Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZADRANKA IZ ZAPUNTELA Puno je tajni za doživjeti sto i jednu godinu

09.02.2021. 16:15


Zadarski mužikaši: Serđo, Mate i Gianluka zapitali su slavljenicu, baku Evu Avramović, Zadranku s otoka Molata, koju prvu pjesmu želi u čast 101. rođendana. Slavljenica je poželjela stihove kultne pjesme Bijelog dugmeta »Mora da je strašna gnjavaža u životu, doživjeti stotu, doživjeti stotu« i pjesma je gromko krenula u velikoj sali Doma za starije i nemoćne Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim.
– Kako je meni sto i jedna godina, sad mogu reći da uopće nije tako teško dočekati stotu, sa smiješkom će Eva Avramović, 101-godišnja Zadranka iz Zapuntela na otoku Molatu, na proslavi u Domu za starije i nemoćne Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim.
Puno je tajni za dugovječnost koje se nakon ugodnog razgovora i kraćeg promišljanja bake Eve Avramović, 101-godišnje Zadranke iz Zapuntela na otoku Molatu, ipak mogu zbiti u jednoj jedinoj riječi. To je umjerenost.


Puno uspomena, i lijepih i tužnih
– Dakako uz umjerenost moj recept za dugi život je svakako obitelj, ljubav, tolerancija, opraštanje, poštenje i rad, jer bez rada nema života i ljubavi. Plešite, život provedite u veselju i pjesmi, otkrila je tajnu svog života slavljenica Eva rođena Barančić, u deveteročlanoj obitelji koja ima rijetke gene dugovječnosti, one života preko 90 godina.
U stoljeću i jednoj godini života, baka Eva prikupila je brojne uspomene, i lijepe i one tužne.
– Moj suprug Milivoj, trgovac za koga sam se udala još 1946., preminuo je 1970., prije 51 godinu. Radila sam u Vojnoj pošti Zadar, međutim 1958. nezgodno sam pala i polomila se, od tada sam u mirovini, prošlo je 63 godine, prisjeća se ova šarmantna superbaka, uvijek vedrog i veselog duha.
Živjeli su kod zadarskih Četiri kantuna, a u skladnom braku rodila im se kćer Zvjezdana udata Milenković te sinovi, učitelj Zlatan i Neven koji je preminuo 2002. Oni su joj podarili pet unuka i šest praunuka.


Senior Vita, zdravstvena i duhovna skrb
– Heklala sam, kukičala, plela, čuvala djecu. Govorili su mi, Eva udaj se ponovno, mlada si. Ni u snu ne bi tako učinila, ponosno će slavljenica Eva koja službeno nosi titulu Miss za 2020. u ovom Domu u kojem je svih 95 korisnika dva put cijepljeno protiv koronavirusa. O njima brine oko 50 djelatnika Doma koji ih podupire i pruža organizirani duhovni život svojih korisnika, nudeći im redovitu molitvenu i sakramentalnu skrb, a vanjskim korisnicima i uslugu Senior Vita- zdravstvenu njegu Pomoć u kući.
Prohujale su tako godine i život, ali baka Eva ima doista razloga za ponos i slavlje jer je ona oduvijek kao svaka dalmatinska mater i baka bila stup obitelji, mjesto okupljanja i neraskidiva nit koja ih uvijek drži zajedno.
Međutim, čudna su vremena. Zbog koronavirusa i strogih epidemioloških mjera na ovom rijetkom slavlju koje je osoblje doma organiziralo besprijekorno bio je njen sin Zlatan Zlatko zvan Avro. Brojni članovi obitelji će je ovih dana posjetiti u više grupica, a rođendansko slavlje u konobi u zadarskom Kampo Kaštelu održat će se u neka bolja epidemiološka vremena.




Svečarska atmosfera
No, zato je atmosfera ipak bila svečarska, uz rođendansku tortu, novu frizuru, poklone, cvijeće i lijepe želje za dobro zdravlje, uz neprestanu pjesmu i povremeni ples.
– Tko u Boga vjeruje Bog će mu pomoći na tri stotine načina, poručila je legendarna, stogodišnja baka Peka Zelić, prepoznatljivi simbol Ravnih kotara i Bukovice, pobožna žena moliteljica u zadarskom kraju, koja je i u toj dobi, odjevena u svoju vjenčanu, narodnu nošnju svojih rodnih Popovića.
Sretan rođendan dragoj baki Evi i u ime redakcije Zadarskog lista i neka svoj 102. rođendan umjesto u karanteni zbog koronavirusa, proslavi u krugu vlastite obitelji.