Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarske koordinatorice na konferenciji o budućnosti hrvatskih otoka

08.11.2021. 12:50


Budućnosti hrvatskih otoka bila je u fokusu konferencije održane u Splitu u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak. Događanje je dio Konferencije o budućnosti Europe.
Na konferenciji su, uz EU zastupnicu Glavak, sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, a videoporukom nazočnima se obratila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.
U panel-raspravi Konferencija o budućnosti Europe: hrvatski otoci u Europskom zelenom planu govorili su stručnjaci iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Splitsko-dalmatinske županije, otočni koordinatori i čelnici otočnih gradova i općina.
Konferenciju su nazočile i otočne koordinatorice s područja Zadarske županije, Ana Škunca i Lucija Katalinić.
Konferencija o budućnosti Europe službeno je pokrenuta 9. svibnja 2021. u Strasbourgu. Zastupnica Sunčana Glavak izabrana je za članicu izaslanstva Europskog parlamenta na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe, ujedno je članica radne skupine za migracije te radne skupine Kluba zastupnika EPP-a o budućnosti Europe. Kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te izvjestiteljica za smanjenje emisija u zrakoplovstvu unutar paketa Fit for 55, kojime se predlaže transformacija gospodarstva i društva EU-a kako bi se ispunile klimatske ambicije, zastupnica Glavak posvećena je pitanjima provedbe Europskog zelenog plana.
Održavanjem konferencije u Splitu želi se doprinijeti promjenama u političkim i društvenim procesima te iznesena stajališta, ideje i prijedloge implementirati u europske politike. Zaključci konferencije bit će uneseni na višejezičnu digitalnu platformu Europske komisije futureu.europa.eu kao izravan doprinos raspravama u okviru Konferencije o budućnosti Europe.