Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Proširenjem objekata u Poličniku i Briševu moći će se upisati još 80 mališana

09.03.2021. 09:41


Općina Poličnik ima tri dječja vrtića, matični Dječji vrtić Zvončići u Poličniku te područne objekte Zvončica u centru Poličnika i Murvica-Briševo koji mogu primiti oko 125 djece od jasličke do školske dobi. Međutim, za pedagošku godinu 2020./2021. zaprimljeno je oko 170 zamolbi te je zasad na listi čekanja čak 35 djece.
To pokazuje da je Općina Poličnik, osim sve povoljnijeg povoljnog nataliteta, iz dana u dan sve traženija za doseljavanje novih obitelji.
– Budući da je problem smještaja djece sve veći, bilo je teško zadovoljiti potrebe roditelja za smještajem njihovih mališana. Izgradnju novog ili proširenje postojećih dječjih vrtića s nestrpljenjem čekaju roditelji i zaposlenici Dječjeg vrtića Zvončići, kazao je Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, te nastavio:
– Ovaj problem riješit će se rekonstrukcijom i dogradnjom područnog objekta Murvica-Briševo, dok će se vrtić u centru Poličnika koji je naslonjen na općinsku zgradu proširiti na način da će se mala Općinska vijećnica u prizemlju zgrade probijanjem zidova pripojiti područnom objektu Zvončica, obznanio je Lončar.


Ministarstvo odobrilo 400.000 kuna
Proširenjem područnih objekata vrtić će moći upisati još čak 80 djece, i to 60 u Murvica-Briševo i 20 u Zvončica u Poličniku.
– Općina Poličnik je provela postupke javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji postojeće zgrade Dječjeg vrtića Zvončić, područni objekt Murvica – Briševo. Procijenjena vrijednost radova iznosi 3.300.000 kuna, rekao je Lončar.
Povjerenstvo je uz nazočnost svih ponuditelja otvorilo ponude, koje se provjeravaju za točnost navedenih podataka, te će završnom provjerom biti upućene općinskom načelniku, odnosno Općinskom vijeću na usvajanje, što se očekuje najkasnije do polovice ožujka 2021.
– Ukoliko ne bude žalbi na sve gore navedeno najpovoljniji izvoditelj bit će uredovno uveden u posao odmah uz prijavu gradilišta područnog objekta Murvica-Briševo, najavio je Lončar, istaknuvši kako je Minisatrastvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz program podrške regionalnom razvoju za rekonstrukciju i dogradnju područnog objekta Murvica-Briševo odobrilo 400.000 kuna.
Postojeća zgrada ima dvije sobe za djecu s pratećim prostorijama (garderobe, sanitarije, kotlovnica, kuhinja, ured).


Nove odgojne skupine
– Radovi se odnose na rekonstrukciju dijela postojeće zgrade: ulazni prostor, uredi i kuhinja, te dogradnju tri dječje sobe s pratećim prostorijama: garderobe, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, uredi za zaposlene, spremišta, terase. Sve to da vrtić Murvica-Briševo može u tri odgojne skupine primiti još 60 predškolske djece, ponosno će Lončar, najavivši i radove na adaptaciji i proširenju područnog objekta Zvončica.
Dječji vrtić Zvončić je ustanova za rani odgoj i obrazovanje koja djeluje na području Općine Poličnik. Matični objekt u Poličniku svečano je otvoren u ožujku 2006. godine, a tri godine potom u listopadu 2009. i područni objekt Murvica -Briševa. Prije četiri godine u povodu Dana općine je otvoren i blagoslovljen područni objekt dječjeg vrtića Zvončića u zgradi nekadašnje Hitne medicinske pomoći u centru Poličnika.




Kroz vrtić prošlo 900 djece
– Prije 15 godina svečano je otvoren dječji vrtić u Poličniku. Imao je dvije odgojne skupine, u koje je tijekom te pedagoške godine upisano ukupno 52 djece. Svakom godinom broj djece se povećavao, a danas s ponosom možemo reći da je kroz naš vrtić, uključujući i naknadno otvorene područne objekte u centru Poličnika i u Murvici-Briševu, prošlo preko 900 djece s područja naše općine, kazala je Marijana Barić, ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić.
U ozračju povjerenja između odraslih i djece, topline, ljubavi i visoke kulture ophođenja, kaže ona, teže biti kvalitetan vrtić u kojem vlada radost i borave sretna i zadovoljna djeca.
– Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima, poručila je Barić.
Dječji vrtić je, kaže ona, mjesto zabave, smijeha i pjesme. Rani i predškolski odgoj vrlo je važan za daljnji djetetov razvoj i život
– Sve što dijete nauči i stekne u prvim godinama života ostat će zauvijek u njemu, zaključila je Marijana Barić.