Satelit iz sustava Galileo nosi ime djevojčice Nikoline iz Garića kod Ražanca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pobjeda na likovnom natječaju EK-a donijela joj priznanje
Za svoj sam crtež odabrala napraviti planete, koje sam izrezala od papira. Na crtežu je i raketa koja leti prema Suncu, dok sam od aluminijske folije napravila kuglice koje predstavljaju zvijezde. Ponosna sam na ovaj neobičan uspjeh, koji će me, sigurna sam, pratiti cijeli život, kazala je ponosno Nikolina
Marin GOSPIĆ
Nikolina se za potrebe snimanja prisjetila lansiranja satelita koji nosi njezino ime

Europski satelit iz sustava Galileo »Nikolina«, nazvan tako po 10–godišnjoj djevojčici Nikolini Rudić, učenici Osnovne škole Jurja Barakovića iz Garića kod Ražanca prije nekoliko je dana uspješno lansiran u zemljinu orbitu. Ako se pitate koja je pozadina ove nadasve neobične priče koja spaja malu djevojčicu iz zadarskog zaleđa i Europsku svemirsku postaju u Francuskoj Gijani, pripremite se na iznenađenje.

Uspjeh male umjetnice

Naime, sve je započelo kada je Europska komisija organizirala likovni natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. godine, koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Iz svake od tih triju zemalja odabran je po jedan pobjednik. Svaki učenik je za sudjelovanje trebao poslati kreativan rad na temu »Snovi o svemiru«. Bili su prihvatljivi radovi bez obzira na metode crtanja, bojanja ili slikanja. Među 1544 učenika iz Hrvatske, koji su se prijavili na natječaj, upravo je Nikolinin uradak odnio prvu nagradu.
Nikolina je, uz pomoć majke Barbare i učiteljice Ane Zekanović hrabro stala pred mnogobrojne zadarske novinare i ispričala nam svoju priču.
- Bila sam jako uzbuđena jer nisam niti mogla zamisliti da bih mogla pobijediti na ovakvom natjecanju. S obitelji smo gledali lansiranje satelita i nismo mogli vjerovati da on nosi moje ime. Jako sam sretna i uzbuđena zbog toga, prepričala je pomalo stidljivo Nikolina, mala umjetnica velikog talenta koja kaže kako nakon ove avanture ne želi biti ni slikarica niti astronautkinja, već arhitektica.
- Za svoj sam crtež odabrala napraviti planete koje sam izrezala od papira. Na crtežu je i raketa koja leti prema Suncu, dok sam od aluminijske folije napravila kuglice koje predstavljaju zvijezde, sretno nam objašnjava Nikolina i kazuje kako u školi voli likovni, hrvatski i engleski jezik.
- Prijatelji iz razreda zbog svega su ovoga bili jako sretni i uzbuđeni zbog mene. Ponosna sam na ovaj neobičan uspjeh, koji će me, sigurna sam, pratiti cijeli život, kazala je ponosno Nikolina i dodala kako joj je velika želja upoznati omiljenu joj pjevačicu, Franku Batelić, s kojom bi htjela razmijeniti nekoliko riječi.

Jedinstvena prilika

Inače, Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom. Kao jedna od glavnih komponenti europskog svemirskog programa, Galileo pruža slobodno dostupne satelitske podatke koji omogućuju određivanje položaja, navigacije i točnog vremena.
Nikolinina učiteljica Ana Zekanović kazala nam je kako je sasvim slučajno naišla na ovaj projekt Europske komisije, dok je pretraživala podatke za jedan sasvim drugi likovni natječaj u koji bi se mogla uključiti sa svojim učenicima.
- Kako se škola i inače prijavljuje na razne natječaje, u zadnji sam se tren odlučila prijaviti na ovaj natječaj i nisam pogriješila. Moram odmah kazati kako sam imala predosjećaj kako će Nikolinin rad biti pobjednički, istaknula je Zekanović, dok je Nikolinina mama Barbara potvrdila kako je njezina kći oduvijek bila vrlo kreativno dijete.
- Kod nas su u kući svakojaki materijal i bojice uvijek nadohvat ruke. Nikolina je uvijek u pokretu i nikad ne miruje. Voli prirodu i istraživanje, tako da često zajedno radimo na njezinim projektima, rekla je Nikolinina mama Barbara, koja se s obitelji prije pet godina odlučila iz Njemačke preseliti u zadarsko zaleđe.
- Na početku smo naravno bili zabrinuti, jer je Nikolina ipak polovicu života provela u Njemačkoj. Strahovali smo kako će joj biti teško prilagoditi se u školi i steći prijatelje, no srećom dospjela je u dobar razred i kod super učiteljice. Znala sam da je njezin likovni uradak prijavljen na natječaj, no nije mi bilo ni na kraj pameti da bi njezin rad mogao biti izabran. Tek nakon što su nas kontaktirali kako bi nam rekli da je pobijedila, te nakon što smo uživo pratili lansiranje satelita, a to se dogodilo dvije godine od raspisivanja natječaja, shvatili smo kako je ovo veliki uspjeh za našu djevojčicu, priča mama Barbara.
Nikolina je u sklopu nagrade dobila i putovanje u Zagreb gdje je u uredu Europske komisije trebala preuzeti svoju nagradu. No, budući da je pandemija koronavirusa svima pomrsila planove, dobitnici triju priznanja iz Hrvatske, Norveške i Švicarske svoje su nagrade dobili putem pošte. No, unatoč svemu Nikolina će ovog tjednu ipak put Zagreba gdje će sa svojom majkom uživati u božićnom ugođaju i zasluženom odmoru. Posjetit će i predstavništvo Europske komisije gdje će se ipak održati ceremonija priznanja za njezin uspjeh.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno