Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

FENIKS ŠKABRNJA Bubnjar: Pružanje podrške i pomoći mladim ljudima shvaća se kao obveza i kao dužnost

09.02.2021. 13:21


Demografska revitalizacija je pitanje od najveće važnosti za opstanak i budućnost, kako Hrvatske tako i ravnokotarske Škabrnje, tragično stradale u Domovinskom ratu. Poglavito se to odnosi na stanove za obitelji, osobito mlade, i pronalaženju slobodnog zemljišta za stambenu izgradnju.
– U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje podrške i pomoći mladim ljudima shvaća se kao obveza i kao dužnost, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik Općine Škabrnja (Škabrnja, Prkos).


Zadržavanje mladih
Razvijajući vlastite modele za pomoć mladim obiteljima za osiguravanje stambenog prostora i s ciljem proširenja zone stanovanja izvan naselja u Škabrnji i Prkosu, Općina je na lokaciji Vlačine darovnicom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, osigurala vlasništvo nad zemljištem površine oko 50.000 m2 ili oko 5 hektara, a sve u svrhu realizacije dugoročnog plana poticajne stanogradnje na navedenom području.
– Na 5 hektara bit će 55 građevinskih parcela za izgradnju kuća sa svom potrebitom infrastrukturom. Sve u cilju zadržavanja mladih i demografske obnove, naglasio je Bubnjar.
U nadasve bliskoj budućnosti ovdje će niknuti kompletno novo naselje, a time i život za 250 do 300 ljudi.
– Plan je po idejnom rješenju formirati 55 parcela za obiteljske kuće modernijeg tipa s mogućnosti izgradnje bazena, kako bi iste te kuće uz ŠC Vlačine mogle služiti i u turističke svrhe, poručio je Bubnjar, dodavši kako su brojni mladi mještani već iskazali interes kako bi raditi obiteljske kuće u novom naselju.


Vlastiti domovi u modernom, urbanom naselju
Broj mladih obitelji na području općine se povećava, a one u novi život žele krenuti samostalno. Gradnja buduće stambene zone je idealna prilika za se mladi zadrže te da stvore svoje vlastite domove u modernom, kaže on, urbaniziranom naselju nadomak atraktivnog Športskog centra Vlačine.
– Prodaja zemljišta bit će po izrazito povoljnim cijenama, tek toliko da stambenu zonu možemo komunalno opremiti – vodovodnom, električnom i telefonskom mrežom, te cestom. O tome će zasigurno povoljno odlučiti Općinsko vijeće kao i drugim odukama poput mogućeg oslobađanja plaćanja naknada prilikom izdavanja građevinske dozvole, reći će Bubnjar.
U Škabrnji i Prkosu svi se, kaže on, osjećaju dobro zbog činjenice da će državna imovina postati prostor života i novih domova mladih obitelji.
– To znači da se život nakon strahota i brojnih tragičnih događanja tijekom i neposredno nakon Domovinskog rata i na ovaj način obnavlja, navodi Bubnjar, pošto se zahvalio Vladi RH i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Zadarskoj županiji za razumijevanje i podršku.




Atraktivna lokacija za život
Izgradnjom stambenog naselja ne bi samo riješio gorući problem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, već bi se na taj način zasad relativno nenaseljeni prostori pretvorili u vrlo atraktivne lokacije za život.
– Želimo da nam mladi ljudi ovdje ostaju i nakon školovanja, da tu planiraju svoj život, da rade i osnivaju obitelji a ne da odlaze u nepredvidivi bijeli svijet što je nažalost svojevrsni hit u Lijepoj Našoj, rekao je Bubnjar, te nastavlja:
– Na ovaj će način, uvjeren sam, i veći broj mladih osoba i obitelji ostati na području naše općine jer će im uvjeti za život biti daleko bolji od podstanarstva u Zadru ili negdje drugdje, mišljenja je Bubnjar.
Priča o ravnokotarskoj Škabrnji priča je o opstojnosti, simbolu stradanja, patnje i ponosa, ali i priča o prosperitetnoj budućnosti.
– Priliku za financiranje cijelog projekta u Općini se vidi kroz EU fondove i društveno poticajne stanogradnje, te projekt proširenog urbanog područja, zaključio je Nediljko Bubnjar.