Vođen geslom jedinstva, slobode i milosrdne ljubavi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Svečana akademija u povodu 75. rođendana zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića
Autor: 
Uzeo sam to biskupsko geslo jer sadrži riječ Libertas, a Libertas je simbol Dubrovnika. U onome što je nužno treba vladati jedinstvo, u onome što nije nužno neka bude sloboda, a u svemu neka vlada ljubav. To je prekrasno geslo jer obuhvaća poticaj da vlada jedinstvo u onome što je važno, bitno, istaknuo je nadbiskup Puljić
Ines GRBIĆ
Svečana akademija u katedrali sv. Stošije

Svečana akademija povodom 75. rođendana zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održana u ponedjeljak navečer 7. ožujka, u katedrali sv. Stošije u Zadru, u zajedništvo je okupila zadarsko svećenstvo i redovništvo, vjernike laike, predstavnike društvenih institucija, osobe iz različitih područja javnog djelovanja, kao i poštovatelje nadbiskupa Puljića iz drugih gradova.
Akademija je bila u duhu zahvalnosti Bogu za 75 godina života mons. Puljića, 48 godina njegovog svećeništva i 32 godine biskupstva, kao i za 12 godina službe zadarskog nadbiskupa. Umirovljeni papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Puljića 69. zadarskim nadbiskupom 15. ožujka 2010. godine.
Mons. Puljić izabran je u dva mandata za službu predsjednika Hrvatske biskupske konferencije koji je još u tijeku. Za predsjednika HBK izabran je na 45. zasjedanju HBK, 14. studenoga 2012. a drugi put na 55. redovitom plenarnom zasjedanju HBK 10. listopada 2017.

Oduševljena potpora razvoju Sveučilišta u Zadru

Svečanost je povezala dva događaja – nadbiskupov 75. rođendan, godine koje kod crkvenih pastira predstavljaju kanonsku dob kada se biskup osvrće na učinjeno i Bogu zahvaljuje za proživljeno i predstavljanje Monografije o zadarskoj katedrali sv. Stošije čiji je autor prof. dr. Pavuša Vežić, jer katedrala je biskupov dom i crkva.
Biskup predstavlja duh jedinstva u Crkvi. Katedrala je majka svih župnih crkava u kojoj se okuplja puk mjesne Crkve na zajednička biskupijska slavlja, pa je jubilarni rođendan mons. Puljića prigodno okupio puk u sakralno - materijalnoj stvarnosti po razmatranju značenja i dragocjenosti katedrale u životu Crkve i u duhovno - kulturnoj stvarnosti, po okupljenosti vjernika oko pastira zadarske Crkve. Tako su pridošli svojim dolaskom pokazali znak pažnje i izrazili poštovanje prema mons. Puljiću kao osobi u službi nadbiskupa koji je 113. pastir zadarske Crkve.
U ime akademske zajednice i predstavnika društva, prigodnu riječ nadbiskupu Puljiću uputila je prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru.
- Zračite zadovoljstvom i stječem dojam - kad bismo Vas pitali: Da možete, biste li išta mijenjali u svom životu, mislim da biste rekli kako bi Vaš životni hod bio jednak i da bi u ostvarenosti bio jednako željen. Ostvarili ste cjelovitost u fizičkom zdravlju, u svom jedinstvenom pozivu, u duhovnosti, u odgoju drugih, u riječi i u visokom intelektualnom izričaju. Osjećam se slobodnom reći Vam da imate postojani osjećaj samouvjerenosti. Kao da nam svima želite reći da je najbolje doba ono u kojem ste Vi danas. Taj osjećaj imaju ljudi koji se svako malo vole okrenuti za sobom i vidjeti vlastite otiske. To je naš nadbiskup, rekla je rektorica Vican u obraćanju mons. Puljiću.
Dr. Vican istaknula je kako može svjedočiti potpori nadbiskupa Puljića osnivanju Teološko - katehetskog odjela na Sveučilištu u Zadru »koje je u znanstvenoj produktivnosti najmlađi, a u znanstvenoj produktivnosti jači od svakog trećeg odjela«.
- Mogu svjedočiti Vašoj naslonjenosti na znanost, otvorenosti za znanost, osobito u bezrezervnom poticanju mladih svećenika k daljnjem obrazovanju, čak do doktorata. Svjedočit ću uvijek i svugdje Vašoj oduševljenoj potpori u razvoju Sveučilišta u Zadru. Uz sve lijepe želje, prije svega želim Vam zdravlje i ispunjenost u dobi u kojoj jeste, u dobi mudrosti. Izazov je tu dob preobraziti u mudroslovlje. Sigurno nam imate još nešto dati. Pa ne bih ovo čestitarsko slovo zaključila nekim zaključkom ili nekim pozdravom, nego nagovještajem nekog novog susreta. Nadbiskupu ne priliči euforija, ni po godinama ni po životnom pozivu. Ali impuls volje za stvaralaštvom ne može skriti. Želim Vam vedrinu duha i mira sa samim sobom, poručila je rektorica Vican u obraćanju nadbiskupu Puljiću.

Monografiju o katedrali posvetili nadbiskupu

Prigodnu riječ čestitaru Puljiću u ime svećenika, redovništva i cijele zajednice vjernika uputio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Istaknuo je da je »pastirska služba biskupa u Crkvi zahtjevna i odgovorna«.
Služba biskupa »nije nimalo laka jer zahtijeva da pojedinac podnosi »teret danâ i žege«. Makar je biskupska služba časna, ona nije uvijek ugodna. Svaka služba i »čast« donosi i teret i »što je veći položaj, to je veći pritisak«. Zahvalni smo Vam za sve, ponosni i radosni zbog svega što nam Gospodin pruža po Vašem svećeničkom i biskupskom služenju, jer vidimo da je milost Božja bila i ostala s Vama kroz sve Vaše poruke, stavove i odluke u svim važnim službama koje ste obavljali i koje sada obavljate na slavu Božju i na dobro Crkve njegove, kojoj ste vjerni i trajni služitelj« rekao je mons. Lenkić obraćajući se nadbiskupu Puljiću.
U prvom dijelu Akademije predstavljena je monografija ‘Katedrala u Zadru/I – Sv. Stošija – Katedrala sv. Anastazije u Zadru’, u izdanju Zadarske nadbiskupije. To je prvi svezak od tri dijela monografije čiji je autor - voditelj projekta prof. dr. sc. Pavuša Vežić, a urednik je prof. dr. sc. Ante Uglešić.
Izdanje monografije o zadarskoj katedrali inicijativa je nadbiskupa Puljića, nastala je na njegov poticaj i uz njegovu potporu. U zahvalnosti za to autori i Uredničko vijeće za izradu monografije (Zdenko Dundović, Radomir Jurić, Ana Mišković, Mario Soljačić, Ante Uglešić i Pavuša Vežić) monografiju su posvetili nadbiskupu Puljiću.
Prisutnima se na kraju svečane akademije obratio nadbiskup Puljić. U kontekstu predstavljanja vrijedne monumentalne monografije o zadarskoj katedrali, a ta je knjiga po svojoj kvaliteti i sveobuhvatnosti znanstvene valorizacije katedrale bez premca u Hrvatskoj u prikazu neke hrvatske katedrale, nadbiskup Puljić govorio je o značenju katedrale u životu vjernika i Crkve.
Tijekom akademije Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo Žana Morovića, regens chorija zadarske katedrale i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića, izveo je pet skladbi.
Na akademiji je Katedralni zbor sv. Stošije izveo praizvedbu skladbe Unitas, libertas, caritas koju je mo Žan Morović napisao baš kao svoj rođendanski dar nadbiskupu Puljiću.
Biskupsko geslo svečara Puljića, Unitas, libertas, caritas - (U bitnome) jedinstvo, (u dvojbama) sloboda, (a u svemu) ljubav, Morović je prožeo psalmima i liturgijskim antifonama i skladao to jedinstveno djelo u duhu biskupskog gesla mons. Puljića, s porukom refrena: Jedinstvo u Bogu Ocu, sloboda u Bogu Sinu, milosrdna ljubav u Bogu Duhu, sve u Jednom.
Nadbiskup je zahvalio za tu praizvedbu naslovljenu njegovim geslom.
- Uzeo sam to biskupsko geslo jer sadrži riječ Libertas, a Libertas je simbol Dubrovnika. U onome što je nužno treba vladati jedinstvo, u onome što nije nužno neka bude sloboda, a u svemu neka vlada ljubav. To je prekrasno geslo jer obuhvaća poticaj da vlada jedinstvo u onome što je važno, bitno. Ne možemo raspravljati postoji li nekoliko bogova ili jedan Bog. Tu nema diskusije. Ali ako je nešto dvojbeno, neka bude sloboda. Ali neka vlada ljubav kad raspravljamo« rekao je mons. Puljić.

Od Kamene do Zadra

Mons. Puljić rodio se 7. ožujka 1947. kao najmlađi od petero djece u obitelji Ivana i Ane, rođene Raguž, u mjestu Kamena pokraj Mostara. Ima brata svećenika, fra Iliju Puljića, koji je u mirovini u samostanu u Chicagu. Teologiju je počeo studirati u Splitu 1966. godine, gdje je također imao dobre rezultate, pa ga je tadašnji mostarski biskup Petar Čule poslao da nastavi studij na Papinskom sveučilištu Urbaniani u Rimu. Autor je više knjiga i više stotina znanstvenih članaka.

Arhiv Zadarske nadbiskupije

Vrijedno ostvarenje za vrijeme službe nadbiskupa Puljića je i uređenje Arhiva Zadarske nadbiskupije, otvorenog za korištenje građanstvu 2006. godine, nakon što je Nadbiskupija 2004. sklopila ugovor s Državnim arhivom u Zadru. Arhiv, značajan za crkvenu i civilnu povijest, sadrži 90 fondova i zbirki, iz perioda od 14. st., a nalazi se u Ordinarijatu Zadarske nadbiskupije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno