Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U zadarskoj bolnici osigurana tri mjesta za izolaciju

10.02.2020. 18:15


I u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo navode kako nema nikakvog razloga za nastanak panike zbog sve većega broja oboljelih i umrlih od koronavirusa koji se iz kineskog grada Wuhana širi Kinom, ali i ostalim zemljama Azije, pa i Europe.
Iako u Hrvatskoj za sada još nije potvrđen ni jedan slučaj ovoga za sada nedovoljno poznatog virusa, dio Zadrana ipak je zabrinut, posebno u slučajevima pojave simptoma poput šmrcanja, kašljanja i povišene tjelesne temperature. Pozivi obiteljskim liječnicima u takvim slučajevima, doznajemo u nekim zadarskim ambulantama, sve češće uključuju i pitanja poput onih "je li to možda koronavirus?"
Kada se zbog navedenih, u ovo doba uobičajenih simptoma, treba obratiti liječniku upitali smo dr. Alana Medića, voditelja Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zadar.


Simptomi slični gripi
– Simptome koranavirusa jako je teško razlikovati od onih koji prate gripu jer obje bolesti imaju slične simptome – od blagih do onih teških poput upale pluća, kaže dr. Medić i naglašava kako je glavna odrednica o kojoj bi se bolesti moglo raditi boravak u Kini, a posebno u pokrajini Hubei, žarištu koronavirusa.
– Ako osoba nije unatrag 14 dana boravila u Kini, točnije u području zahvaćenom koronavirusom, nema razloga za sumnju da se radi o ovom virusu. Sada je u tijeku vrhunac gripe i dosta je oboljelih od ove sezonske virusne bolesti, te za sada 20 smrtnih slučajeva povezanih s gripom, uključujući i jedno dijete iz Splita. Stoga nema razloga misliti da se radi o koronavirusu, osim ako oboljeli nije došao iz ugroženog područja ili bio u doticaju sa zaraženom osobom, pojašnjava dr. Medić. Važan je podatak da infekcija koronavirusom koincidira s pojavom gripe koja je upravo na vrhuncu, podsjeća dr. Medić.
I u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo napominju da se osoba treba javiti liječniku sa sumnjom na koronavirus samo ako je unutar 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja razvila povišenu tjelesnu temperaturu i/ili kašalj i poteškoće s disanjem, te liječniku obiteljske medicine u tom slučaju treba dati do znanja da je unazad 14 dana boravila u pokrajini Hubei (ili drugom zahvaćenom području, ako se u međuvremenu utvrdi).


 




»Zavod za javno zdravstvo Zadar u stalnoj je koordinaciji s ostalim zdravstvenim ustanovama i inspekcijama. Opća bolnica Zadar je spremna smjestiti eventualne oboljele od koronavirusa, a teže slučajeve uputiti u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"
Dr. Alan Medić, ZJZ Zadar


Inkubacija od 14 dana
– Zavod za javno zdravstvo Zadar u stalnoj je koordinaciji s ostalim zdravstvenim ustanovama i inspekcijama – graničnom i sanitarnom, te posebno s Općom bolnicom Zadar. Zadarska je bolnica spremna smjestiti eventualne oboljele od koronavirusa, a teže slučajeve, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu, uputiti u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kaže dalje dr. Alan Medić. Od voditelja Epidemiološke službe zadarskog ZJZ-a doznajemo i kako su u zadarskoj bolnici za sada osigurana tri mjesta za izolaciju eventualnih pacijenata s koronavirusom, a Odjel za infektologiju može osposobiti i dodatnih šest kreveta. Također, dodatni ležajevi mogu se brzo osposobiti i na nekim drugim odjelima poput pulmologije.
Iako koronavirus kao novi virus izaziva dodatnu pozornost i stručnjaka i javnosti, svakog dana dolazi se do novih saznanja o ovom virusu, pa i o putovima njegova prijenosa koji još nisu u potpunosti razjašnjeni. No, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta (njegovanje oboljeloga) ili manipuliranje s bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi.


Preporuke građanima
U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo sustavno prate situaciju vezanu za koronavirus, kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Tako se za sada još uvijek ne preporučuju nikakva ograničenja u prometu ljudi i trgovine s Kinom, pa ni pokrajinom Hubei i gradom Wuhanom.
HZJZ također ne preporučuje hrvatskim građanima izbjegavanje putovanja u zahvaćena područja, jer se rizik od bolesti može smanjiti pridržavanjem mjera opreza.
Mjere zaštite od ovog virusa slične su onima za zaštitu od gripe i ostalih respiratornih virusa, a to su u prvom redu redovito i temeljito pranje ruku. Liječnici savjetuju i izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju, korištenje kirurške maske za prekrivanje usta i nosa, izbjegavanje dodirivanja očiju, usta i nosa nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom, izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim. Također, rizik od zaraze smanjuje se i konzumiranjem pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme, temeljitim guljenjem voća i povrća, pijenjem flaširane vode bez leda, kao i izbjegavanjem nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato, te izbjegavanje dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama.


I Zadrani razgrabili maske
U danima kada su se pojavile sumnje u pojavu koronavirusa u Hrvatskoj i Zadrani su razgrabili zaštitne maske, doznajemo u zadarskim ljekarnama.
– Bila je povećana potražnja u onih nekoliko dana, dok su se čekali nalazi za neke od hrvatskih građana koji su razvili simptome slične koronavirusu, a koji su doputovali iz Kine, kažu u jednoj zadarskoj ljekarni i dodaju da kod njih još ima zaštitnih maski, a da je potražnja zadnjih dana ipak smanjena.
– Maske kupuju najviše oni koji u obitelji imaju oboljeloga od gripe kojeg treba zaštititi od virusa, a radi se najčešće o djeci, kaže ljekarnica i dodaje da se u njihovoj ljekarni prodaju troslojne zaštitne maske, no da je bilo kupaca koji su se raspitivali i o maskama s većom zaštitom respiratornih organa. Inače, cijena jedne zaštitne maske je 68 lipa.