko milijun kuna. Nagradni fond natječaja iznosi 625 tisuća kuna, a očekuje se da bi dionici fonda mogli biti poznati sljedećeg mjeseca.


»Idejno rješenje mora biti u skladu s tim da cijelo vrijeme izvođenja radova Zračna luka Zadar mora biti u funkciji. Nije isključena niti izgradnja nove ili rekonstrukcija postojeće zgrade. Zračna luka Zadar sigurno je najpotentniji aerodrom u zemlji.
Nikola BAŠIĆ




Kako je nedavno rekao ministar prometa Oleg Butković, u Zračnu luku Zadar planira se ukupno investirati oko 500 milijuna kuna. Ovim idejnim rješenjem nisu obuhvaćene kolne površine aerodroma tj. proširenje parkinga i rulnica za avione te produljenje poletno – sletne staze, tzv. vojne piste za ukupno 700 m. Dovršetkom Gaženice, ambicija je da luka postane tzv. »port of call« za cruisere. Produljenjem piste i proširenjem stajanke, omogućio bi se prihvat i zrakoplova na interkontinentalnim letovima koji bi mogli prihvaćati i otpremati goste za kružna putovanja Mediteranom.


Najpotentniji aerodrom u zemljI
U razgovorima s nekim zadarskim arhitektima doznajemo da bi s obzirom na okolnosti i očevidan rast prometa, ekonomičnije bilo sagraditi potpuno novi aerodrom nego ulaziti u rekonstrukciju. No, jedna od glavnih odredaba ovog natječaja jest da realizacija idejnog rješenja ne smije utjecati na redovne aktivnosti Zračne luke Zadar.
– Da to je točno, idejno rješenje mora biti u skladu s tim da cijelo vrijeme izvođenja radova Zračna luka Zadar mora biti u funkciji. Radujem se početku žiriranja jer će biti zanimljivo vidjeti predložena idejna rješenja. Naime, nije isključena niti izgradnja nove ili rekonstrukcija postojeće zgrade. Zračna luka Zadar sigurno je najpotentniji aerodrom u zemlji. Vidim ga u komplementarnom odnosu na druge zračne luke, prvenstveno na Split i Zagreb. U budućnosti vidim taj sinergijski odnos u sklopu povezivanja brzim prometnim rješenjima poput brzih vlakova. To je potreban moment budući da je Hrvatska vrlo značajna turistička zemlja, rekao nam je predsjednik ocjenjivačkog suda akademik Nikola Bašić.