Umjesto iz Italije meteorološka prognoza iz Debeljaka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Testni rad najmodernijeg meteorološkog radara
Meteorološki radarski centar Debeljak vrijedan 10 milijuna kuna pušten je u testni rad, dok će u operativnom radu biti početkom svibnja. Po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale je pokriven radarskim mjerenjima. Lokalne prognoze bit će znatno preciznije, kazala je dr. sc. Branka Ivančan-Picek
Velimir BRKIĆ
Operativni rad radara kreće početkom svibnja

Na brdu Glavica iznad Debeljaka u općini Sukošan, neposredno pokraj novoizgrađenog odmorišta s dva vidikovca te postojećih baznih stanica, u testni rad je pušten meteorološki radar u Meteorološkom radarskom centru Debeljak. Najmoderniji, dvostruko polarizacijski meteorološki radar Vaisala WRM 200, omogućuje klasifikaciju vrste oborine u stvarnom vremenu.
- Po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale je pokriven radarskim mjerenjima što će doprinijeti zaštiti ljudi, njihove imovine i okoliša. Cijeli Jadran bit će pokriven radarskim mjerenjima kad se instaliraju radari kod Labina i kod Stona, poručila je dr. sc. Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Sigurniji promet

Meteorološki radarski podaci trebali bi korisnicima biti dostupni do početka svibnja, što će doprinijeti znatno sigurnijem odvijanju pomorskog, zračnog i cestovnog prometa te poboljšati rad u gospodarstvu, prvenstveno u turizmu i poljoprivredi.
- Meteorološki radar vrijedan oko 10 milijuna kuna omogućit će ranu detekciju opasnih pojava, olujnih oblaka i velike količine kiše, kao i određivanje profila vjetra. Sve je to u cilju povećanja sigurnosti i očuvanja ljudskih života i dobara, kao i podrške održivom razvoju, što je izuzetno značajno za ovdašnje poljoprivrednike, za turizam i sigurnost pomorskog prometa, naglasila je Ivančan-Picek.
Kvalitetni i pravovremeni meteorološki podaci, kaže ona, unaprijedit će sustave ranog upozorenja, povećati sigurnost i očuvati ljudske živote i dobra na moru i kopnu, doprinijeti zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvoju,
- Pravovremena upozorenja spašavaju ljudske živote, istaknula je Ivančan-Picek te dodala kako statistike Svjetske meteorološke organizacije (WMO) pokazuju da u svijetu zbog prirodnih katastrofa svakodnevno život gubi 115 ljudi.

Pokrivenost kopna i mora

Da se meteorološko stanje na hrvatskom Jadranu više ne prati zahvaljujući radarima u Italiji, osim u Debeljaku dvostruko polarizirajući radari bit će postavljeni i kod Labina te kod Stona. Naime, istočna obala Jadrana nije do sada bila pokrivena radarskim mjerenjima. Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC (METMONIC), koji provodi Državni hidrometeorološki zavod predviđa i zamjenu postojeća tri meteorološka radara u unutrašnjosti zemlje, nakon čega će radarskim sustavom prvi put biti pokriveno čitavo područje Hrvatske.
- Postavljanje meteorološkog radara na lokaciji Debeljak dio je projekta kojim će se osigurati potpuna pokrivenost kopna i teritorijalnog mora Republike Hrvatske meteorološkim te oceanografskim mjerenjima. Iz EU fondova povući će se oko 60 milijuna kuna za ovu namjenu, a u konačnici dobivamo puno kvalitetnija mjerenja, više podataka o stanju atmosfere, naglasila je Ivančan-Picek.

Vremenske prognoze sve važnije

S obzirom na sve češće pojave izraženih meteoroloških ekstrema, a koji su povezani s pojavom velike količine oborine u vrlo kratkom vremenu, uloga meteoroloških radara u praćenju i prognoziranju vremena postaje sve važnija.
- Znamo da je zadarsko područje turističko područje. Tu je Zračna luka Zadar i luka Gaženica, marine, ključne prometnice u RH, pa će ti podaci doprinijeti ne samo meteorolozima, nego i sigurnosti i boljitku života na području srednjeg Jadrana pa i čitave Hrvatske, istaknula je Ivančan-Picek.
Nedaćama, pa i tragedijama, prouzročenim silama prirode počesto se teško othrvati, a moguća posljedica može biti značajno blaža ako unaprijed znamo, kaže ona, barem osnovne informacije o prijetnji zemlje, vode ili zraka.
- Pravovremenim otkrivanjem razvoja opasnih meteoroloških pojava te dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje, kao i široj javnosti, stvaraju se preduvjeti za pravovremeno djelovanje u zaštiti ljudskih života na kopnu i moru te sprečavanju velikih materijalnih šteta, poručila je Ivančan-Picek.

Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)