Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na otoku Ugljanu provode se projekti vrijedni 108 milijuna kuna

09.04.2021. 09:00


Projekti vrijedni više od 150 milijuna kuna trenutačno se provode na otocima Ugljan i Pašman. Tim povodom župan Longin sa suradnicima je posjetio otočne općine gdje je s načelnicima obišao neke od radova. Zadarski list je već izvijestio o posjetu otoku Pašmanu.
Unatoč koronakrizi koja je donijela značajan pad turističkih brojki, u Preku se gradi novi hotel u samom centru mjesta. Riječ je o boutique hotelu s četiri zvjezdice koji će imati 14 soba, a iza investicije teške 1,5 milijuna eura stoji Stjepan Dunatov, poznati opatijski ugostitelj, inače rođeni Prečanin. Hotel bi prve goste trebao dobiti već ovog ljeta.


Bolji uvjeti pacijentima i osoblju
– Svakako da ovaj projekt ima našu punu podršku jer ovakva ulaganja ne mijenjaju samo turizam nego razvoj cijeloga mjesta. Svi su kvalitetni investitori dobro došli i imat će maksimalnu potporu općinske uprave, kazao je načelnik Jure Brižić dodavši da se u mjestu Ugljan trenutačno dovršavaju radovi na uređenju i opremanju Društvenog doma za što je Općina preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurala 800 tisuća kuna. U tom mjestu se provodi i jedan od financijski najvrjednijih projekata u zdravstvu, energetska obnova pet zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan. Ulaže se oko 23 milijuna kuna.
– To je samo jedan od nizu investicija u zdravstvo kojima je cilj osigurati bolje uvjete kako pacijentima tako i zdravstvenom osoblju, najavio je župan dok je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar istaknuo da očekuje značajne uštede u troškovima nakon dovršetka energetske obnove.
– Već sada ušteda na grijanju i hlađenju iznosi oko 600- 700 tisuća kuna godišnje, a s ostvarenim uštedama uložit ćemo u poboljšanje kvalitete rada naše ustanove, kao i u realizaciju novih projekata za koje smo već pripremili dokumentaciju, najavljuje Mavar.


Moderna ribarska infrastruktura
U Kalima je dovršena prva faza nove ribarske luke Vela Lamjana vrijedna 36 milijuna kuna, a za nekoliko dana očekuje se i službeno otvorenje. Vrlo brzo kreću i radovi na drugoj fazi vrijednoj 35 milijuna, za što je potpisan ugovor prilikom nedavnog posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića
– Ovo je velika stvar za nas ribare, jer ćemo dobiti uvjete kakve malo tko ima na Mediteranu. U drugoj fazi dobit ćemo i suprastrukturu poput hladnjača, hala za krpanje i održavanje mreža, kao i dvoranu za edukaciju. Sve to zasigurno će pomoći dodatnoj kvaliteti rada naše ribarske flote koja je najbrojnija u Hrvatskoj, kazao je Edison Boško, predsjednik Ceha ribara Zadarske županije pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.
– Ponosno nosimo naziv najribarskije hrvatske županije jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u uzgoju, ali i ulovu ribe. Ribarstvo i marikultura jedne su od naših najvažnijih izvoznih grana. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu i ribarskog HUB-a u Zadru, najavio je župan koji je u pratnji kaljskog načelnika Marka Kolege obišao i radove u uvali Batalaža vrijedne više od sedam milijuna kuna, čime će Kali dobiti novu prometnicu, plažu i šetnicu, kao i proširiti mjesnu luku s 30-ak novih vezova.