Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Umjesto gužve i kakofonije stranih jezika, u TIC-u samo Marina i tišina

09.04.2021. 11:16


Da je grad pust i da nedostaje turista to je već svima jasno. U vremenu prije pandemije koronavirusa, grad bi u ovo vrijeme već bio pun turista. Danas se u Zadru mogu pronaći tek rijetki egzibicionisti željni avanture, koji su odlučili da epidemija koronavirusa i procedura za prelazak granice nisu ništa naspram njihove želje da uživaju u našem lijepom gradu. Pandemija koronavirusa stopirala je veliki broj turističkih putovanja. Potencijalnim turistima željnima dalmatinskog sunca i mora postaje sve teže odlučiti jesu li prirodne ljepote i uživanje u suncu dovoljan razlog da se upuste u birokratsku trakavicu uvjeravanja njihovih i naših državnih službenika da su zdravi i da ne predstavljaju potencijalnu zdravstvenu prijetnju za okolinu. Svi uključeni u turističku industriju se nadaju da će popuštanje epidemioloških mjera i procjepljivanje stanovništva biti dovoljni poticaji da se turisti vrate svojim starim navikama i u velikom broju posjete našu obalu.


Loš početak
Prema podacima sustava eVisitor 14.000 turista odmaralo se diljem županije za vrijeme uskrsnih blagdana. Većina ugostitelja i pružatelja smještaja nije profitirala od tako malog broja turista. Iz podataka je lako zaključiti da je predsezona podbacila. Važno je napomenuti da je od siječnja do kraja ožujka na razini države ostvareno 61 % dolazaka i noćenja, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turističke brojke ponovno su podebljavali domaći turisti, a tek onda posjetitelji iz susjednih zemalja i tradicionalnih emitivnih tržišta Njemačke, Austrije i Italije. Gosti, koji su u najvećem broju došli iz zemalja središnje Europe, najviše su odsjedali u hotelima, privatnom smještaju i kampovima.
Upravo u vrijeme kada turisti pristižu na kapaljku, upitali smo djelatnike Turističko-informativnog centra na Poluotoku kako izgleda njihov svakodnevni posao bez šušura i gužvi.


O redu vožnje prigradskih autobusa
– U odnosu na prijašnje sezone, prije pojave pandemije koronavirusa, situacija je potpuno drukčija. U gradu nema stranih turista i nama je u Turističko-informativnom centru jako čudno raditi, kaže Marina i nastavlja kako im je jako teško naviknuti se na rad bez gužve i kakofonije stranih jezika.
– Iako je pandemija koronavirusa uvelike promijenila turističku vizuru grada, nadamo se da ćemo u srcu sezone, kao i prošle godine, imati mnogo posjetitelja, kaže Marina dodajući kako su Zadar ovih uskrsnih blagdana većinom posjećivali domaći gosti, koji se uvelike dobro snalaze po gradu i rijetko dolaze po informacije.
– Ono što sve posjetitelje TIC-a zanima je stanje s epidemijom, ograničenja rada centara i ugostiteljskih objekata i promjene u voznom redu gradskih i prigradskih autobusnih linija, prepričava Marina, koju je u trenutku razgovora čekala klijentica, koja se, kako smo saznali, raspitivala upravo o rasporedu vožnje prigradskih autobusa.




Važno poštivanje mjera
Svi akteri u turističkoj industriji opetovano ističu kako će dobra epidemiološka slika i percepcija sigurnosti destinacije biti najvažniji faktor uspjeha nadolazeće turističke sezone.
I u Turističkom informativnom centru je voditeljima i djelatnicima važno da se među zaposlenima i posjetiteljima poštuju sve epidemiološke mjere.
– U našem je kolektivu važno da su svi zaposlenici svjesni epidemiološke krize i važnosti zaštite zdravlja, pošto mi dolazimo u izravni kontakt s posjetiteljima iz raznih zemalja. Inzistiramo na poštivanju svih epidemioloških smjernica, tako da posjetiteljima i zaposlenicima u našim objektima nije dozvoljeno boraviti bez zaštitne maske. Kroz cijeli informativni centar postavljene su oznake koje posjetiteljima pomažu da drže propisanu sigurnosnu distancu, objašnjava Marina, koja inače dinamično radno vrijeme u centru, sada provodi u – potpunoj tišini.