Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DRŽAVNO PRVENSTVO Najbolje djevojčice iz dubrovačke OŠ Ivana Gundulića, najbolji dječaci iz OŠ Bartola Kašića Zadar

09.03.2020. 19:45


Na osam lokacija u Zadarskoj županiji posljednjih pet dana odvija se završnica sportskih državnih prvenstava u badmintonu i košarci u kojima sudjeluje oko 1300 djece i njihovih voditelja iz cijele Hrvatske, a trajat će sve do 11. ožujka. Hvale vrijedno natjecanje osnovnoškolske i srednješkolske djece u badmintonu i košarci organizirao je Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) u suradnji sa Županijskim savezom školskog športa Zadarske županije i zadarskom srednjom medicinskom školom Ante Kuzmanića.
Jučer su medaljama ovjenčani najbolji osnovnoškolci u konkurenciji dječaka i djevojčica u košarci. U konkurenciji 23 skupine pobijedile su djevojčice iz OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika, a među dječacima kojih je nastupilo 24 skupine pobijedili su domaćini iz OŠ Bartola Kašića u Zadru. Ukupno oko 650 osnovnoškolske djece po završetku natjecanja otputovalo je svojim kućama, a već u poslijepodnevnim satima stiglo je otprilike toliko srednjoškolaca koji se natječu do 11. ožujka kada će ujedno biti i proglašanje najboljih među njima.
– Od 2. do 4. ožujka je bila završnica državnih prvenstava školskih društava u badmintonu za osnovne i srednje škole, a potom u košarci. U badmintonu je bilo 45 ekipa, a u košarci 97 od čega 47 iz osnovnih škola i 40 iz srednjih. Sustav natjecanja je takav da dolaze prvaci županija te još po dba predstavnika iz Zagreba, Osijeka i Splita. Igra se na osam terena, odnosno u četiri dvorane na Višnjiku, zatim u školskim dvoranama u Sukošanu, Bibinjama te u Mocirama i Jazinama, kazao je dr. Ivan Dujić, glavni tajnik HŠSS-a ističući kako je košarkaško natjecanje ove godine po prvi puta organizirano u Zadru, dok je Zadar i lani bio domaćin za natjecanje u badmintonu.


Zbog koronavirusa odgođeno svjetsko prvenstvo
Već 15. ožujka pa sve do 20. u Zadar su trebali stići mali košarkaši iz 17 zemalja svjeta te sudjelovati na Svjetskom školskom prvenstvu za djecu u košarci, no zbog koronavirusa je odgođeno za jesen, odnosno studeni.
– Imali smo registriranih 17 zemalja, ali su zemlja po zemlja počele otkazivati i prije dva dana od Kriznog stožera Zadarske županije stigao je i naputak da odgodimo prvenstvo. U svega jedan dan uspjeli smo dogovoriti sa svima novi termin za dvorane i smještaj u hotelu. Ne znamo hoće li biti isti broj, ali ćemo kontinuitet održati i sretni smo što smo uspjeli postići dogovor vezan uz organizaciju natjecanja, istaknuo je Dujić.
– Bio je naglasak na tom svjetskom prvenstvu. Prošle godine, kad smo se kandidirali i dobili organizaciju, mi smo sve odradili i bilo je sve spremno. Uslijedila je ta odgoda, ali u pitanju je viša sila. Pokrovitelji su nam Županija i Grad kojima smo izuzetno zahvalni kao i svima tu u dvorani Višnjik i našim sponzorima. Bitno je da se prvenstvo održi i to u našem gradu jer ipak je Zadar grad košarke, kaže Jadranka Duvančić iz Županijskog školskog športskog saveza, koja je ujedno i profesor tjelesne i zdravstvene kulture u zadarskoj Gimnaziji Vladimira Nazora.
– Hrvatski školski sportski savez, kao što je tajnik Dujić rekao, bavi se s puno projekata za djecu u osnovnim i srednjim školama. Spomenut ću projekt Medicinari u školskom sportu i volonteri, odnosno volontiranje kroz projekt Volontiram plus školski sport jednako odličan. Ove godine su nam volonteri iz Gimnazije Vladimira Nazora. Organizirani su kao pomoć pri organizaciji samog natjecanja. Što se tiče Medicinara u sportu, to je projekt kojemu je nositelj isto HŠSS i drago nam je što je taj projekt jenini u direktnoj nastavi medicinskih škola. Za to smo dobili suglasnost Ministarstva obrazovanja i Strukovne agencije pa ti učenici umjesto da idu u bolnice, svoje vježbe i nastavu obavljaju u sklopu projekta. Drago nam je i da je škola Ante Kuzmanića iz Zadra uz pomoć i logistiku Županijskog športskog saveza Zadarske županije pomogla pri organizaciji logistički da se ta djeca pripreme kroz materijale i da taj projekt bude provedbeni, pojasnila je Martina Miklečić, zaposlenica u HŠSS za programe zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti koja je dodala i da se ovaj projekt, osim u Zadarskoj županiji provodi i u još šest drugih s intencijom da ih uskoro bude i više.


Zadarska medicinska škola brine o zdravlju natjecatelja
Dujić dodaje kako je HŠSS osnovan radi organizacije sportskih natjecanja i državnih natjecanja školskih sprtskih društava.
– Već 11 godina provodimo program koji se zove Univerzalna sportska škola. Jako smo sretni i ponosni na taj program, jer je krenuo u svega nekoliko škola, a danas se provodi u 550 odjeljenja u osnovnim kolama. Ušli smo u razrednu nastavu, od 1. do 4. razreda, i s tom djecom rade profesori zdravstvene i tjelesne kulture. Za roditelje djece program je besplatan, a Središnji ured za sport je projekt prepoznao kao jako važan u stvaranju zdravih navika i bavljenja fizičkom aktivnošću kod djece. Njime će biti obuhvaćeno 15-ak tisuća djece u Hrvatskoj, kazao je Dujić ističući kako je i 450 srednješkolskih odjeljenja uključeno u projekt koji je specifičan i po tome što djeca sama sebi mgu kreirati sadržaje.
– Nedavno smo usvajali programsko izvješće za prošlu godinu koje ide od ribarenja pa do planinarenja i klasičnih sportskih aktivnosti. Taj program broji preko 10.000 djece. Na razini cijele Hrvatske, kroz sve naše aktivnosti i aktivnosti Županijskih školskih sporstskih saveza, dolazimo do brojke od 150.000 djece. Znači blizu pola cijele školske populacije je već uključeno, a cilj su nam zapravo svi, poručio je Dujić.
I u zadarskoj medicinskoj školi ponosni su na sudjelovanje u ovom sportskom događaju.
– Projekt »Medicinari u športu« u suradnji s Medicinskom školom Ante Kuzmanić okuplja mladež Republike Hrvatske u sportskim dvoranama na području grada Zadra i okolice u svrhu državnog natjecanja u badmintonu i košarci. Projekt potiče mlade u spoznaji važnosti tjelesne aktivnosti u svakodnevnom životu, socijalizacija s okolinom koja ih okružuje te omogućavanje napredovanja u sportu za koji su se opredijelili. Cilj projekta je uključivanje učenika medicinske škole te medicinskih sestara opće njege, odnosno medicinskih tehničara opće njege, pod vodstvom mentora-nastavnika zdravstvene njege i srodnih predmeta u aktivno pružanje prve pomoći zajednici u kojoj borave.Učenici naše škole imaju priliku steći nova iskustva u zanimanju kojeg su izabrali kroz očuvanje zdravlja sudionika natjecanja, te pravovremeno zbrinjavanje ozljeda koje se događaju za vrijeme samog natjecanja, kazala je profesorica Ivana Lapčić, ujedno i voditeljica ovog projekta.