Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ŽIVOT S VIRUSOM “Važno je samo izbjeći mogući smrtni ishod covida-19”

09.02.2021. 15:11


Sada je već opće poznata činjenica kako će se svi oni koji žele primiti cjepivo protiv covida-19, odnosno koronavirusa, prema listi prioriteta, ono moći primiti ili u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika ili u tzv. izdvojenom pogonu, odnosno VIP salonu ŠC Višnjika. Kako doznajemo od liječnika obiteljske medicine, dr. Dražena Grgurovića, koji je pobornik cijepljenja svojih pacijenata u ordinaciji, isporuka cjepiva nekog od trenutačno odobrenih proizvođača, Pfizera, AstraZenece ili Moderne ordinacijama obiteljske medicine planirana je do konca veljače kada bi se trebalo krenuti s masovnim cijepljenjem stanovništva. Umirovljeničke stranke i Sindikat umirovljenika Hrvatske protive se cijepljenju umirovljenika AstraZenecinim cjepivom te od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traže da ograniči cijepljenje ovim cjepivom za populaciju ispod 65 godina jer kažu nije dovoljno istraženo.


Različiti tipovi cjepiva
– Koliko sam ja informiran AstraZeneca, ali i ruski Sputnjik su cjepiva iz skupine vektorskih cjepiva. Znanstvenici koriste različite viruse, koje u procesu proizvodnje oslabe da se ne bi mogli razmnožavati ili da ne mogu biti patogeni, ali da mogu napraviti odnosno razviti taj glavni antigen koronavirusa. Međutim, ta i druga cjepiva s drugim bazama su u fazi testiranja, premda su ubrzani procesi administracije kako bi se odobrila i pokušala spriječiti pandemija. Koliko sam ja informiran AstraZeneca nije prošla klinička ispitivanja na osobama koje imaju inače slabiji imunitet, dakle starijima iznad 65 godina. Dakle, AstraZeneca, Sputnjik i neka druga cjepiva ne induciraju dovoljno jako imunitet kod osoba kojima je on slabiji i onda se ne može stvoriti imunitet, a s obzirom da se od cjepiva očekuje nekakva zaštita, onda je u ovom slučaju u potpunosti nema. To znači samo da još treba proći vremena u istraživanju i testiranjima, kaže dr. Grguović dodajući kako je pitanje što će još biti u dodatnim testiranjima, pri kojima će se možda davati veće doze, češće docjepljivati i sl. da bi se postigao efekt kao kod drugih cjepiva.


Slabiji simptomi zaraženih
– Ono što je bitno i što treba naglasiti, neovisno radi li se o AstraZeneci, Sputnjiku ili bilo kojem drugom cjepivu koje je 50 ili 70 posto učinkovito, čak i starije osobe koje ih prime, ukoliko se zaraze koronavirusom imaju znatno manje i slabije simptome te kod cijepljenih ne razvijanja težih oblika bolesti. Drugim riječima, taj postotak nije toliko bitan, važno je samo da se izbjegne eventualno smrtonosni oblik bolesti. Prema tome i AstraZeneca je sigurno dobra, pomoći će da se cijepljenjem stvori imunitet krda i da se izbjegnu najgori scenariji, naglašava ovaj zadarski liječnik.
Iako se nalaze na prvoj liniji obrane od koronavirusa, još uvijek nisu cijepljeni niti svi zdravstveni djelatnici u Zadarskoj županiji, tako da se čini kako će se i očekivani plan cijepljenja stanovništva razvući na neko duže vrijeme od trenutačno predviđenog.
– Liječnici obiteljske medicine još nisu dobili cjepivo. Rekli su nam da bismo ga mogli očekivati do konca ovog ili idućeg tjedna. Shvatio sam da mi koji smo se opredijelili da svoje pacijente želimo cijepiti u svojim ordinacijama, to, naravno, možemo raditi, a oni koji to ne budu željeli imat će mogućnost odraditi to na izdvojenim punktovima, koji će se, koliko sam do sada čuo, nalaziti na Višnjiku,. Tamo će moći cijepiti svoje, ali i druge pacijente koji iskažu interes. Mi koji smo se opredijelili za svoje ordinacije, cijepit ćemo svoje pacijente, ali ukoliko nas budu trebali ići ćemo i cijepiti ljude na tim punktovima, ističe dr. Grgurović koji je rekao kako se u njegovoj ordinaciji koja broji maksimalnih 2200 pacijenata, za cijepljenje za sada predbilježilo oko 350 ljudi.




Naručili cjepivo za 400 pacijenata
– Naručili smo 800 doza cjepiva, što je dovoljno za 400 pacijenata koji moraju primiti dvije potrebne doze. Vjerujem kako će se s vremenom potražnja za ovim cjepivom povećati. Cjepivo, i to još ne znamo koje, Pfizerovo, AstraZenecino ili Modernino, stići će u nekakvim ograničenim količinama. Modernino cjepivo je puno lakše za skladištenje od Pfizerovog jer zahtijeva skladištenje na -20 stupnjeva, ne treba ga pripremati, odnosno razrijediti kao ovo drugo, puno ga je lakše aplicirati pacijentima i skladištiti u ordinacijama obiteljske medicine jer ne zahtijeva posebne komore za to. No cjepivo nećemo moći birati, već ćemo pacijente cijepiti cjepivom proizvođača koje nam dostave. Što se tiče plana cijepljenja, on će teći onim redom kako su se ljudi upisivali, no još se nisu cijepili ni svi zdravstveni djelatnici. Priznajem, nisam se ni ja cijepio, premda su se neki nekakvim drugim kanalima uspjeli cijepiti prije nas. Gotovo polovica mojih kolega nije cijepljeno, a to je prva faza koja bi se trebala odraditi, nakon čega slijede kronični pacijenti, stariji itd, naglasio je ovaj liječnik dodajući kako je svako cjepivo bez obzira na proizvođača koje dobiju dobro i korisno.