Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stigla uporabna dozvola, 55 djece u Turnju ulazi u novi dječji vrtić s jaslicama

09.04.2021. 12:05


Nikad ljepši dan za Turanj, 8. travnja. 2021. godine stigla je toliko očekivana uporabna dozvola za novi, moderan Dječji vrtić Cvit Sv. Filip i Jakov – Područni odjel Cvitić Turanj s jaslicama, čija je izgradnja koštala 9,14 milijuna kuna milijuna kuna plus zemljište i ishođenje dokumentacija.
– Vrlo sam emotivna osoba, radove je usporila epidemija kooronavirusa ali što je najbitnije za desetak dana u vrtić će useliti 55 mališana, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Novi moderni dječji vrtić s jaslicama u centru Turnja, kaže on, izgradio se za slijedećih 30 do 40 godina.
– Izgradnja vrtića je pravo veselje za Turanj jer mlade obitelji tu žive urbanim načinom života i vrtić im je neophodan, ponosno će Pelicarić.


Najsuvremeniji uvjeti odgoja i obrazovanja
– Osobno imam sreću da sam prije godinu i pol dana potpisao ugovore za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića Cvitić u Turnju s predstavnicima na javnom natječaju izabranih ponuditelja jer iza ovog projekta stoji dugogodišnji rad i trud ne samo današnjih općinskih djelatnika, nego i upornost prijašnjih načelnika, vijećnika i raznih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj projekt. Hvala im svima na njihovoj kontinuiranosti u radu te što su se uopće izborili za to da se vrtić gradi na ovom zemljištu, rekao je Pelicarić.
Riječ je 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića s jaslicama opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe.
– A kako je vrtić je odgojno-obrazovna ustanova u novom prostoru imat će sve moderne uvjete za rani predškolski odgoj i obrazovanje te kurikulumski pristup kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama hrvatskog društva, imajući u vidu i europski i svjetski kontekst, istaknuo je Pelicarić.


Mlade obitelji i djeca
Demografska obnova je, kaže on, jedan od njihovih glavnih ciljeva koje su zacrtali u Općini.
– Mlade obitelji i djeca su nam prioritet, pa smo i krenuli u projekte izgradnje vrtića u Turnju i Raštanima Gornjim te izgradnju škole u Turnju za prva četiri razreda osnovne škole, zaključio je Zoran Pelicarić – Peco
U turanjskom vrtiću Cvitić u poludnevnom ili cjelodnevnom programu je 24 djece.
– Otvaranjem novog objekta Cvitić u Turnju, osim djece koja već pohađaju vrtić bit će upisano još 31 dijete, znači ukupno 55 djece koje će biti smještene u tri odgojne skupine od kojih je jedna za 12 djece jasličke dobi od 12 mjeseci do tri godine, kazala je Mirjana Zalović, ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit.
Svaka odgojna skupina u ovom vrtiću ima svoj sanitarni čvor i terasu. Jaslice imaju osim sanitarnog čvora i sobu za izolaciju bolesne djece.
– Vrtić ima tri sanitarna čvora za odrasle; za roditelje, pomoćno osoblje i odgojitelje, spremiše, sobu za odgojitelje kao i distribucijsku kuhinju sa skladištem, detaljna je Zalović.




Pet novih radnih mjesta
U vanjskom dijelu je veliko dječje igralište, s vidnim će zadovoljstvom Zalović dok novinaru Zadarskog lista s ponosom pokazuje impresivan moderan interijer i eksterijer po najvećim europskim i nacionalnim pedagoškim standardima namjenjen djeci od 12 mjeseci do 7 godina života.
Za potrebe upravljanja vrtićem u skladu s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i obrazovanja bit će zaposlene nove osobe odgovarajuće stručne spreme za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u skladu s važećom zakonskom regulativom.
– Što se tiče radnog kadra, plan je imati 6 odgojiteljica, dvije postojeće uz zapošljavanje četiri nove, zatim, jedna spremačica ide na puno radno vrijeme uz zapošljavanje još jedne, a kuhinju ćemo pokriti sa sadašnjim kadrom, poručila je Mirjana Zalović.


​EU sufinancirala 48,7 posto, Općina 51,3 posto
Ukupna vrijednost projekta izgradnje Dječjeg vrtića Cvit – Područnog odjela Cvitić U Turnju iznosi 9.142.633 kuna. Vrijednost radova na izgradnji iznosi 7.682.785,56 kuna, a njegovo opremanje 643.722,50 kuna. Europska unija sufinancira projekt s iznosom od 4.452.840 kuna ili sa 48,7 posto, dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792 kune i predstavlja 51,3 posto ukupnog ulaganja.
Radove na izgradnji vrtića u iznosu od 7.682.785,56 kuna izvodila je Zajednica ponuditelja Elektrocentar Petek d.o.o. i Mipek d.o.o. iz Ivanić Grada, a za njegovo opremanje vrijedno 643.722,50 kuna, tvrtka Astreja plus d.o.o. iz Zagreba.


Općina 1.300, roditelji 400 ili 700 kuna
Općina Sv. Filip i Jakov, kao osnivač i vlasnik Dječjeg vrtića Cvit i područnog vrtića Cvitić godinama aktivno prati rad ove ustanove i izdvaja značajna financijska sredstva kako bi se djeci osigurao što kvalitetniji i sigurniji boravak.
Sva djeca koja pohađaju vrtiće su područja filipjanske općine te će Općina za DV Cvit ove godine odvojiti čak 4.033.000 kuna. Općina sufinancira boravak djece u mjesečnom iznosu od oko 1.300 kuna po djetetu, roditelji za 10-satni program 700 kuna, a za 4.30-satni program 400 kuna