Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izrada nakita u projektu Etno Dalmatica

09.04.2019. 13:07
Izrada nakita u  projektu Etno  Dalmatica


Zadarskoj srednjoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna i njihovom partneru Školi likovnih umjetnosti iz Splita odobrena su sredstva za provođenje projekta Etno Dalmatica koji su kandidirali na natječaj Ministarstva turizma za financiranje projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola. 
Etno Dalmatica jedan je od 13 projekata koje je ministarstvo odlučilo financirati s 21.807 kuna, od ukupnih 427.711 kuna, a projekt će se provoditi pod vodstvom mentorica – Zadranke Sandre Bačić i Splićanke Suzane Škojo.
– U projektu će sudjelovati 24 učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, smjera dizajn odjeće u okviru predmeta kreiranje odjeće i dodataka. Projekt je multidisciplinaran, otvara se u vidu suradnje i prema ostalim školama s programima likovnih umjetnosti i dizajna. Sam projekt sadržavao bi sve oblike suvremenog oblikovanja, od ideje do realizacije, izrade modnih dodataka, konkretno nakita inspiriranog dalmatinskom etno baštinom te suvremene interpretacije i prezentacije ornamenta tradicijskih uporabnih predmeta Dalmacije u svrhu suvenira, pojasnila nam je Sandra Bačić dodajući kako ovoj zanimljivi i kreativni projekt ima više ciljeva. Među njima su, kaže, buđenje i poticanje učeničke svijesti o vrijednostima lokalne, regionalne i sveukupne nacionalne etno baštine, upoznavanje mladih s nacionalnom etno-baštinom i poticanje na korištenje etno motiva u oblikovanju suvremenih modnih predmeta i dodataka.
– Želimo ujedno i potaknuti na aktivnost najmlađe generacije dizajnera da ovladaju novim tehnologijama u prezentiranju vlastite kreativnosti i korištenju Interneta u funkciji promicanja dizajna te kod naših učenika razviti sklonosti ka timskom radu u realizaciji složenih projekata. Pored navedenog ovaj projekt za cilj ima i ukazivanje učenicima na poduzetničke mogućnosti osobnih kreativnih znanja i vještina u svrhu samozapošljavanja u turističkom sektoru, pojasnila je mentorica iz zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna dodavši kako je projektom Etno Dalmatica ostvarena suradnja s etnografskim muzejima u Zadru i Splitu te s turističkim zajednicama u ta dva grada, sve u svrhu promoviranja kulturnih vrijednosti našeg kraja te kreativnog potencijala kojeg nude učenici dviju partnerskih škola. 
– Rezultate projekta planiramo prezentirati početkom lipnja 2019. godine. Ponosni smo što je Ministarsvo turizma prepoznalo potencijle naših učenika, poručila je Bačić.