Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MK DUHOVI Za novu moto sezonu zatražena pomoć “odozgora”

09.04.2019. 17:00
MK DUHOVI Za novu moto  sezonu  zatražena  pomoć  “odozgora”


Na centralnom biogradskom parku kod autobusnog kolodvora, na Trgu hrvatskih velikana, u organizaciji Moto kluba Duhovi  održan je peti po redu "Blagoslov motora i motorista Dalmacije Biograd  2019." S ciljem da i ove godine sezonu završe živi i zdravi, motoristi su se  okupili u centru Jadrana, u Biogradu na Moru, kako bi primili blagoslov  na sebe, suvozače i svoje motocikle.


Vozilo za korist, a ne za propast
Obred blagoslova kod crkvice sv. Roka održao je don Marin Krešić, novi biogradski župnik.
– Blagoslov je potreban svima, kako vama koji vozite, onima koji se voze s vama i onima koje susrećete u drugim vozilima koji jure nasuprot  vas. Došli smo moliti za blagoslov da bismo mogli voziti i upravljati motorom da bude vozilo nama na korist, a ne propast nama i drugima. Oni  koji su za volanom moraju biti svjesni da Bog od njih i svih nas očekuje  ljubav, milosrđe, a ne da se žurimo i ne mislimo na sebe, kazao je don  Marin na početku svoje propovijedi.
U svakom vjerniku koji sluša riječ i susretne Boga, kaže svećenik, mora  se dogoditi barem mali pomak da bi svijet bio bolji, jer se bolji svijet događa u našim srcima.


Molitva započinje i završava s Bogom
– Motor je sredstvo koje nam pomaže da mi kao ljudi budemo povezaniji, bliži, da budemo zajedno. Zato su važni ovakvi susreti, važno je zajedništvo. Pozivam one koji upravljaju vozilima da odgovornim i razboritim ponašanjem pridonesu sigurnost putnika i smanjenju prometnih  nesreća koje nažalost, unatoč svim mjerama, iz godine u godinu rastu.  Pokažimo i u tome svoju kršćansku svijest i odgovornost, pozvao je don  Marin.
Propovjednik je potaknuo motoriste da u promet uvedu i pravilo molitve prije putovanja za sretan ishod puta prema sebi i drugima.
– Važno je da svaka naša molitva započne s Bogom i da se završi s Bogom. Neka te Gospodin blagoslovi i neka te čuva. Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude, zaključio je don Marin Krešić.
Nažalost, kiša je mnoge omela u naumu da dođu motorom ili pak da  prespavaju u šatoru u kampu sv. Dominik iznad Jadranske magistrale.  Bilo je najave za rekordni dolazak nekoliko stotina motorista iz Dalmacije i okruženja, a zbog kiše u centar Jadrana stiglo je oko stotinu odvažnih  motorista.  
– Blagoslovom motora i motorista obilježen je i početak nove sezone  vožnje na dva kotača. Svim motoristima, suvozačima i ostalim sudionicima u prometu želim miran i siguran put, poželio je Ante Rakić, predsjednik MK Duhovi.




Defileom u "šumu duhova"
Kako bi svi oni koji se zateknu u prometu bili sigurni nužan je povećan  oprez, ali i pomoć "odozgora" za jurilice, motoriste, suvozače i sve sudionike u prometu.
– Povećan oprez svih sudionika u prometu uz Božju pomoć, zagovor  svetog Kristofora, zaštitnika vozača, i svetog Nikole, zaštitnika putnika,  spasit će sigurno i mnoge živote te spriječiti prometne nesreće na našim  cestama, poručio je Rakić.
Nakon blagoslova motora i njihovih vlasnika, motoristi su u defileu  otišli u "šumu duhova", točnije u auto kamp sv. Dominik, gdje je za njih  kulinarski tim novog meštra Marka Martinčića, pripremio gulaš na lovački. Kolače su donijele biogradske bajkerice.
– Jelo je besplatno, piće tek 10 kuna, pozivala je bajkerica Branka Pelicarić, novinarka Radio BnM-a, najavivši tradicionalni moto susret MK  Duhovi za kraj lipnja.