Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TRŽIŠTE RADA Tomčić: Zadarske informatičke tvrtke me stalno zovu da im treba tehničara za računalstvo

09.02.2021. 14:29


Područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, objavili su nedavno analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku. U preporukama je navedeno u kojim je zanimanjima potrebno povećati upisne kvote ili broj stipendija, a u kojima ih smanjiti i to za pojedine gradove i njihovu okolicu. Naime, za Zadarsku županiju se u obrazovnim programima u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata tako navode trogodišnji srednjoškolski program za zanimanje konobara, kuhara, zidara, pekara… Kada je riječ o četverogodišnjem ili petogodišnjem programu nedostaje medicinskih sestra i tehničara, farmaceutskih tehničara… Nedostaje i osoba koje su završile stručni studij strojarstva, sveučilišnih studija medicine, sestrinstva, farmacije, računalstva, građevinarstva, rehabilitacije, logopedije te nastavničkih smjerova u matematici, fizici, kemiji, informatici, biologiji, glazbenoj i likovnoj pedagogiji te geografiji, kao i inženjera elektrotehnike i strojarstva.
Navedeni su i obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Među trogodišnjima su oni za zanimanje cvjećar, za četverogodišnji u zanimanjima grafički urednik-dizajner, kozmetičar, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku, pomorski nautičar, kemijski tehničar, fotografski dizajner…


Devet trogodišnjih programa deficitarno
U skladu s preporukama, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića valjalo bi smanjiti broj upisanih učenika za zanimanje tehničara za računalstvo i tehničara cestovnog prometa. Stoga smo razgovarali s ravnateljem Tihomirom Tomčićem o (ne)skladu prognoze potreba tržišta za pojedinim zvanjima i iskustvu učenika nakon završetka školovanja, ispunjenosti upisnih kvota, kao i o budućim očekivanjima i planovima.
Također, vrijedno je istaknuti kako je u ovoj školi devet trogodišnjih programa deficitarno, dok su samo dva navedena četverogodišnja programa iskazana kao suficitarni.
– Podaci se mogu smatrati relevantnim za zanimanje tehničar cestovnog prometa kojeg ove godine nećemo planirati za upis. Međutim, što se tiče programa tehničar za računalstvo, ove podatke ne smatram relevantnima jer velika većina naših učenika nastavlja obrazovanje na visokim učilištima, a dio radi. Zadarske informatičke firme me stalno zovu da im treba upravo taj kadar, otkriva ravnatelj Tomčić.
Tržište rada uvelike je podložno promjenama pa bi se već za nekoliko godina situacija mogla potpuno promijeniti, ali ravnatelj ne očekuje skore promjene u Zadarskoj županiji.
– Tržište jest podložno promjenama, ali nažalost u našoj županiji baš i neće tako skoro. No, informatičara će uvijek trebati, a osobito to vrijedi za deficitarna trogodišnja zanimanja kojih danas puno nedostaje, kazuje Tomčić.


Nedovoljno mjesta za praktičnu nastavu
Nameće se pitanje hoće li se upisna kvota u skoroj budućnosti smanjivati, ili pak povećavati za određene smjerove.
– Definirali smo plan upisa te ćemo njime povećati broj trogodišnjih programa u odnosu na četverogodišnje, 7:2. No, kad govorimo o trogodišnjim programima koji su gotovo svi deficitarni, imamo problem s pronalaženjem slobodnih mjesta za praktičnu nastavu u svijetu rada, a to je jedan od preduvjeta za planiranje upisa. Recimo, za program elektromehaničar teško nalazimo dovoljno mjesta za praktičnu nastavu, tumači Tomčić i dodaje kako će u budućnosti većina strukovnih škola morati povećavati broj učenika upisanih u trogodišnje programe ukoliko ne želimo i dalje povećavati uvoz kvalificiranih radnika iz drugih zemalja.
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića kroz projekt »Regionalni centar kompetentnosti« izrađuju analizu tržišta rada u našoj regiji koja će, između ostalog, dati i odgovor na pitanje o novim smjerovima koji bi također išli ukorak s potrebama suvremenog društva.
– Ono što je sigurno je da kroz navedeni projekt izrađujemo kurikulum za novo zanimanje proizvođač i monter PVC i AL stolarije koje je i te kako potrebno na tržištu rada. Osim toga, izradit ćemo i program osposobljavanja za servisera plinskih uređaja kojih će svakim danom biti sve više u našoj županiji, najavljuje ravnatelj škole koja se već godinama ističe svojim aktivnostima i izvrsnom odgovaranju na izazove koje donosi novi svijet tehnologije.