Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarske sirene na Višnjiku

Autor:

08.05.2009. 22:00
Zadarske sirene na Višnjiku


Svaku vježbu čini mnoštvo elemenata i detalja u pokretu koji se pojavljuju u estetski oblikovanoj formi i čine harmoničnu cjelinu s glazbenom pratnjom. Djevojčice mogu vježbati bez rekvitiza ili s loptom, obručem, vijačom, trakom te čunjevima, objasnila je Nevia Marinović, trenerica u KRG “Sirena”


Svaka djevojčica jednom je poželjela biti princeza ili vila, a ima ih i koje su htjele postati sirene. Ovo je u Zadru moguće u Klubu ritmičke gimnastike “Sirena” gdje svakodnevno trenira oko 75 djevojčica u dobi od pet do 15 godina.
KRG “Sirena” osnovan je u lipnju prošle godine kao udruga roditelja čija se djeca bave tim sportom, a koji su željeli da ritmička gimnastika nastavi postojati u našem gradu.
 – Nastali smo iz Sportskog društva “Vitar” u čijem se okrilju, prije sedam godina, ovaj sport pojavio kao jedna sekcija. Međutim, zbog osobnih razloga sportskog vodstva SD-a “Vitar” postalo je nemoguće da sekcija ritmičke gimnastike dalje djeluje, te smo nakon niza razgovora s roditeljima odlučili osnovati novi klub kako ovaj sport ne bi nestao već bi se dalje razvijao, ispričala je kratku povijest nastanka kluba Nevia Marinović, trenerica i sudac ritmičke gimnastike. Ona je dodala kako je cilj rada kluba promidžba, potpora i razvoj ritmičke gimnastike te briga za fizičko i mentalno zdravlje djece koja se bave ovim sportom. Osim ovoga, žele obavljati sportsku obuku djece i sudjelovati na sportskim natjecanjima, ali i razvijati prijateljski i natjecateljski duh i to sve na osnovama dragovoljnosti, sklonosti i sposobnosti.
Marinović je rekla kako ritmička gimnastika pripada grupi konvencionalnih sportova koji sadrže estetski oblikovane i koreografski postavljene acikličke strukture kretanja koje su definirane pravilnikom za ocjenjivanje.
 – Svaku vježbu čini mnoštvo elemenata i detalja u pokretu koji se pojavljuju u estetski oblikovanoj formi i čine harmoničnu cjelinu s glazbenom pratnjom. Djevojčice mogu vježbati bez rekvitiza ili s loptom, obručem, vijačom, trakom te čunjevima, objasnila je Marinović.
Ona je dodala kako su krajem travnja bili na “Gazela cupu” u Puli, što je bilo njihovo prvo natjecanje otkako postoje kao KRG “Sirena” te su postigli jako dobre rezultate. Sada se oni spremaju biti domaćini natjecanja i nadaju se dobrim rezultatima. Tome se nadaju i djevojčice koje marljivo vježbaju gotovo svaki dan po tri sata. Prvo imaju dugo zagrijavanje od sat, nekad sat i pol vremena, da bi potom započele s uvježbavanjem koreografija. Ipak, ništa im nije teško jer su u potpunosti zaljubljene u sport kojim se bave.
 – Moja kćer već dvije godine trenira ritmičku gimnastiku zahvaljujući kojoj se lijepo razvila, ima prekrasno držanje, a opet se bavi sportom. Mislim da je ovo pravi sport za djevojčice jer u njemu plešu i uče se eleganciji i lijepom držanju, a opet imaju često natjecanja na kojima mogu nastupiti i pokazati sve što znaju. Na natjecanja idu gotovo sve natjecateljice koje, i ako se ne natječu, u revijalnom dijelu natjecanja mogu pokazati svoje vještine. Djevojčice svakodnevno treniraju i nije im teško dolaziti i odraditi tri sata treninga jer one to vole, priča nam Nevena Sinovičić, majka jedne natjecateljice. Ona, kao i ostali roditelji djece koja treniraju, sudjeluje u radu kluba. Naime, svi roditelji zajedno sudjeluju i u čišćenju, spremanju, održavanju rekvizita, šivanju odjeće i kostima za natjecanja jer inače klub ne bi mogao funkcionirati. I odlaske na natjecanja plaćaju roditelji, ali ipak nađe se i “dobrih ljudi” koji im rado pomognu na čemu su zahvalni.


 NA VIŠNJIKU U NEDJELJU KUP HRVATSKE U RITMIČKOJ GIMNASTICI




KRG “Sirena” ovog je vikenda domaćin Kupa Hrvatske u ritmičkoj gimnastici B programa – regija jug. Natjecanje će se održati u nedjelju 10. svibnja od 13 do 17.30 sati u maloj dvorani Sportske dvorane Krešimir Ćosić na Višnjiku u Zadru. Ulaz je besplatan i iz kluba pozivaju sve zainteresirane građane da dođu i navijaju za sve natjecateljice.


 SIRENA SA 75 ČLANICA


Klub ritmičke gimnastike “Sirena” danas broji 75 članica u dobi od 5 do 15 godina koje su raspodjeljene u natjecateljsku i rekreativnu skupinu. Natjecateljska skupina ima 15 članica koje su podjeljene u pet kategorija – mini (do 8 godina starosti), mlađe kadetkinje (od 8 do 10 godina), kadetkinje (od 10 do 12 godina), juniorke (od 12 do 15 godina), te seniorke (od 15 godina). Djevojčice treniraju dvije stalno zaposlene trenerice – Nevia Marinović i Anja Kužat, te dvije honorarne trenerice Majda Jurin i Katarina Kamber.