Briševu 1.550 metara nogostupa, Murvici trg

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
infrastruktura_1
Velimir BRKIĆ
Radove na izgradnji trga u Murvici izvodi općinski komunalni pogon

Brojne aktivnosti i projekte koje je Općina Poličnik predvidjela u svom ovogodišnjem proračunu već na početku godine započela je realizirati, od izgradnje nogostupa u Briševu, centralnog trga u Murvici Donjoj, izgradnja grobnica u Dračevcu Ninskom i infrastrukture u Gospodarskoj zoni Murvica Donja do izrade i dobivanja potvrda za glavne projekte za čiju su realizaciju ishođene lokacijske dozvole.

Zahvala vlasnicima zemljišta

- U tijeku je projekt izgradnje nogostupa u Briševu od centra do zaseoka Jurline u dužini od 1.550 metara. Zajednički je to projekt Županijske uprave za ceste i Općine Poličnik vrijedan 786.000 kuna. Općina sudjeluje sa 494.000 kuna, a ŽUC sa 292.000 kuna, govori Davor Lončar, načelnik Poličnika naglasivši da će ovaj nogostup pridonijeti znatno većoj sigurnosti svih sudionika u prometu.

Radove izvode Ceste Zadarske županije, a u dijelu projekta uključen je i općinski komunalni pogon. U nogostup se, naime, ugrađuju i električni kablovi za uličnu javnu rasvjetu sa štednim žaruljama čija će se gradnja financirati iz općinskog proračuna.

- Da bismo uopće mogli pristupiti ovom zahvatu, morali smo prije ishoditi suglasnost vlasnika zemljišta. Oni su nam svi redom izišli u susret i ja im uime općinske uprave i svih onih koji će se sutra koristiti ovom komunalnom infrastrukturom najtoplije zahvaljujem. Naša je jedina obveza vlasnicima ustupljenog zemljišta osigurati materijal

za ogradne zidove, navodi Lončar, ističući pritom velike uštede zbog radova koje izvodi vlastiti komunalni pogon.

Najveći dio investicija Općine Poličnik, naime, odnosi se na vlastita ulaganja. I radove na centralnom trgu u Murvici izvodi općinski komunalni pogon. Vrijednost radova iznosi 570.000 kuna. Od tog iznosa 300.000 kuna je za građevinski materijal, dok "ruke" vlastitog komunalnog pogona vrijede 270.000 kuna.

Najpovoljnija splitska "Iskra"

- Odlukom o odabiru najpovoljnije ponude za nabavu građevinskog materijala za izgradnju centralnog trga u Murvici Donjoj izabran je najpovoljniji ponuđač Iskra commerce d.o.o. iz Splita, govori Lončar.

- Naime, u roku za dostavu ponuda u otvorenom postupku javne nabave nije pristigla nijedna ponuda, pa je poništen postupak nabave. Potom je raspisan pregovarački postupak javne nabave, izravna pogodba te je izabrana ova splitska tvrtka, objašnjava načelnik.

U neposrednoj blizini Društvenog doma i zgrade područne škole, trg od župne crkve Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije dijeli tek asfaltni put za nadvožnjak preko Jadranske magistrale i buduća zelena zona uz samu južnu ogradu crkve.

- Centralni trg osim što će promijeniti vizuru Murvice Donje, vrlo jednostavno i dobro je uklopljen u prostor, ističe Lončar dodajući da će nakon rebalansa i predviđenih 31 milijun kuna ovogodišnjeg općinskog proračuna, za gradnju komunalne infrastrukture bit uloženo čak 68 posto sredstava, odnosno 21 milijun kuna.

Zbog EU ujedinjene zone u Murvici
Da bi ispunili uvjet za financiranje iz EU fondova odlukom Općinskog vijeća u naselju Murvica Donja spojile su se gospodarske zone Murvica IK (25 ha), Murvica jug (43 ha), Murvica zapad (11 ha) i buduća sportsko-rekreacijska zona (10 ha) u zajedničku zonu pod nazivom Gospodarska zona Murvica Donja. Naime, najmanja površina zone za uspješno isisavanje sredstava iz EU fondova zona je 70 hektara, dok sveukupna površina novooformljene zone sad iznosi dostatnih 89 hektara. Samo u dosadašnju zonu Murvica jug koja se naslanja na buduću gospodarsku zonu Crno, protekle godine za izgradnju infrastrukture uloženo je preko 10 milijuna kuna, kazao je Lončar.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno