Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Abeceda ljubavi Clinta Eastwooda

09.01.2021. 17:48


 
Volio bih starjeti kao Clint Eastwvood. Stvaralački, akcijski. Volio bih se kretati naprijed. Akcijski život zapravo je hod naprijed. Moje danas zrelije je od moga jučer. Moje danas nadilazi moje jučer. Hodanje je zapravo odluka uma da se nastoji, uči, kritički preispituje. Odluka je danas biti bolji, kvalitetniji, čišći nego jučer. Stroži prema sebi, blaži prema drugoj, drugome.
Da, volio bih starjeti poput Clinta Eastwooda.
No, dobro! Darovan mi je ovaj trenutak, ovo sada, i ovo ovdje. Tu se krećem i hrabro stupam ka zalazu sunca. Sada i ovdje je moja je odluka kretanja, poslije i sutra Božja je odluka o meni. Prihvaćam otvorena srca, radosne duše i relaksiranog uma.
Dakle, veliki Clint u svojoj 78 godini života snima ultimativno filmsko remek djelo Gran Torino. Veliki Clint, u početku odvratni rasist, polako se produbljuje u osobu koja svoj život žrtvuje za dječaka kojega matletiraju budale koje se moraju omasoviti kako bi svoj kukavičluk stopili u snagu sa drugim kukavnostima.
Prvotni Clintov rasizam bijaše plod gubitka i strah od ljubavi. Učmala sebičnost nas zatvara i prema sebi i prema drugima. Ljubav koja u nama spava budi se odlukom uma koji vidi kako uz nas postoje drugi i drugačiji. Sebičnost je samodostatnost koja se ulijeva u teror, ljubav je snaga koja je izvor i ušće dobrote, velikodušnosti, radosti, otkačenosti duše.
Ljubav je akcijska, sebičnost je statična. Ljubav te liječi i relaksira, sebičnost te destruira, umrtvljuje i daruje ti umiranje na rate. Fascinantna je sebičnost obučena u suptilnu haljinu ljubavi. Želi biti vidljiva, prepoznata kao ljubav, ali ubrzo se raskrinkava kao sebičnost. Ljubav vidi drugoga, sebičnost vidi sebe u drugima, kao Narcis gleda sebe u jezeru i utopi se u sebičnoj autozaljubljenosti.
Ljubav stupa u akciju djelovanja, sebičnost kalkulira kako izbjeći akciju.
Ljubav donosi zdravlje duše, sebičnost implodira u bolest duše.
Dobri Clint žrtvuje svoj život, kako bi dječak živio slobodno i opušteno.
Starjeti poput Clinta, da mi je!