Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

UKUPNO 47 LITARA Sestra i brat, Marijana Marcela i Jure Šimunić iz Bibinja zajedno darovali 105 doza krvi

08.12.2020. 11:45


Aktiv DDK Bibinje u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar predvođenim ravnateljem Šimom Lisicom i Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar predvođenim voditeljicom odjela dr. Marijana Nadinić, spec. transfuziologije, održao je četvrtu, posljednju ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je prikupljeno čak 54 doza krvi.
– Ove godine u četiri akcije, tri redovite i jednoj izvanrednoj, prikupili smo čak 159 doza krvi, ponosno će Branko Vuica, predsjednik Aktiva DDK Bibinje, kojem je ovo nevjerojatnih 80 darivanja krvi.


Nagrađeni Roko Sikirić i Saša Režan
Srce plemenitih ljudi veće je od straha od zaraze koronavirusa.
– Trebalo je imati hrabrosti i veliko humano srce doći u Športsku dvoranu Bibinje kako bi nesebično i bez ikakve naknade darovala krv, kazao je Vuica.
U prvoj redovnoj ovogodišnjoj akciji održanoj 30. ožujka 2020., kad je strah od zaraze Covidom-19 bila na vrhuncu, prikupljeno je 35 doza krvi. Na izvanrednoj akciji u lipnju prikupljeno je 30, na redovnoj akciji u srpnju 40, a na redovnoj četvrtoj akciji 54 doze krvi.
– U dogovoru s dr. Marijanom Nadinić i Šimom Lisicom za potrebe zadarske transfuzije spremni smo organizirati i petu ovogodišnju akciju dragovoljnog darivanja krvi, najavljuje Branko Vuica.
Ove godine za 50 darivanja priznanje Crvenog križa dobili su Roko Sikirić i Saša Režan. Josip Sikirić – Silvestra krv je darovao nekoliko dana prije na transfuziji u Zadru. Sestri i bratu Šimunić, Marijani Marceli i Juri, ovo je ukupno 105 darivanje. Brat je dosad dao 57, a sestra 48 doza, što je ukupno 47,25 litara krvi.


«Četiri i pol deca krvi«
– Darivanje krvi je vjerojatno jedna od najplemenitijih stvari koje se za života mogu napraviti jer darujemo najranjivijima novu šansu, novu nadu pa i život. Zdravim osobama darivanje krvi oduzme pola sata vremena, a bolesnicima to znači cijeli život, to je misao vodilja Marijane Marcele Šimunić, iz Bibinja, od kada je prvi put, kao osamnaestogodišnjakinja dala svojih prvih »čet’ri i po deca«, a u 48 davanja darovala je nevjerojatnih 21,6 litara krvi.
Sve grane medicine bile bi nezamislive bez transfuziologije jer krv je lijek koji se još uvijek ne može proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi koji tako svojom humanošću spašavaju mnoge ljudske živote.
– Da su Marijana Marcela i Jure primjerice proizveli 50-ak litara maslinova ulja uprihodili bi oko 5 tisuća kuna. Srećom krv se daje dragovoljno i sasvim besplatno, jednostavno je to unutarnji poriv i želja za pomoć potrebitima. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi, kazao je Mate Bugarija, bibinjski legendarni nogometaš i darivatelj krvi, te se zahvalio svima koji su dali krv, kao i svima onima koji su se odazvali, a nisu bili u mogućnosti dati krv.




Nagrade za preko 50 davanja
Ove godine za 50 darivanja priznanje Crvenog križa dobili su Roko Sikirić i Saša Režan. Josip Sikirić – Silvestra krv je darovao nekoliko dana prije na transfuziji u Zadru. Sestri i bratu Šimunić, Marijani Marceli i Juri, ovo je ukupno 105 darivanje. Brat je dosad dao 57, a sestra 48 doza, što je ukupno 47,25 litara krvi.


Brojni darivatelji
Krv su darovali: Josip Bralić, Šime Bralić, Vice Bralić, Mate Bugarija, Edi Delija, Ardijan Đemailji, Stipe Erceg, Luka Frleta, Marko Frleta I, Marko Frleta II, Đani Iglić, Ante Jukić, Roko Kalapač, Frane Karaban, Vice Karaban, Emanuela Kero, Mladen Kero, Vice Kinda, Adnan Krupić, Ante Kutija, Danijel Lisica, Đana Lisica, Josip Lisica, Marco Lisica, Mladen Lisica, Tomislav Lisica, Vesna Lisica Iglić, Dragan Lonić, Antonio Lučić, Ivan Lukić, Antonela Mirkov, Tea Nikolić, Ana Petričević, Suzana Rudić, Roko Sikirić, Antonio Sikirić, Bernarda Sikirić, Ivan Sikirić, Josip Sikirić, Loris Salama, Kristina Sorić, Ana Šimunić, Ante Šimunić I, Ante Šimunić II, Frane Šimunić, Jure Šimunić, Marijana Marcela Šimunić, Šime Šimunić, Lana Volarević, Branko Vuica, Elvis Vuica, Ivan Vuica, Tomislav Vuica, Ivan Žmire.