Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za nogostupe 970 tisuća kuna

Autor: Anita Ćustić

08.04.2010. 22:00
Za nogostupe 970 tisuća kuna


S Hrvatskim cestama smo u dogovoru oko rušenja nekih usjeka uz cestu u Murvici Gornjoj i Gornjem Poličniku koji predstavljaju problem izlaska na cestu i koji su do sad uzrokovali više prometnih nesreća. Nadamo se da bi taj dio trebao biti gotov već do sezone, kazao je načelnik Lončar


Brojne aktivnosti i projekte koje je Općina Poličnik predvidjela u svom proračunu na početku godine već sada je uspješno realizirala i tako svojim mještanima pružila bolje uvjete života. U razgovoru s Davorom Lončarom, načelnikom Općine, doznajemo da su brojni infrastrukturni projekti ovih dana završeni, među kojima i izgradnja nogostupa u Lovincu, Visočanima i Ruplju.
Dogodine rasvjeta
– Nogostup u Lovincu, čija je izgradnja trajala oko petnaestak dana, ovih je dana u cijelosti završen, a riječ je o nogostupu dužine jednog kilometra. Radove je izvodila tvrtka Kruševo put, a vrijednost radova je 266.560 kuna s PDV-om. Kako je i zamišljeno, ovaj nogostup sada povezuje naselje s područnom školom, crkvom Sv. Luke i mjesnim grobljem, pojasnio je Lončar, naglasivši da će ovaj nogostup za mještane sada predstavljati i još jednu šetnicu koja itekako doprinosi ne samo funkcionalnosti nego i izgledu mjesta.
Kako navodi načelnik, spomenuti nogostup u Visočanima također je ovih dana završen, a radove za koje je Općina izdvojila 486.476 kuna, izvodila je tvrtka Ceste Zadarske županije.
– Ovaj je nogostup također dug oko jedan kilometar, a najvažniji cilj zbog kojeg je izgrađen jest da bi povezao istočni dio naselja sa školom i crkvom. Bilo je, naime, problema prilikom dolaska djece iz istočnog dijela Visočana u školu, kazao je Lončar, naglasivši da su za ovaj nogostup, kao i za onaj u Lovincu već sada postavljeni kablovi za buduću rasvjetu koja bi trebala biti završena iduće godine.
Radove postavljanja kablova izvršili su djelatnici komunalnog pogona Općine Poličnik, a kako naglašava Lončar, jednako vrijedi i za nogostup u Ruplju na kojemu će radovi u cijelosti biti završeni do 15. travnja.
Naime, vrijednost aktualnih radova u Ruplju koje izvodi tvrtka Ceste Varaždin je 217.673 kune, a započeli su prije desetak dana. Ovaj bi se dio trebao nastaviti dalje kroz Poličnik sve do državne ceste D8 i na taj način povezati ovo područje.
Među projektima na kojima se trenutačno radi načelnik je istaknuo izgradnju sportskog centra u Murvici Donjoj te doma za stare i nemoćne u Poličniku, zatim projekt za proširenje osnovne škole u Poličniku, izgradnju biopročišćivača za poslovnu zonu Grabi te projekte za izgradnju nogostupa u Dračevcu Ninskom, Poličniku, Suhovarima i jednom dijelu područja Murvica-Briševo.
Završetak ceste u Murvici Gornjoj
Podsjetio je također da je završeno i razminiranje u Murvici te je tamošnjih 530 četvornih metara minski potpuno čisto područje, za što se trenutačno čeka certifikat HCR-a.
– U izradi su i projekti koje smo nominirali za financiranje od strane Ministarstva gospodarstva i to za poslovnu zonu Murvica-I.K., za biopročišćivač poslovne zone Grabi te zone Murvica-Jug, za koji se čeka ispravak lokacijske dozvole. U planu je također i izgradnja poveznica Briševo-Dračevac Ninski, Poličnik-Lovinac i Rupalj-Suhovare i to zbog skraćivanja puta i lakšeg povezivanja ovih mjesta, najavio je Lončar, istaknuvši da je u izradi i projekt izgradnje raskrižja u Murvici kod Metroa te za izgradnju komunalne infrastrukture za poslovnu zonu Murvica-Zapad.
Načelnik je spomenuo i radove na proširenju ceste u Murvici Gornjoj, koji se, nakon dvije godine bliže kraju, jer u tijeku je treća, završna faza radova, a riječ je o dijelu ceste dugom 600 metara. Ova je faza trajala gotovo tri i pol mjeseca, a radove u vrijednosti od 715.553 kune izvodila je tvrtka Ceste Zadarske županije, a ovih će dana i to asfaltiranjem radovi biti konačno završeni.
– S Hrvatskim cestama smo u dogovoru oko rušenja nekih usjeka uz cestu u Murvici Gornjoj i Gornjem Poličniku koji predstavljaju problem izlaska na cestu i koji su do sad uzrokovali više prometnih nesreća. Nadamo se da bi taj dio trebao biti gotov već do sezone, kazao je načelnik.
Podsjetio je također da je već neko vrijeme u tijeku i katastarska izmjera Općine Poličnik, koja će trajati više od dvije godine, a nakon čega će uslijediti konačna rješenja veoma zamršenih imovinskopravnih odnosa.
Spomenuo je i program društveno poticane stanogradnje koja podrazumijeva izgradnju stanova i kuća na području općine i njihovu prodaju mještanima čije stambeno pitanje nije rješeno, naglasivši da su svakodnevno u kontaktu i dogovorima za početak sklapanja ugovora s Vladinom Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama.
Kako je naglasio, za sada najviše zahtjeva ima za stanove na području Murvica-Briševo i to dovoljno za jednu zgradu te nekoliko zahtjeva za kuću.