Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

AUSTRALIAN OPEN Pera u meču karijere izbacila Kerber

09.02.2021. 11:26


Bernarda Pera (WTA 63.) sjajno je počela nastup na Australian openu, prvom Grad Slam turniru sezone koji se igra u terminu tri tjedna kasnijem od uobičajenog. Zadarska tenisačica, koja nastupa za SAD, nakon sat i 12 minuta igre svladala je Njemicu Angelique Kerber (WTA 25.), nekad prvu igračicu svijeta i pobjednicu Australian Opena iz 2016. Kerber je te godine osvojila i US Open, a 2018. je postala wimbledonska pobjednica. Ukratko, tenisačica s karijerom za respekt. Ipak, nije to previše impresioniralo Peru koja je pobijedila 6:0, 6:4 u dvoboju u kojem je osvojila prvih devet gemova te povela 6:0, 3:0. Kerber se »javila« tek u drugom setu kada je nakon dvostrukog gubitak servisa napravila prvi break u i smanjila na 3:2. Ipak, Pera je do kraja dvoboja obranila svoj servis, u zadnjem gemu se izvukla nakon 0:40 i iskoristivši drugu meč loptu sačuvala pobjedu koja joj u drugom kolu donosi dvoboj protiv Kazahstanke Zarine Diyas (WTA 81.). Imala je Pera 74 posto prvog servisa te 26 izravnih poena (Kerber sedam). Dosadašnji Perin najveći uspjeh u Australiji, a ujedno računajući i sve GS turnire, je nastup u 3. kolu koji je izborila 2018. godine.
Marin Čilić (ATP 49.) ostao je bez drugog kola nakon poraza od Bugarina Grigora Dimitrova (ATP 19.) koji je bio bolji 4:6, 2:6, 6:7 (5). Međugorac je igrao loše u prva dva seta u kojima je ukupno triput gubio svoj servis i osvojio šest gemova. U trećem setu Čilić je pokušao preokret, vodio je s 5:3 i servirao za set, ali je propustio set-loptu i na kraju izgubio u tie-breaku. Bugarin je imao čak 19 aseva, a Čilić samo četiri, Dimitrov prednjačio kod izravnih poena (34-26), dok je Marin imao čak 41 neprisiljenu pogrešku naspram 19 protivnikovih. Bio je ovo njihov sedmi međusobni sraz i treća pobjeda Bugarina, a Marin već na trećem turniru zaredom ispada u 1. kolu. Od hrvatskih igrača u pojedinačnoj konkurenciji u 1. kolu igrat će još Borna Ćorić dok prve mečeve u ženskom dijelu turnira očekuju Petra Martić i Donna Vekić.
​Australian Open je trebao početi 18. siječnja, ali je pandemija koronavirusa primorala organizatore na kasniji termin, a tenisači su po dolasku u Melbourne morali u karantenu od 14 dana. Smjeli su izlaziti iz sobe jedino radi treninga, ali pod uvjetom da nisu pozitivni na testiranju na covid-19.