Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novi život »najlipše rive na svitu«!

09.04.2021. 13:15


»Najlipša riva na svitu«, kako Zadrani, kao i mnogi drugi primorci, tepaju svojoj rivi, koju je čuveni redatelj Alfred Hitchcock počastio iznimnim komplimentom »najljepšeg zalaska sunca na svijetu«, a kreacije Nike Bašića (Morske orgulje i Pozdrav suncu) pretvorile u kultno mjesto za sve posjetitelje Zadra, pa i prolaznike, dobit će novo ruho. Time bi uz obnovljene i prenamjenjene bedeme, na Listi svjetske baštine UNESCO-a, Zadar dobio sređen obrub i opseg povijesne jezgre grada.


Prihvatljive ponude
Pristigle su ponude za građevinske radove u sklopu projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok«, točnije u rekonstrukciji i obnovi zadarske rive. Procijenjena vrijednost cijelog projekta koji će se financirati europskim i nacionalnim sredstvima, u omjeru 85:15, iznosi 75 milijuna kuna bez PDV-a. Za izvođača građevinskih radova čija je procijenjena vrijednost bila 47,9 milijuna kuna (bez PDV-a) stigle su dvije ponude, obje manje od procijenjene vrijednosti, što jamči provedbu. Rekonstrukcija će teći u tri faze: rekonstrukcija obale i sanacija u dužini 905 metara, sanacija gata koji će se produžiti za 15 m, do dužine od prije 100 godina, uz proširenje na pravu širinu te rekonstrukciju zaobalnog dijela Liburnske obale od mosta do bivšeg Autobusnog kolodvora.
Nakon potpisa ugovora odabrani izvođač to bi trebao odraditi kroz 27 mjeseci.
Ugovor i osiguranje novca za ovaj posao obuhvaća Ministarstvo mora, prometna i infrastrukture, Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) i Lučku upravu Zadar. Prijepori oko toga hoće li rekonstrukcija značiti i izmještanje dijela brodskog prometa na novi produljeni i osnaženi gat, manje su bitni. Uvelike potkopana riva koja se do sada »krpala« parapetima, koji su brzo propadali, sada će biti trajno obnovljena.