Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Feminiziranje zanimanja dovodi do pada cijene rada

09.03.2019. 11:28
Feminiziranje  zanimanja  dovodi do  pada cijene  rada


 U povodu Međunarodnoga dana žena jučer je dr. Renata Sabljar Dračevac, spec. psihijatrije održala predavanje pod nazivom "Utjecaj zahtjeva suvremenog doba na psihičko zdravlje žene." Predavanje,  koje je održano u maloj županijskoj vijećnici u organizaciji županijskog  Povjerenstva za ravnopravnost spolova, bilo je namijenjeno županijskim  vijećnicama i vijećnicima, kao i predstavnicima Centra za socijalnu skrb  u Zadru, Benkovcu i Biogradu, te Udruzi Duga.


Podjela rodnih uloga počinje od rođenja
Psihijatrica Renata Sabljar Dračevac, govoreći o ulozi žena u današnjem društvu, naglasila je kako podjela rodnih uloga kreće od samog  rođenja.
– Počevši od boje – ružičaste za djevojčice i plave za dječake, pa do  odabira igračaka i zabave, djecu se od najranije dobi usmjerava kako se  trebaju dalje razvijati, te se ona već od tog prvog razdoblja života počinju  identificirati prema istospolnom roditelju, kazala je dr. Sabljar Dračevac  i naglasila kako su za temu o položaju žena u suvremenom društvu zainteresirane uglavnom žene, dok muškarci na Dan žena kupuju cvijeće i  čestitaju.
– Iako su žene danas manje zaposlene od muškaraca, većinom su ipak  radno aktivne, no cijena njihova rada je neadekvatna i niža od cijene rada muškaraca, navela je Sabljar Dračevac i iznijela podatak da samo 30  posto žena participira u upravljačkim strukturama, a svega 5 posto ih je  na odgovornim položajima.


 Ne raditi razliku među spolovima
– Važno je da se od ranog djetinjstva ne pravi razlika među spolovima,  i da se ne događa da roditelj kaže: "Nije to tvoj posao, to će napraviti seka", slikovito je kazala predavačica i naglasila da same žene prilikom odgoja djece ne smiju na njih prenositi usvojene predrasude.
Dr. Sabljar Dračevac iznosi i zanimljivu činjenicu da u svim zanimanjima u kojima dođe do feminiziranja, odnosno prevladavajućeg broja  ženskih radnika, pada cijena rada.
– Tako je nekad vrlo cijenjeno zanimanje učitelja, njegovim feminiziranjem dovelo do toga da danas učitelji, odnosno nastavnici, imaju najniže prihode, iako imaju najviše obrazovanje, kazala je, među ostalim,  Sabljar Dračevac.
Govoreći o utjecaju koji na žensko psihičko zdravlje imaju današnja  nastojanja i težnje da se uskladi obiteljski život i majčinstvo s profesionalnim životom i karijertom, dr. Sabljar Dračevac kaže:
– Sigurno da takva nastojanja, u današnjim teškim uvjetima kojima su  žene okružene, utječe negativno na njihovo psihičko zdravlje, zbog čega  su sklonije zapadanju u depresiju, anksioznost i druga zdravstvena stanja. Također, inozemna istraživanja govore kako će se zbog trauma koje  prožive u 20,4 posto žena razviti PTSP, dok je taj postotak kod muškaraca  koji su proživjeli traumu svega 8,2 posto, kazala je još psihijatrica Renata  Sabljar Dračevac.