Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KULTURA NA ČEKANJU Kad prođe korona, stiže Picasso

09.02.2021. 14:42


Puno je toga bilo odgođeno i otkazano ove godine zbog pandemije koronavirusa pa nam se i samima ponekad činilo kao da smo i život sam, stavili »na čekanje«. Nakon Chagalla, Warhola i Dalija, ovoga ljeta nismo bili u mogućnosti prošetati impresivnim prostorima Kneževe palače kako bismo pogledali izložbu godine – Pabla Picassa ili pak, izložbu gmazova u Gradskoj loži. Nismo mogli uživati ni u dašku tradicije kroz Smotru folklora u okviru Etno dana koji su započeli radionicama i gostujućom izložbom i na tome se i zadržali, organizacijski. Zbog svih, tih otegotnih okolnosti, izložbene i edukativne aktivnosti muzeja, odvijale su se prema izmijenjenom planu te je umjesto Picassa, organizirana izložba svih odjela i službi muzeja pod nazivom – »Krš, grad i more« koja je postavljena u ljetnim mjesecima i još uvijek traje, do konca ožujka ove godine.


Vidcast »Muzeofonija«
– Jedan dio izložbenih i edukativnih aktivnosti prebacio se na online način prezentacije, a novost je i novi format za predstavljanje muzeja tzv. vidcast »Muzeofonija« pokrenut u marketinškoj službi. Uslijed smanjenog obujma izložbenih aktivnosti, stručni djelatnici muzejskih odjela i službi, više su se posvetili internom stručnom radu, baveći se intenzivnije stručnom obradom i dokumentiranjem muzejske građe i dokumentacije, a kontinuirano i u suradnji s Odjelom za kulturu i sport Grada Zadra puno se radilo i na osmišljavanju stalnog galerijskog postava koji se planira otvoriti u obnovljenoj Providurovoj palači sredinom 2021. Dio depoa Prirodoslovnog odjela hitno je saniran odjeljivanjem knauf pločama zbog prodora vode uslijed radova na Providurovoj palači, no bit će potrebna i daljnja intenzivna briga vezano uz taj prostor, rekla je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru.
Krajem godine, kako je dodala ravnateljica Peroš, muzeju je bila ponuđena donacija od preko tisuću predmeta gospodina Slavena Perovića koju čine razni predmeti i knjige, a koja se planira realizirati tijekom ove godine. Ostvareno je i niz manjih donacija za muzejske odjele, a muzej je nastavio i partnersku suradnju i na dva europska projekta. Osim toga, kada i koliko su dozvoljavale epidemiološke mjere kroz godinu, u muzeju su se, osim izložbi i edukativnih aktivnosti, održavale razne manifestacije, projekcije, promocije, predavanja i vodstva. Sve javne muzejske i ostale aktivnosti odvijale su se u prostoru Kneževe palače, Gradske lože i Gradske straže, dok je Posjetiteljski centar Mali arsenal zatvoren zbog sanacije od vlage i servisa interaktivne 3D platforme.


Dio sredstava se morao prenamijeniti, a dio i vratiti
– Moram naglasiti kako su tri značajne okolnosti bitno utjecale na rad djelatnika te plan i program rada našeg muzeja u prošloj godini. Naime, prva okolnost koja traje od 2019. godine jest obnova Providurove palače uslijed koje su izložbeni prostori Prirodoslovnog odjela i Galerije umjetnina zatvoreni za izlagačku djelatnost, a nekadašnji izložbeni prostor odjela Muzeja grada Zadra također, više nema tu funkciju, već funkciju spremišta za muzejsku građu i tehničku opremu. Druga okolnost je globalna pandemija uzrokovana virusom COVID- 19 uslijed koje je od 19. ožujka lani, bila na snazi odluka Stožera civilne zaštite RH o obustavi rada svih kulturnih djelatnosti čime je zaustavljeno održavanje izložbenih i drugih javnih aktivnosti do Odluke Vlade RH kada je muzej ponovno otvoren za javnost 27. travnja prošle godine. Treća okolnost je smanjenje sredstava za programe od strane osnivača, uvjetovano odlukom za rezanje sredstava ustanovama s ciljem pomoći javnim ustanovama u zdravstvu Zadarske županije, objasnila je ravnateljica Peroš dodajući kako je zbog toga bilo onemogućeno sufinanciranje odobrenih programa od strane Ministarstva kulture te je izvršena prenamjena odobrenih programskih sredstava Grada Zadra u korist godišnjih servisa u Kneževoj palači.
– U potpunosti je financirana planirana restauracija umjetnina i namještaja te djelomično Smotra folklora. Sredstva za odobrene izložbene programe su zbog nemogućnosti sufinanciranja vraćena Ministarstvu kulture, a dio za Smotru folklora je prenamijenjen, naglasila je Peroš.
 




Prošla godina u brojkama
Narodni muzej Zadar donacijom je nabavio 1165 predmeta, inventarizirano je 2495 predmeta, nastavljena je digitalizacija građe i dokumentacije, izdavačka djelatnost kao i rad s korisnicima u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite. Ostvareno je ukupno 36 izložbi. Objavljeno je 8 izdanja i 12 plakata, realizirano 29 različitih radionica i igraonica i ostalih edukativnih događanja. Ostvareno je ukupno 35 posebnih događanja kao što su: predavanja, promocije, tribine, okrugli stolovi, humanitarne akcije, stručni skupovi, nastupi, scenske i glazbene izvedbe, dodjele priznanja i nagrada, suradnje s klubovima i udrugama, itd. Muzej je sudjelovao u Noći muzeja, obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, obilježavanju akcije Maslenica i VRO-a Oluja, Etno danima, Edukativnoj muzejskoj akciji – EMA, Danima Zadarske županije, Danu grada Zadra i zaštitnika sv. Krševana, Danu oslobođenja grada Zadra. Osim putem redovitih obavijesnih kanala, muzej je ostvarivao komunikaciju s javnošću i putem službene mrežne stranice te putem društvenih mreža i kanala (Instagram, Facebook, YouTube), a pokrenut je i novi format za predstavljanje muzeja vidcast »Muzeofonija«. U 2020. godini Narodni muzej Zadar posjetilo je ukupno 13.972 posjetitelja, a mrežne stranice muzeja zabilježile su ukupno 38.330, a društvene mreže ukupno 17.697 posjeta.