Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

DANIJELA VUKOŠA Zadar je postao nesiguran za život – “grad slučaj”

09.02.2019. 12:46
DANIJELA VUKOŠA Zadar je postao nesiguran za život – “grad slučaj”


Članovi gradskog SDP-a jutros u 10.30 sati na Narodnom trgu izveli su performans ispred zgrade Gradske uprave, te zvižducima željeli ukazati na odgovornost institucija oko sve veće ekskalacije nasilja u Zadru, a koje u zadnje vrijeme naš relativno “miran” grad stavlja u epicentar crne kronike lokalnih i nacionalnih medijskih kuća.
Gradska oporba ovim činom, iako na neradni dan djelatnika Gradske uprave ukazala se i pokazala da postoji, a prema primjedbama sugrađana, ovaj performans upućen institucijama čiji djelatnici danas ne rade bio je zapravo samo “pucanj u prazno” i sva korist od njega isključivo medijsko promoviranje te skupljanje političkih poena.
SDP-ovci su u sklopu performansa na vrata Gradske uprave zalijepili letke s pitanjem “Kuda ide ovaj grad?”.
Osim slučaja “Daruvarac”, koji je pokazao kako se hitno treba mijenjati Zakon o kaznenom postupku, povod je bila i sve veća ekskalacija nasilja među djecom u zadarskim školama, a primjer toga je i ovaj posljednji “žigosanja” vrućim upaljačem učenice prvog razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.
– Želimo pokazati tamnu stranu Zadra. Gradska vlast svo ovo vrijeme šuti, a mi to odbijamo. Poznato je i da Zadar ima nebrojen broj grafita fašističkih obilježja, a jedan od njih je i mural na Bulevaru “Naša oluja i dalje traje” s vrlo vjernim prikazom fašističkog vojnika. Živimo već 20 godina u gradu koji ne čini ništa, a sve je to dovelo do recentnih događaja kada smo postali “grad iz crne kronike”, istaknula je Danijela Vukoša, gradska vijećnica i predsjednica Foruma žena SDP-a.
Smatra kako Grad Zadar treba početi kažnjavati i sankcionirati društveno neprihvatljivo ponašanje, a to se, kako kaže, može napraviti kroz akte koje Gradsko vijeće može donijeti.
– Zadar je postao nesiguran za život – “grad slučaj”, zaključila je Vukoša.
Jure Zubčić, član predsjedništva SDP-a grada Zadra naglasio je kako umjesto škola za život, mi imamo škole opasne po život.
– Umjesto da učimo djecu toleranciji, ona se uče ksenofobiji. Fokus se stavlja na žrtvu, a ne na nasilnika, što je pogrešno, zaključio je Zubčić nakon jutrošnjeg performansa.