Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Globalni problemi usporili dogradnju pročistača na Smiljevcu

08.11.2021. 12:15


Radovi na 2. dijelu zahvata na Obali kralja Petra Krešimira IV. koji se odvijaju u sklopu projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok« ov su se subote intenzivirali. Drugi dio radova obuhvaća dio od zgrade bivšeg hotela »Zagreb« do postojećeg gata, u dužini od oko 294 metra.


Druga faza radova
– Naime, na temelju suglasnosti koja je ishođena od Grada Zadra na vremenski period do 1. lipnja 2022. godine, ugovoreni izvođači će od ruba rive do zelenog pojasa postaviti gradilišnu ogradu, a ograđeni dio služit će samo za potrebe gradilišta. Građanima je osiguran prolaz cijelom dužinom Obale kralja Petra Krešimira IV. dijelom postojeće pješačke staze (šljunčani dio), između zelenog pojasa i gradilišne ograde, pojasnili su iz Lučke uprave Zadar.
Novi ulaz/izlaz s gradilišta uredit će se na postojećem ulazu, u blizini podzemnih kontejnera. Umjesto ograde na ovoj čestici postavit će se crveno-bijele barijere, a sigurnost pješaka bit će osigurana prometnim znakovima. Na toj lokaciji trenutačno se nalazi osam betonskih žardinjera koje će, zbog potreba ulaza na gradilište, biti uklonjene, adekvatno uskladištene i kasnije vraćene na postojeću lokaciju. Ulaz/izlaz s gradilišta na dijelu gdje je postojeći asfalt (pješački nogostup) zaštitit će se pločom preko koje će prolaziti sva vozila.
– Nakon završetka radova izvedena zaštita će se ukloniti i površina vratiti u prvotno stanje, poručuju iz Lučke uprave. I radovi na drugoj strani obale napreduju vrlo brzo i kako izgleda bez većih problema. Na velikom dijelu Liburnske obale uklonjene su velike betonske ploče, a svakim danom radovi napreduju bez zastoja. Kako bi u što manjoj mjeri ometali normalan tok prometa, radovi su podijeljeni u tri faze. Prva faza, koja je trenutačno u provođenju, trajat će do kraja prosinca 2021. godine, a obuhvaća dio od gradskog mosta, u smjeru sjeverozapada, ukupne duljine 130 metara. Navedeni dio obale te parkiralište uz obalu, odvojeno od kolnika zelenim pojasom, u potpunosti su zatvoreni za kolni i pješački promet.


Svakodnevne prometne regulacije
Osim rekonstrukcije Liburnske obale te radova na rivi, po gradu se radi punom parom. Rekonstrukcija dijela Tuđmanove ulice u punom je jeku, vozači su se već navikli na regulaciju prometa, promet u smjeru zapada (Puntamika, Petrići) ostaje i dalje preusmjeren obilazno na Put Murvice i Zrinsko-Frankopansku ulicu. Iz Grada pozivaju sve sudionike za strpljenje u prometu zbog mogućih zastoja, poštivanje znakove privremene regulacije prometa i korištenje obilaznih pravaca.
– Također upozoravamo vozače na pojačan oprez prilikom vožnje spomenutim dionicama, upozoravaju.
Još jedan od kapitalnih projekata koji se trenutačno izvodi jesu i radovi na Aglomeraciji Zadar-Petrčane. Grgo Peronja, direktor Odvodnje, koja je zadužena za ovaj projekt, kaže kako zadovoljni napretkom radova.
– Radovi na Bokanjcu napreduju bez ikakvih zastoja, rekao bih i brže od planiranog te nema nikakvih problema. Na cjelini Zadar ide nešto sporije, bilo je predviđeno 2,5 km, ali tempo je kilometar cijevi po danu, no nadamo se kako će se radovi uskoro stabilizirati, rekao je Peronja napominjući kako je ipak najveći problem s dogradnjom pročišćivača.
– Nažalost, ovisni smo o materijalima koji još ne dolaze. Ne možemo početi raditi dok nam ne stigne sav potreban materijal, a on kasni zbog zastoja u prometu na globalnoj razini. Svjesni smo da se građani bune, ali nadamo se kako će se uskoro i to stabilizirati, kazao je direktor Odvodnje dodajući kako građani uglavnom strpljivo podnose poteškoće koje je izazvalo izvođenje radova.




Aglomeracija Zadar-Petrčane
– Naporno se radi na svim stranama, molimo građane za strpljenje i razumijevanje. Primijećeno je da dovršenjem radova u pojedinoj ulici i izvršenih priključnih odvojaka, korisnici očekuju da je priključak omogućen odmah, no to nije moguće. Treba se dovršiti cijela mreža kako bi spajanje bilo moguće te ovim putem molimo korisnike da ne pristupaju priključenju bez izričite obavijesti Odvodnje, rekao je Peronja.
Priključenje objekata na sustav javne odvodnje bit će omogućeno po dovršenju i ispitivanju cjelokupnog sustava. Izrada priključnih cijevi u sklopu prometnice provodi se u svim ulicama u kojima se izvode radovi, a za samo priključenje korisnici će dobiti obavijest Odvodnje kada za to budu stvoreni uvjeti.