Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IZ ZADRA U GRČKU: Stručnjaci iz akvakulture i ribarstva u studijskom posjetu Patrasu

08.12.2018. 09:04
IZ ZADRA U GRČKU: Stručnjaci iz akvakulture i ribarstva u studijskom posjetu Patrasu


Hrvatska gospodarska komora- Županijska komora Zadar u sklopu provedbe aktivnosti EU projekta BLUE_BOOST u  kojem je vodeći partner 5. prosinca sudjelovala je u studijskom tzv. cross-field posjetu s temom akvakulture ribarstva u grčkom gradu Patras.  Događaj je organizirao Patrsa Science Park, jedna od ukupno sedam partnerskih institucija u projektu. Osim projektnih partnera, u cross-field  posjetu sudjelovale su delegacije iz šest projektnih područja, sačinjene  od stručnjaka za ribarstvo i akvakulturu iz javnih institucija i tvrtki. Za  ovaj posjet iz sredstava projekta HGK- ŽK Zadar je osigurala sudjelovanje  triju stručnjaka za akvakulturu i ribarstvo iz Zadarske županije, koji su uz  delegacije iz Italije, Albanije i Grčke imati priliku posjetiti vodeće tvrtke  iz djelatnosti ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Zadarskoj delegaciji koju se predvodili Maša Jurin iz ŽK Zadar, voditeljica  projekta  i Ivan  Jadreško komunikacijski voditelj projekta, pridružili su tako dr.sc Ivan  Župan uime Odjela za poljoprivredu ekologiju i akvakulturu Sveučilišta  u Zadru, Valentina Andrić načelnica Odjela za ribarstvo u  Hrvatskoj poljoprivredno- šumarskoj savjetodavnoj službi te Vice Katačić iz tvrtke  Kali tuna d.o.o.
Sudionici su za vrijeme boravka u Patrasu imali priliku posjetiti vodeće tvrtke iz djelatnosti ribarstva i akvakulture u okolici Patrasa. Posjetili su FEEDUS, tvrtku kćerku NIREUS grupacije, vodeće svjetske tvrtke u  proizvodnji i prodaji mediteranskih akvakulturnih vrsta, potom ribarsku  zadrugu “Anagennisi” koja uz ribarstvo razvija ribolovni turizam i edukacije vezane s tradicionalnom arhitekturom i brodogradnjom, te obiteljsku tvrtku “Botargo Stefos“ koja se bavi proizvodnjom i prodajom botarga, delicije od ikre ribe, jedinstveno ulaganje ovakve vrste u Grčkoj i  Europi koje će uskoro će biti dalje razvijeno i s namjenskim prostorima  za prezentacije i degustacije.
Valentina Andrić, mag.ing. morskog ribarstva, načelnica Odjela za ribarstvo u  Hrvatskoj poljoprivredno- šumarskoj savjetodavnoj službi istaknula je kako su ovakvi posjeti dragocjena prilika za prijenos novih  ideja i praksi.
„Nastavkom dobre suradnje između HGK i Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, Odjela za ribarstvo imali smo priliku  sudjelovati na studijskom putovanju u grčki grad Patras i upoznati se s  primjerima dobre prakse uzgajivača, malih prerađivača proizvoda ribarstva te primjera diversifikacije prihoda članova ribarske zadruge. Ovakvi  posjeti prilika su za stjecanje i razmjenu novih ideja, praksi i znanja  našim korisnicima: ribarima, uzgajivačima, prerađivačima. Uz posjet  vodećoj kompaniji u proizvodnji riblje hrane „Feedus“ koja je zaokružila  ciklus od uzgoja, proizvodnje riblje hrane do plasmana gotovih proizvoda, zanimljivo je bilo upoznati se s obiteljskom tvrtkom „Stefos“ koja je  vlastitim znanjem i trudom osigurala posao za članove svoje obitelji.  Obitelj je pokrenula proizvodnju kavijara prema tradicionalnoj ručnoj  proizvodnji uz primjenu najviših standarda te na taj način stvorila proizvod dodane vrijednosti koji postiže visoke cijene na specifičnom tržištu  ovog proizvoda. Članovi Ribarske zadruge „Anagennisi“ primjer su dobre prakse kako iskoristiti blagodati prekrasne lagune za spoj „proizvodnje“ i turizma. Članovi zadruge uz tradicionalan način korištenja prirodnih resursa lagune koja se izlovljava tradicionalnim ribolovnim tehnikama pri čemu se vodi briga o zaštiti mlađi i riba ispod dozvoljenih veličina  organizira turističke posjete, radionice i predavanja te na taj način osigurava dodatan prihod svojim članovima. Turizam je u RH među vodećim  djelatnostima u gospodarstvu sa stalnim porastom prometa. Upravo  drugačijom, specifičnim turističkom ponudom koja može biti kompatibilna sa ribarstvom, podiže se kvaliteta turističke ponude u malim mjestima, osigurava ulaganje u ribarska plovila i omogućava dodatan prihod  ribarima uz istovremeni smanjeni pritisak na prirodne resurse.  Savjetnici iz područja ribarstva su u svakodnevnom kontaktu s ribarima te imaju  mogućnost „iz prve ruke“ vidjeti konkretne probleme i poteškoće s kojima se oni susreću te ponuditi moguća rješenja. Novi oblici diversifikacije prihoda su svakako jedna od mogućnosti koju treba iskoristiti, što je  prepoznato i u ciljevima Zajedničke ribarstvene politike EU.“
Vice Katačić, dipl. ing. Voditelj matičnog jata tuna iz zadarske tvrtke  Kali tuna d.o.o. naglasio je važnost ovakvih posjeta s ciljem poboljšavanje uvjeta malih gospodarstava u sektoru akvakulture, prerade i ribarstva. Prije svega još jednom zahvaljujemo Hrvatskoj gospodarskoj komori- Županijskoj komori Zadar na prilici za sudjelovanje predstavnika  Kali tune na projektu BLUE_BOOST. Između ostalog, druženja te novih  iskustava i saznanja, a posebno vezano za poboljšavanje uvjeta malih  gospodarstava u sektoru akvakulture, prerade i ribarstva, istaknuo bih  posjet maloj tvrtci "Stefos", prerađivača ikre cipla. Fascinantan je način i  pristup vlasnika obiteljske tvrtke na posao i na preradu te njegova predanost na isto. Čovjek svaki radni dan gleda kako bi unaprijedio svoj proizvod te ga što uspješnije izbrendirao. Ikra ribe cipal je izvanredne kvalitete, njihov "brand" je prisutan na televizijskim kućama diljem Europe, a  bilježi globalni izvoz. Svojim primjerom pokazuje kako se iz malih lokalnih okvira može uspješno izaći na svjetsko tržište. Tome i pridonosi  činjenica da je sva proizvodnja unaprijed rezervirana.
Ovo je drugi od ukupno sedam studijskih posjeta koji se organiziraju u  sklopu aktivnosti projekta Program prekograničnih studijskih posjeta,  kojemu je cilj povezati razne pomorske dionike iz sedam projektnih područja kako bi unaprijedili svoje međunarodne kapacitete za suradnju u  inovacijama.
Projekt BLUE_BOOST Županijska komora Zadar provodi od siječnja  2017. godine, ukupna mu je vrijednost približno 1,5 milijuna, a sufinancira se iz europskog programa Interreg Adrion.
Cilj je projekta BLUE_BOOST jačanje inovacijskog potencijala tradicionalnih i novih sektora Plavog rasta u Jadransko – jonskom području.  Partneri iz 7 regija usredotočuju se na prekograničnu i međusektorsku  suradnju te inovaciju pomorskih klastera kroz razmjenu znanja i pristup  temeljen na zajednici.
Osim cross-field posjeta u Patrasu se 4. prosinca održao i treći sastanak Upravljačkog odbora projekta, na kojem su uz predstavnike ŽK Zadar sudjelovali projektni timovi ostalih šest partnerskih institucija iz Italije, Grčke i Albanije. Sastanak je vodila Maša Jurin iz ŽK Zadar, koordinatorica projekta BLUE_BOOST, a tema je bio pregled dosadašnjih aktivnosti prema radnim paketima te plan realizacije nadolazećih aktivnosti  projekta.
U prostorijama Županijske komore Zadar se u sklopu projekta tijekom  prosinca 2018 održava ciklus radionica Blue Labs i Scenario workshops  kojima je cilj upoznati sudionike s mogućnostima razvoja inovacija u  poslovanju kako bi kvalitetnije konkurirali za dobivanje inovacijskih  vaučera u vrijednosti do 9.000 eura koji će se u sklopu projekta dodjeljivati poduzetnicima za provedbu željenog inovacijskog procesa. Na radionicama sudjeluju mikro, mala, srednja te startup poduzeća iz Zadarske županije koja posluju unutar Plavog sektora koji obuhvaća područja  poput ribarstva, brodogradnje i zelene brodogradnje, održavanja plovila,  obalnog i morskog turizama, akvakulture, robotike, novih materijale i  ostalih.Kroz radionice prisutni će, između ostalog, imaju priliku upoznati se s izradom poslovnog plana, kreativnim razmišljanjem, razvojem  inovacija te novitetima u Plavom sektoru.
Županijska komora Zadar provodi još dva projekta sufinancirana  sredstvima Europske unije, 4helix+ i Mistral, također usmjerena na sektor Plavoga gospodarstva kao pokretača ekonomskog razvoja te potencijalnog generatora novih radnih mjesta.
Denis IKIĆ