»BOEMOVE« MASLINE Timo Santini u mirovini odmara dušu u svom pomlađenom masliniku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Turanjski maslinar uživa obnavljajući opožarena stabla
Maslinik iznad Turnja s 50-ak stabala maslina u velikom požaru u kolovozu 2017. gotovo je u potpunosti izgorio. Usprkos proglašenju elementarne nepogode i višegodišnje štete od 100 tisuća kuna, nisam dobio ni lipe. Srećom, maslina je nadasve zahvalna za regeneraciju te sam za pomoć angažirao sumještanina Mišu koji ima sav potrebni alat. Masline se već treću godinu obnavljaju. Na panju su izbile nove mladice, kazao je Timo Santini
Velimir BRKIĆ
Timo je gledao preobrazbu opožarenog u obnovljeni maslinik

Kroz dugo razdoblje uzgoja maslina se kao kultura na ovim prostorima zadržala zahvaljujući svojoj velikoj regenerativnoj sposobnosti. Zima je vrijeme za obnovu starih i zapuštenih maslina, stradalih od studeni i požara.
- U velikom požaru krajem kolovoza 2017. vatrena stihija nošena burom iznad Turnja se približila kućama i gospodarskim objektima, a osim šume i niskog raslinja izgorjeli su voćnjaci i maslinici. Na terenu zvanom Lokvenjak iznad Turnja izgorjelo mi je 50-ak maslina starosti od 60 do 100 godina, priča nam 69-godišnji Timo Santini iz Turnja.

Masline krenule u novi život

Višegodišnje štete u masliniku uslijed požara bile su, kaže on, od preko 100 tisuća kuna.
- Proglašena je elementarna nepogoda te sam zatražio tek tisuću eura, odnosno 7.400 kuna, i to za platiti sječu i obnovu maslina, što se dade spasiti. Gdje je zapelo ne znam, u ministarstvu, u administraciji, to što nemam OPG ili tko zna što, ali ja nisam dobio ni lipe odštete, kaže Santini dodajući kako se pomirio sa sudbinom. Bilo pa prošlo.
- Kako je maslina jedna od najzahvalnijih voćnih vrsta za regeneraciju ili obnovu stabala, masline čekaju čovjeka i njegove ruke kako bi ponovno krenule u život. Angažirao sam sumještanina Mišu koji ima sav potreban alat i motornu pilu. Masline se već treću godinu obnavljaju, kako bi rekli stručnjaci, na panj, priča Santini, umirovljeni vozač iz Doma zdravlja, prethodno Medicinskog centra, s čak 45 godina radnog staža.
Teren na Lokvenjaku je površine 8.700 metara četvornih i ravnomjerno je podijeljen na tri brata: Timu, Slavka i Nenada.

Upijao što govori meštar Mišo

- Osim mojih 50-a stabala velike štete su pretrpjele i masline braće Slavka i Nenada. Međutim, oni su, priznajem, bili mudriji i pametniji. Zbog mirnog sna i očuvanja zdravlja nisu ni htjeli tražiti nadoknadu štete. Svaka im čast, govori Timo.
A sa Santinijevog maslinika na Lokvenjaku pogled puca na Pašmanski kanal i otoke. Opožarene masline su prije tri godine ispilane gotovo do zemlje, i sad su sve pune mladica.
- Do kada mi je pokojni otac bio živ ovo je bio najbolji maslinik u Turnju i šire. Pitajte ljude, ponosno će Santini radostan što se njegov maslinik pomlađuje.
Sve zlo u požaru i neisplaćenoj odšteti, zaključuje on.
- O obnovi starih, zapuštenih i opožarenih maslina napisani su brojni članci i izrečeni brojni savjeti. Pozorno sam slušao i upijao što govori meštar Mišo jer da ga nisam angažirao, iskreno, i ne znam kako bih i kada uopće krenuo u obnovu izgorjelih maslina. Bilo kako bilo, prije početka ozbiljnog rada valja stablo dobro pogledati sa svih strana, svaku granu posebno, pa tek onda uzeti pilu u ruke i prionuti poslu, ističe poznati Turanjac Timo kojega mnogi u ovim krajevima znaju, te na otocima Pašmanu i Ugljanu jer je dugo godina vozio hitnu pomoć.
- Naime, svestrani sportaš u svoje vrijeme volio je nogomet, košarku, rukomet, vaterpolo, bio je svugdje gdje se nešto od sporta događa, kao sudionik ili pratitelj.

Timo, jedan i neponovljiv

- Čovjek sam u zasluženoj mirovini i starosnim godinama, odavno više nisam nogometaš zadarskog Bagata, turanjske Croatie i biogradskog Primorca. Međutim, idem na sva nogometna događanja od splitskog Poljuda do zadarskih Stanova pa i dalje. Na Višnjiku stalno pratim zadarske košarkaše, a u mom Turnju vaterpoliste Croatije, naglasio je Santini, koji je poznat i po svom stilu odijevanja i ophođenja, po svom jedinstvenom boemskom životu.
U jednoj kratkoj rečenici, Timo je jedan i neponovljiv. Naime, godinu ili dvije prije požara u Turnju za vrijeme berbe u masliniku ostavio je masline, prijatelje, ukućane i otišao uživati u utakmici Primorca u Biograda, a ostali su i bez njega nastavili brati masline.
- Ljubav prema nogometu bila je jača od maslina, nogomet mi jednostavno kola u krvi. A danas kad sam u mirovini, maslinik mi je i za odmor za dušu. Iako mi je, osim obitelji, sport na prvom, drugom i trećem mjestu, danas imam vremena i za sport, društvo i za masline, zaključuje Santini.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)