Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Krenuli prema e-zdravstvu kao grlom u jagode

07.12.2010. 23:00
Krenuli prema e-zdravstvu kao grlom u jagode


Mislim da smo u ovom slučaju htjeli biti među prvima u Europi koji su ovo uveli, ali da smo krenuli grlom u jagode i da ne znamo što nas sve čeka na putu. Osim toga nitko nije pitao pacijente za suglasnost, rekla je Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata
Od sljedeće godine trebali bi se početi koristiti e-recepti te će za podizanje lijekova biti potrebna zdravstvena i osobna iskaznica. Izdavanje ovakvih recepata i preuzimanje lijekova funkcioniralo bi na način da obiteljski liječnik propiše lijek u računalu, a ljekarnik, čija je ljekarna spojena na središnji sustav, odmah će to vidjeti na svojem računalu.
U HZZO-u su planirali da bi se informatizacija odvijala u dvije faze, tako da bi se u prvoj lijek podizao uz zdravstvenu i osobnu iskaznicu, a potom će građani dobiti zdravstvene iskaznice na kojima će biti upisani podaci o pacijentu i propisani lijek.
Unatoč tome što e-recepti dobro zvuče u teoriji jer bi se njima smanjili troškovi, mnogi se boje da bi lako moglo doći do kršenja prava pacijenata i njihove privatnosti. Osim toga boje se da bi se mogla ugroziti i pravo na tajnost zdravstvenih podataka. Naime, postoji bojazan da, ako netko zna osobni identifikacijski broj neke osobe čije je zdravstveno stanje zanima, moći će o njoj doznati što god želi. Sve informacije te će osobe moći vrlo lako saznati telefonom, samo se trebaju lažno predstaviti kao ljekarnik ili djelatnik bolnice i reći da ne mogu pročitati uputnicu.
Na ovo upozoravaju brojni stručnjaci informatike, ali u udruge za prava pacijenata.
Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata, rekla je da je baš ne veseli uvođenje e-recepata i e-uputnica.
– Ne znam koliko će ovo biti dobro. Naime, ni Njemačka, koja je bogatija i razvijenija zemlja od nas još nije uvela zdravstvene e-kartone. Može biti da to nisu uveli zato što nisu mogli sačuvati podatke, rekla je Dubravka Finka, dodajući da bi uvođenje e-kartona smanjilo papirologiju, ali s druge strane, kad sve to krene, postojat će strahovito velika količina podataka koji će “letjeti” uokolo i nitko ne može predvidjeti je li to dobro ili ne i kako će to funkcionirati.
Finka je istaknula da zapadnoeuropske zemlje još uvijek nisu uvele e-recepte te da to možda znači da oni ipak nisu najbolje rješenje. Dodala je da misli da ovaj sustav nije u potpunosti definiran i pročešljan.
– Mislim da smo u ovom slučaju htjeli biti među prvima u Europi koji su ovo uveli, ali da smo krenuli grlom u jagode i da ne znamo što nas sve čeka na putu. Osim toga nitko nije pitao pacijente za suglasnost, odnosno žele li da se njihovi podaci tako šalju i da ih se tako koristi, rekla je Finka još jednom istaknuvši da ovaj sustav nije definiran do kraja.