Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sastanak završio sa zaključkom da se nastavlja sutra

08.11.2021. 15:50


Dvosatni sastanak gradonačelnika Branka Dukića, predstavnika klubova vijećnika Gradskog vijeća i predstavnika KK Zadra u Gradskoj vijećnici nije rezultirao dogovorom. Tijekom izlaganja Branimira Longina, team menadžera KK Zadra, Enio Meštrović se naljutio jer se oni koji, po njemu, ne bi trebali, kako je rekao, "opet igraju struke" te je napustio sastanak. Vijećnici i gradonačelnik su se složili da će se naći opet sutra navečer, ali "iza zatvorenih vrata", bez prisutnosti medija koje će potom naknadno izvijestiti koji je dogovor. Ako ga bude.


– Tako su trebali odmah napraviti – mišljenje je koje su jučer za govornicom iznijeli i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta i Ante Rubeša (AM), čak i HDZ-ov Damir Burčul. Iz Kluba vijećnika SDP-a nisu se odazvali sastanku.


Sutra ipak "u četiri oka"




Gradonačelnik Branko Dukić je rekao da su se bili dogovorili s Klubom vijećnika s Nezavisne liste Enija Meštrovića da ovaj sastanak bude javan kako ne bi niti jedna činjenica ostala skrivena, ali da će se sada ipak pokušati dogovoriti "u četiri oka".


Od predstavnika KK Zadra, na sastanku su, osim spomenutog Longina, bili direktor Željko Žilavec i predsjednik Nadzornog odbora KK Zadra Luka Kolanović.


Kolanović je tijekom sastanka u jednom trenutku rekao da sutradan ima razgovor s kandidatom za novog sportskog direktora Kluba, na što se Enio Meštrović naljutio.


– Vi idete na taj razgovor? Vi se opet igrate struke! Ne može Nadzorni odbor izabrati sportskog direktora. Trebate, u dogovoru s nama, raspisati natječaj i od prijavljenih kandidata izabrati najboljeg, rekao je Meštrović prije no što je otišao. U nekoliko navrata Meštrović je kretao prema izlaznim vratima, a gradonačelnik Dukić ga je uspio privoljeti da se vrati na svoje mjesto, da bi na kraju ipak odlučio otići.


Meštrovićevi uvjeti za KK Zadar su bili – odgovornost struke, sastanak s predstavnicima Gradskog vijeća i odgovornost onih koji se "igraju struke".


Dva uvjeta su ispoštivali, s time da su im, kako je rekao, financijsko izvješće dostavili tek nakon što je rebalans pao. Meštrović i Adela Frank, vijećnica s njegove liste, su jučer došli u pratnji financijskog stručnjaka Zdenka Jukića koji izanalizirao financijske dokumente koje su dobili od KK Zadra.


Jedan od Jukićevih komentara je bio da bi se trebali zadržavati domaći igrači, a ne kupovati strani.


Kolanović je još rekao kako se i pored korone, dugovi i obveze kluba smanjuju te kako je cilj da Grad jednog dana financira samo omladinski pogon, a da prva postava bude komercijalna.


Željko Žilavec je dodao da je želja i vizija da klub bude samoodrživ, ali da to u Hrvatskoj nije ni jedan sportski klub, osim Dinama.


Omjer između vraćanja dugova i ulaganja


Kolanović je još obznanio kako je u petak predstavljanje novoosnovane udruge Grad košarke iz koje će dva člana ući u odbor. Vijećnici su govorili da bi bilo dobro da netko iz Gradskog vijeća bude u odboru.


– To nije politika u košarci. To smo mi građani ovog grada i predstavnici Grada koji je 80-postotni investitor u Klub i mi zaslužujemo biti u odboru. U Klubu treba uvesti reda da se zna tko što radi, uredite sustav, rekao je Burčul.


Ante Rubeša je predložio da u odboru budu dva gradska vijećnika, jedan iz oporbe, jedan iz vlasti.


Marko Pupić-Bakrač je pitao koliko još KK Zadru novca treba, obzirom da sljedeće godine dolaze na naplatu i obveze predstečajne nagodbe.


– Mi 10 godina pričamo o pronalasku strateškog partnera. Nećemo ga naći, rekao je Pupić-Bakrač, te zaključio kako bi bilo logično da klub bude udruga građana koja se financira preko športske zajednice.


Gradonačelnik Dukić je zaključio da se pokušava pronaći najbolji omjer između vraćanja dugova kluba i ulaganja u razvoj kluba i u mlade igrače.


Sastanak je, podsjetimo, sazvan nakon što na prošloj sjednici Gradskog vijeća nije prošao rebalans proračuna i to zbog 3 milijuna kuna za KK Zadar. Gradonačelnik Dukić je jučer rekao da će vjerojatno staviti rebalans na glasovanje bez tog dijela, ali da se u vezi KK Zadra treba naći zajedničko rješenje kako dalje.