Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ušetao s puškom i počeo pucati

Autor: Suzana Bandić

08.03.2009. 23:00
Ušetao s puškom i počeo pucati

Foto: Adam VIDAS



Incident u kojem samo pukom srećom, nitko nije pzlijeđen dogodio se u nedjelju na večer kad je u kafić “Amadaeus” ušetao 20-godišnji Slaven Franić te ničim izavan počeo pucati


Samo pukom srećom nitko nije stradao u pucnjavi koja se dogodila u caffe baru “Amadeus” u Ulici kralja Dmitra Zvonimira u Benkovcu kada je unutra s automatskom puškom u rukama ušetao 20-godišnji Slaven Franić i započeo pucati.
Incident se dogodio u nedjelju navečer oko 21.30 sati, a na mjesto događaja odmah su došli policajci koji su Franića uhitili i odveli u prostorije zadarske policije na kriminalističku obradu.
Koji su motivi naveli mladića na takav čin još uvijek je nepoznato, a ne zna ih niti vlasnik ugostiteljskog objekta u kojemu se incident dogodio.
– Ne znam što ga je ponukalo da tako postupi. Prema njegovu ponašanju jedino mogu zaključiti kako je došao s namjerom da nas pobije – rekao je vlasnik “Amadeusa”, Rudolf Blažan, obrazlažući svoju tvrdnju činjenicom da je Franić ušao u kafić s repetiranom puškom i da je odmah s vrata zapucao.
– U tom je trenutku u kafiću bilo 30-tak mojih prijatelja i uistinu je prava sreća da nitko od njih nije nastradao u njegovom luđačkom pohodu. Ne znam što bih drugo rekao s obzirom na okolnosti – rekao je Blažan dodajući kako su on i njegovi prijatelji prije incidenta došli u kafić nakon odigrane nogometne utakmice te da nema govora o tome da je Franić ičim bio izazvan na takav postupak niti ga je itko tu večer prije samog incidenta vidio.
Prema nekim pričama, navodno je on prije svega mjesec dana sličan incident napravio u obližnjem kafiću “Metropolis” u koji je također u večernjim satima ušao naoružan i zaprijetio. Međutim, gosti kafića su ga uspjeli smiriti pa nije ostvario svoj naum već je sve završilo na verbalnim prijetnjama.
Franić je navodno policajcima tijekom kriminalističke obrade rekao da je pucao zbog nekih ranijih nesuglasica.
Međutim, Blažan decidirano odbacuje svaku mogućnost za takvo što i tvrdi kako između njih nije bilo ništa spornog niti u večeri incidenta, a niti ranije. Napominje kako Slaven Franić nije bio čest gost u njegovu kafiću te da su se samo jednom još prije dva mjeseca porječkali oko parkinga jer je on svoj “passat” parkirao na sam ulaz. No, tvrdi kako su to riješili mirno i bez svađe.
Vlasnik “Amadeusa” također tvrdi da u nedjelju navečer, kada se incident dogodio, nitko od gostiju, pa ni on sam, nije imao priliku razgovarati s Franićem jer je on odmah s vrata zapucao po unutrašnjosti kafića ispalivši pri tom pet, šest hitaca.
– Čim sam ga ugledao na vratima s puškom krenuo sam bez razmišljanja k njemu, uhvatio ga jednom rukom za ruke, a drugom za cijev puške koju sam mu uspio okrenuti prema podu, a njega izgurati vani. Ipak, uspio je ispaliti nekoliko hitaca u pod, a nastavio je pucati i vani na terasi ispred kafića. U jednom trenutku smo bili čak i pali na pod, a onda se nastavili nagurivati sve do suprotne strane ceste kad sam mu konačno uspio izbiti iz ruku okvir s mecima – ispričao je Blažan, dodajući kako je tek kasnije vidio da je u tom njihovom naguravanju Franić propucao prtljažnik parkirane “opel vectre” njegova prijatelja Ivana Kvesića koji se također te večeri nalazio u kafiću.
Kako doznajemo, u trenutku pucnjave Franić nije bio pod utjecajem alkohola, a navodno je prije dolaska u kafić “Amadeus” ispalio i nekoliko hitaca u zrak po šetalištu u samom centru grada.
Slaven Franić zaradio je kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te za nelegalno držanje oružja, a tijekom dana  priveden je dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.