Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za sada se neće postavljati nove oborinske rešetke iznad parka Vruljica

09.02.2021. 13:47


Promet za sva vozila dijelom Ulice dr. Franje Tuđmana trebao je biti obustavljen na desetak dana. Konkretnije, radi se o dijelu ponad parka Vruljica, gdje se početkom veljače trebala zatvoriti dionica ceste od križanja Tuđmanove, Ulice Nikole Tesle, pa do rotora na Meladi. U sklopu redovnog održavanja cesta od strane tvrtke Odvodnja d.o.o. primijećeno je kako se sa sjeverne strane potoka Vruljica stvara prirodni lijevak na kojem se pojavljuju velike oborinske vode. U prvobitnom planu Odvodnje bilo je postavljanje novih deset kišnih rešetki, no za sada se od tog nauma odustalo, govori direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja.


Radovi na čekanju
– Oborinske vode sa svih strana slijevaju se u najnižu točku tog dijela prometnice pa smo na toj lokaciji odlučili progustiti kišne rešetke. Planirali smo ugradnju deset dodatnih rešetki radi brže evakuacije silnog potoka koji se tamo zapravo stvara. Slivne površine su na toj dionici tolike da se stvori gotovo cijeli jedan potočić kod velikih oborina. Dakle, te nove kišne rešetke trebale su se ugraditi do 10. veljače te bi im cilj bio pomoći brzini evakuacije oborinskih voda s tog dijela ceste. Uvidjeli smo da je to jedno od mjesta gdje treba staviti što više kišnih rešetki zbog lakše protočnosti prometa, istaknuo je Peronja.
No, kako doznajemo, najavljeni su radovi sada na čekanju. Za posljednjih oborina utvrđeno je kako spomenutog problema nema te se za sada sporna dionica ceste samo pojačano nadzire. Naravno, u slučaju potrebe krenut će se s predviđenim radovima. Nije riječ o velikoj investiciji. Vrijednost joj je kako doznajemo oko 50.000 kuna, no kako doznajemo od iznimnog je značaja jer bi se njom povećala propusna moć sustava na navedenom dijelu ceste.


Prema potrebi dodati rešetke
– Deset kišnih rešetki u deset radnih dana, sigurno bi značilo ubrzavanje otjecanja oborinskih voda s te dionice, a slivne površine su ogromne jer dobar dio voda iz Tuđmanove, zatim Tesline na istočnoj strani te zapadnoj od Puta Bokanjca dolaze baš na to mjesto. Za sada smo odustali od tih radova, neće se tamo raditi ništa. Bili smo najavili, no radili smo pojačano održavanje i promatrali kako sustav funkcionira vikend uoči najavljenih radova kada su bile velike oborine te se sve ponašalo dosta solidno pa smo privremeno odustali od najavljenih radova. Promatrat ćemo stanje na toj dionici i dalje te prema potrebi intervenirati. Imamo na toj dionici desetak kišnih rešetki i željeli smo ih progustiti. Ovih dana smo vidjeli da je sve to dobro držalo te ćemo sada vrebati jaču oborinu za vidjeti na kojem točno mjestu je progušćivanje rešetki potrebno da ih ne postavljamo napamet. Prema potrebi izabrali bismo mjesta na kojima treba dodati po još rešetku – dvije. Za sada odustajemo, jer smatramo da nije potrebno, istaknuo je Peronja, dodajući kako za sada prate stanje na terenu, radovi nisu otkazani već samo odgođeni do prigode ukoliko se ukaže potreba za njima jer je trenutna procjena bila da situacija nije toliko alarmantna te se će se potreba za ovom vrstom radova iskristalizirati kroz naredne mjesece.