Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pusić ukida Jandrokovićeve nove trgovinske atašee?

08.01.2012. 23:00
Pusić ukida Jandrokovićeve nove trgovinske atašee?


Prvih pet trgovinskih atašea je prije pet mjeseci krenulo u svoje destinacije, no sustav gospodarske diplomacije, kao i njihova uloga, mogli bi doživjeti značajne promjene


Prošlo je tek pet mjeseci otkad je na pet destinacija u inozemstvo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo trgovinske atašee, specijaliste za gospodarstvo izabrane na javnom natječaju, a sada bi sustav gospodarske diplomacije ponovno mogao proći kroz reviziju. Novi koncept gospodarske diplomacije bivši je ministar Gordan Jandroković inaugurirao pred kraj mandata, pa je prvih pet atašea u Beč, Chicago, Ljubljanu, Milano i München otputovalo tek sredinom kolovoza. Njihove su osnovne zadaće, kako je to zamislila bivša vladajuća garnitura na Zrinjevcu, privlačiti strane investicije u Hrvatsku te istovremeno pomagati hrvatskim tvrtkama u osvajanju inozemnih tržišta. Njihov rad trebao je biti revidiran i ocijenjen po isteku godine dana, no s obzirom na promjenu vlasti, vrlo je vjerojatno da će se u procjenu učinkovitosti sustava krenuti i ranije.
Analiza koncepta
Prema neslužbenim informacijama sa Zrinjevca, nova Vlada namjerava u gospodarskoj diplomaciji više angažirati same veleposlanike. “Imat ćemo sedam do osam tzv. političkih veleposlanika, a ostali će se prvenstveno baviti gospodarstvom”, kazao nam je izvor iz Vlade. Nova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezini suradnici analizirat će dosadašnji koncept gospodarske diplomacije te, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, uspostaviti novi sustav. Koliko će on biti sličan sadašnjem, teško je procijeniti, jer je za analizu postojećeg koncepta potrebno vremena. Ipak, sa Zrinjevca se neslužbeno može čuti da pojedini zagovornici sustava trgovinskih atašea žale što se za Jandrokovićeva mandata mreža tih specijalista nije proširila na barem deset destinacija. To bi, smatraju, bilo snažnije jamstvo da će koncept trgovinskih atašea prihvatiti i nova vlast.
Bivši ministar se, također, nada da će projekt ostati na životu.
– Vjerujem da je to dobar projekt, da će se broj trgovinskih atašea povećati i da će biti poslani i u druge zemlje, kazao nam je Jandroković, zadovoljan što je “po prvi puta napravljena takva promjena u administraciji, da smo uzeli ljude iz biznisa, s komercijalnim iskustvom”. No, bivši ministar upozorava da je za uspjeh atašea ključno pitanje snaga i interes gospodarstva.
Pomoć stručnjaka
U nekim dosadašnjim slučajevima hrvatske su tvrtke zaobišle pomoć tih stručnjaka. Nedavni je primjer Agrokorove planirane kupnje dionica Mercatora. Unatoč problemima, o kojima se dosta pitalo u javnosti, Agrokor se nije obratio za pomoć trgovinskom atašeu u Ljubljani, Nikoli Bunjevcu.
“U projektu kupnje dionica Mercatora nismo tražili pomoć države, odnosno niti gospodina Bunjevca, niti bilo koga drugog”, odgovorili su na naš upit iz te tvrtke. Nije to, međutim, ni čudno jer je sustav trgovinskih atašea ionako zamišljen kao pomoć manjim tvrtkama koje se teže samostalno probijaju u inozemstvo. Ipak, o sudbini tog koncepta i o budućnosti gospodarske diplomacije na kraju će odlučivati nova vlast i to nakon što odgovori na pitanja što Hrvatska može prodati i kome.


Zrinjevac zaposlenicima oprostio skoro 100 tisuća eura duga




Više od 700 tisuća kuna duga Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) moralo je, zbog zastare, oprostiti svojim bivšim i sadašnjim zaposlenicima, dok u isto vrijeme od njih, putem suda, i dalje pokušava naplatiti 1,3 milijuna kuna raznih dugovanja. Državna revizija Ministarstva za prošlu godinu pokazala je da su ukupna potraživanja u odnosu na godinu dana ranije smanjena, ali da se MVEP u mnogim slučajevima još nastoji naplatiti.