Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjeda u Domžalama nam je vratila samopouzdanje

Autor: Roman Morović

08.02.2010. 23:00
Pobjeda u Domžalama nam je vratila samopouzdanje

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon visoke pobjede u Domžalama i zasluženog dana odmora, košarkaši Zadra nastavili su s treninzima u svojoj dvorani. Jasno, u mnogo boljoj atmosferi nego što su trenirali prošli tjedan nakon poraza od Cibone, jer kada se s gostovanja u NLB ligi vratite s dva boda i 46 poena boljom koš razlikom, to valjda znači da ste ipak napravili neke pomake prema naprijed u svojoj igri. A ako igrači vide da iz dana u dan napreduju i igraju sve bolje, onda će sigurno svakom treningu pristupiti sa mnogo više želje, entuzijazma i energije.
Naravno, teško da će se Zadranima do kraja sezone u NLB ligi još jednom poklopiti onakav dan kakav su imali u Domžalama, ali najvažnije je da se više ne ponove dani kakvi su bili u Kragujevcu, Širokom i Podgorici. Iako je, kada je Zadar u pitanju, zaista teško išta prognozirati, čini se da je utakmica protiv Heliosa ipak označila kraj očajnih predstava na gostovanjima. Iduće utakmice će pokazati da li je to zaista tako ili su Domžale bile samo slučajnost, ali ako ništa drugo, barem bi s psihološke strane Zadranima nakon te pobjede trebalo biti malo lakše na sljedećim gostovanjima.
Savršena utakmica
– Odigrali smo praktički savršenu utakmicu, u trenutku kada je to najmanje bilo očekivano. Igrali smo odlično od prve do posljednje minute i sigurno da smo zadovoljni s tim, ali naravno da bi nam bilo draže da smo tako odigrali na nekom težem gostovanju. No, pobjeda je pobjeda, dva boda su tu i idemo dalje – kaže Marko Car, košarkaš Zadra i dodaje.
– Do sada nam se na gostovanjima uglavnom događalo da protivnička momčad uđe u svoj ritam, a mi se nikako ne bi mogli pribrati. Ovoga puta je bilo obrnuto. Mi smo nametnuli svoj ritam, svoju igru i to je donijelo rezultat. Pokazali smo da možemo igrati dobro i na gostovanjima i sada moramo tako nastaviti.
Određeni napredak u igri je vidljiv, ali najveća promjena koja se vidjela u Domžalama, u odnosu na prethodna gostovanja, je ipak psihološki pristup zadarskih košarkaša. Bez straha, bez pritiska, bez oscilacija. Stabilna igra tokom svih četrdeset minuta. Naravno da je u tome značajnu ulogu odigrala i katastrofalna večer domaćina, ali Zadrani su ostavili dojam momčadi koja zna kako treba igrati i što mora napraviti da bi dobila utakmicu u gostima, što ranije nije bio slučaj.
– Mislim da smo ipak izvukli neke pouke sa prijašnjih gostovanja, s kojih smo se uglavnom vraćali poraženi. Skupili smo određeno iskustvo i to nam se kada tada moralo isplatiti. Naravno, ovo je bila samo jedna utakmica i moramo dalje nastaviti raditi na ovom putu kako bi se ubuduće češće s gostovanja vraćali s bodovima.
Nakon poprilično turbulentnog siječnja i početka veljače, kojeg su obilježili odlazak dvojice igrača i trenera, te tri uzastopna poraza, zaključno s prvim domaćim, sada su se zadarske košarkaške vode ipak malo primirile. Druga gostujuća pobjeda u NLB ligi donijela je na Višnjik malo mira, prijeko potrebnog uoči iznimno važne subotnje utakmice protiv Hemofarma.
Olakšanje
– Pobjeda u Domžalama nam je svakako dobro došla, pogotovo nakon prvog domaćeg poraza u ligi od Cibone. Tu smo utakmicu nekoliko puta dobivali, a na kraju izgubili i nakon nje nam nije bilo lako. Ali, skupili smo se, dali sve od sebe i konačno odigrali odlično na gostovanju. Vratili smo samopouzdanje, što je vrlo važno uoči teške utakmice u subotu protiv Hemofarma. Imamo cijeli tjedan da se regeneriramo i dobro pripremimo za idućeg protivnika. Osim toga, moći ćemo uvježbati neke nove varijante, koje će nam sigurno dobro doći. Što se ostalih promjena tiče, one su sastavni dio sporta. To se događa u svim sredinama pa tako i ovdje. Možda su se dogodile u nezgodnom trenutku, ali nisu nas toliko pokolebale. Nemamo vremena žaliti za bilo čime, već se moramo maksimalno koncentrirati na ono što je ispred nas – ističe Car.
Borba za završni turnir sada je otvorenija no ikad. Pet je kandidata u razmaku od dvije pobjede za preostala dva mjesta koja vode na Final four. Prvu i drugu poziciju već smo ranije pripisali euroligašima Ciboni i Partizanu, koji su u ovom trenutku ipak korak ispred ostalih, a iza njih je velika gužva. Zagreb ima omjer 13-7, Hemofarm, Olimpija i Budućnost 12-8, a Zadar 11-9, s tim da Zadar na papiru ima najbolji raspored u posljednjih šest kola. No, Zadrani se ne opterećuju previše takvim računicama. Najvažnije je u subotu pobijediti Hemofarm, a onda je do iduće NLB ligaške utakmice ioanko punih četrnaest dana, jer je u međuvremenu završnica kupa Krešimira Ćosića.
– Ne trebamo previše razmišljati o tome i postavljati si neke ciljeve. Ako damo sve od sebe i odigramo dobro, znamo da ćemo za to biti nagrađeni. Ako ne budemo igrali dobro, naravno da nećemo. Nema potrebe da sami sebi stvaramo nekakav pritisak. Mislim da je najpametnije ići iz utakmice u utakmicu i zato smo u ovom trenutku koncentrirani samo na Hemofarm.
Opasni Hemofarm
S Hemofarmom su se Zadrani sastali prije samo dva tjedna. U Vršcu je domaćin pobijedio sa 67-58, s tim da je dvije minute prije kraja Zadar još uvijek bio u igri, na -4. No, u završnici je stvari u svoje ruke uzeo Stefan Marković i sa sedam uzastopnih poena riješio pitanje pobjednika. Za razliku od te utakmice, Hemofarm će u subotu biti bez bolesnog kapetana Miljana Pavkovića i ranjen nakon dva neugodna uzastopna poraza, kod kuće od Heliosa i na gostovanju kod Radničkog. Vršćani do sada imaju identičan omjer kod kuće i u gostima 6-4, što znači da im je manje-više svejedno gdje igraju. Kod kući su primjerice gubili od Radničkog i Heliosa, a u gostima su pobjeđivali Cibonu, Olimpiju i izgubili od Partizana tek u produžetku, premda su tri sekunde prije kraja vodili tri razlike.
– Pokazali su da znaju igrati na gostovanjima. Znaju što žele i sigurno će doći u Zadar s namjerom da pobijede. Znamo da dolaze ovdje bez Pavkovića, koji je im je vrlo važan igrač, ali u takvim se situacijama vrlo često ostatak momčadi skupi pa znaju reagirati još i bolje. Možda će priliku dobiti neki igrači koji do sada nisu toliko igrali i sigurno će je pokušati iskorisititi na najbolji mogući način. Mi moramo prije svega gledati sebe. Ne smijemo razmišljati o tome u kakvom će oni sastavu doći, jer ako bismo se slučajno opustili i pomislili „lako ćemo”, oni bi to sigurno kaznili. Znamo da nam neće biti nimalo lako i da ćemo za pobjedu morati dati zaista sve od sebe – zaključio je bek Zadra.


 U SUBOTU SVI NA VIŠNJIK


Zadar će u subotu trebati podršku navijača. Treba je na svakoj utakmici, no kako se sezona bliži kraju, a utrka za Final four biva sve neizvjesnija, ta bi podrška trebala biti sve veća i veća. Svatko kome je Zadar u srcu, a nema nekih neodgodivih obveza u subotu navečer, trebao bi razmisliti o tome da dođe na Višnjik i podrži zadarske košarkaše. Bilo bi dobro kada bi jednom za promjenu publika bila ta koja će potaknuti igrače da daju i više od onoga što u određenom trenutku mogu, a ne da se igrači moraju izboriti za njenu podršku, kao što je to često bio slučaj ove sezone. Igrači će sigurno dati sve od sebe, a zadarska bi publika trebala prepoznati ovaj važan trenutak sezone i u subotu napuniti dvoranu Krešimira Ćosića.
– Kroz cijelu sezonu govorim da smo mi mlada momčad i da nam treba podrška na svakoj utakmici, igrali protiv posljednje ili prve momčadi na tablici. I ovoga puta će nam itekako trebati podrška navijača i nadam se da ćemo je imati – kaže Car.




 OLIMPIJA OSTALA I BEZ SLOKARA


Nakon što je klub nedavno napustio šuter Sani Bečirović, ljubljanska Olimpija sada je ostala i bez krilnog centra Uroša Slokara. On je, prema pisanju slovenskih medija, dobio dobru ponudu iz Italije (spominje se Siena), te je izrazio želju za promjenom sredine.
– Žao mi je što se moja sezona u Olimpiji morala okončati na ovaj način. Htio sam ostati, ali sam upravo u tom trenutku dobio povoljne ponude iz inozemstva koje, s obzirom na trenutnu financijsku situaciju u Olimpiji, nisam mogao odbiti – kazao je Slokar za kosarka.si, a trener momčadi Jure Zdovc o ovoj situaciji kaže.
– Naravno da u ovom trenutku nismo htjeli ovakvu vrstu intervencije u momčadi, ali igrač je htio otići i iskoristiti dobre ponude, a mi ga nismo htjeli na silu zadržavati. Dalje ćemo raditi s kadrom kojeg imamo.
Slokar je ove sezone za 22 i pol minute po utakmici postizao 8,2 poena, uz 3,3 skoka i prosječnu valorizaciju 9,1. U posljednjih šest kola Olimpija igra s Cedevitom, Partizanom i Heliosom kod kuće, te Širokim, Cibonom i Hemofarmom u gostima.