Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Turizam kao most između kulturnih razlika nacija

08.05.2012. 22:00
Turizam kao most između kulturnih razlika nacija


Rat nije dobar, dobra je globalizacija i Europska Unija, a mi ćemo sljedeće godine biti njen dio, kazao je Grgurović, dodajući kako nemamo naftu, ali imamo turizam koji je pokretač


Studenti i profesori turističkih fakulteta iz gotovo cijelog svijeta prekjučer su posjetili Zadar, a prigodno primanje u crkvi sv. Donata organizirali su im predstavnici Grada Zadra i Turističke zajednice uz profesore s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.
Studenti su dočekani s Maraschinom, a imali su priliku čuti nekoliko dodatnih informacija o bogatoj povijesti Zadra i temeljima turističke ponude te su mogli vidjeti i na koji način boce najpoznatijeg zadarskog likera dobivaju karakterističan izgled tradicionalnim pletenjem.
Primjena teoretskih znanja
Projekt posjeta hrvatskoj obali već sedam godina vodi dr. Nevenka Čavlek s Katedre za turizam, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja nam je rekla kako su ovoga puta u Zadar stigli studenti sa pet fakulteta iz Kanade i Europe, a dolaze iz čak 23 zemlje s gotovo svih kontinenata.
– Sve su ovo studenti smjera turizam koji na ovom putovanju uče na praktičnim primjerima. Tijekom plovidbe dobivaju teoretska znanja od profesora koji su mahom članovi Svjetske turističke akademije ili su profesori na drugim sveučilištima, a tu su i profesori iz Australije, Kanade, Amerike i Vijetnama. Cilj je da studenti teoretska znanja primjenjuju na praksu, a obilaskom raznih mjesta profesori se pozivaju na ono što vide, dok studenti uspoređuju pozitivna i negativna iskustva te tako uče na najbolji način, kazala je Čavlek, dodajući da su već vidjeli Split i Šibenik te su strani studenti očarani viđenim i tradicijom, dok studenti iz Hrvatske pokazuju da su ovladali znanjima tijekom studiranja.
Tijekom plovidbe raspravljalo se između ostaloga i kako premostiti kulturne razlike među nacijama te kako se nositi s tim u turizmu. Posebnu zahvalu dr. Čavlek uputila je dr. Boženi Krce Miočić koja je za studente organizirala posjet zadarskim kulturnim znamenitostima, turističkim atrakcijama i primanje.
Na primanju u crkvi sv. Donata studentima je dobrodošlicu poželio Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, te im je rekao nešto više o povijesti i onome što privlači turiste.
– Zadar je star skoro 3.000 godina i od samih početaka smo centar istočnog Jadrana i zbog te pozicije stoljećima su nas vojske koje su bile u blizini pokušavale osvojiti. Grad je razaran i ponovno obnavljan, a povijest se može vidjeti kada šetate ulicama. Nažalost, grad je opet uništavan i prije petnaest godina, ali se jedva vide ti tragovi. Rat nije dobar, dobra je globalizacija i Europska Unija, a mi ćemo sljedeće godine biti njen dio, kazao je Grgurović, dodajući kako mi nemamo naftu, ali imamo turizam koji je naš pokretač.
Znamenitosti i pet nacionalnih parkova
Grgurović je studentima turizma rekao da je u neposrednoj blizini Zadra pet nacionalnih parkova te da se dosta toga može ponuditi modernom turistu, na čemu se temelje planovi Grada Zadra i Turističke zajednice. Pozvao je studente da se vrate u Zadar ističući da osim znamenitosti Zadar za mlade nudi i zanimljiv noćni život, kao i brojna događanja tijekom ljeta. Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, studentima je kazao kako Zadar ima oko 10.000 kreveta, od čega je 5.000 u hotelima, a drugih pet u privatnim kućama te da je na ovom području 115 otoka.
– Svake godine posjećuje nas oko 300 tisuća turista, od čega je oko 200 tisuća noćenja. Želimo vas, mlade ljude, a zbog toga u blizini gradimo i hostel sa stotinu kreveta. Nadamo se da ćete doći ponovno, jer preko ljeta imamo dosta glazbe, a dolazi nam i Bryan Adams, kazao je Šupe nazdravljajući s Maraschinom koji je nazvao najboljim pićem na svijetu.
Nakon Zadra studenti su brodom tour-operatora I.D. Riva krenuli u obilazak drugih gradova na obali.