Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarski vinari osvojili tri šampionske titule i polovicu od ukupnog broja odličja

08.11.2019. 20:57


Vinari s područja Zadarske županije su i na ovogodišnjem 29. Međunarodnom susretu vinara i vinogradara Sabatina 2019, koja se održava u Trogiru, dokazali da su bez premca, posebno u kategorijama otvorenih i mladih vina.


Najviše uzoraka u kategoriji mladih vina
– Opet su ugodno iznenadili, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji je zajedno s Hrvatskom udrugom vinarskih gradova organizator ove prestižne manifestacije. U spomenutim kategorijama od ukupno 166 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije i BiH, zadarski vinari su dostavili 81 uzorak, dakle gotovo polovicu. A u mladim vinima rezulat je još uvjerljiviji – od ukupno 74 čak 49 uzoraka, znači više od dvije trećine je iz Zadarske županije. Ne čudi stoga da su zadarski vinari osvojili i najviše odličja – zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, ali i tri od ukupno četiri šampionske titule.


Šampioni i velike zlatne medalje
Najbolje otvoreno crno vina je Merlot Bariquee 2018. vinara Anđelka Vrsaljka iz Nadina. Najbolje otvoreno bijelo vino je kupaža Maraština i Malvasija dubrovačka 2018. vlasnika Stjepana Vučemilovića, a najbolje mlado crno vino i to Merlot 2019 ima OPG Elvis Nimčević iz Nadina. Šampionima sa zadarskog područja, kao četvrti, pridružio se Frano Baničević Car, iz Smokvice na Korčuli.
– Znao sam da imam dobra vina, nadao se dobrim rezultatima, ali ovakav uspjeh nisam očekivao, rekao je Stjepan Vučemilović, neposredno nakon što je primio veliki šampionski pehar.
Osim šampionske titule Vučemilović je za svoja vina dobio i dvije velike zlatne medalje za Syrah, Merlot 2017 i za Merlot 2019. Velike zlatne medalje dobili su obitelj Maraš iz Vrsi za Merlot 2018, zatim OPG Stanko Čačić za Couvee Syrah 2017. Vina i likeri Fiolić iz Zadra, te OPG Božo Bačić iz Podgrađa za Syrah 2019.




Imamo visok potencijal
Zadarskim vinarima nitko nije ravan u kategoriji mladih i otvorenih vina, a kako će biti u subotu kada se proglašavaju rezultati za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda?! Medalja će svakako biti manje jer je među buteljama zadarskih samo 17. Jedna manje nego na prošlogodišnjoj Sabatini.


»Činjenica je da mi nemamo dugu tradiciju vinarstva. Još nemamo dovoljno odležanih zrelih vina, iako svako od ovih vina, nagrađenih na Sabatini, ima visok potencijal za odležavanje i starenje


Tomislav Glavić
– Činjenica je da mi nemamo dugu tradiciju vinarstva. Još nemamo dovoljno odležanih zrelih vina, iako svako od ovih vina, nagrađenih na Sabatini, ima visok potencijal za odležavanje i starenje, smatra Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara Zadarske županije. Dobra strana ovog rezultata je što su naša mlada vina tražena i stoga nemamo vina starijih od pet godina. Nema ni zaliha, govori Glavić dodajući kako ipak treba priznati i to da »mi kao mladi vinari idemo na natjecanja s velikim brojem uzoraka mladih vina, pa u neku ruku ispadamo i naivni«.
Hoću reći, pojašnjava svoju tezu Glavić, da etablirani vinari ne daju svoja mlada vina na natjecanja upravo iz razloga što se boje lošeg rezultata, smatra Glavić i dodaje da za sve, pa i za vinske butelje treba vremena, a vrijeme radi za vinare s područja Zadarske županije.
Dodajmo još da ovogodišnji 29. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019., na kojemu sudjeluje više od tisuću vinogradara i vinara iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, završava u noći sa subote na nedjelju uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda, proglašenjem šampiona Sabatine, potom Balom šampiona uz svečanu večeru šampionskih vina u hotelu Medena u Segetu Donjem kod Trogira.


Prof. Edi Maletić: Uspjeh vrijedan poštovanja
Tri šampionske titule i šest velikih medalja uspjeh su vrijedan poštovanja, prokomentirao je prof. Edi Maletić, poznati enolog i profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Maletić je i ovom prigodom istaknuo da je ovaj uspjeh rezultat višegodišnjeg stručnog rada i struke i proizvođača, uz potporu lokalne zajednice. Sve to dovelo je do toga da vinari zadarskog kraja u kategorijama otvorenih i mladih vina «pokupe« pola medalja na Sabatini. Ovo je također dokaz da je Zadar bio nepravedno zapostavljan na vinskoj karti Hrvatske. Možemo reći da je ovo sada prava slika. Zadarsko zaleđe ima sve preduvjete da proizvede odlična vina, što potvrđuju i ovi rezultati postignuti na Sabatini, poručuje profesor Edi Maletić.