Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Iskustvom i znanjem do jednakosti

09.05.2019. 10:32
Iskustvom i znanjem do jednakosti


Naš, Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom, kako ga mi skraćeno zovemo – SUMSI, već devet godina provodi radionice kroz koje educiramo djecu o invaliditetu kroz projekt pod nazivom – Iskustvom i znanjem do jednakosti. Do sada smo održali više od 500 predavanja po svim osnovnim školama u Hrvatskoj, a riječ je o učenicima od petog do osmog razreda. Sada u ovom ciklusu naših tzv. proljetnih predavanja, održali smo radionice u pet škola, a riječ je o školi u Križu, Požegi, Lepoglavi i Maču – u Krapinsko-zagorskoj županiji. Što se tiče zadarskog područja svake godine održimo predavanje u Bibinjama, u Preku na otoku Ugljanu i sada smo tu – u Osnovnoj školi Šime Budinića – rekao je jučer Denis Marijon predsjednik SUMSI-ja koji, osim što je i sam u invalidskim kolicima,  uz kolegicu Albinu Žnidar – slijepu osobu, jedan je od predavača.
Radionice se inače, financiraju kroz rad Zaklade za djecu Hrvatske, a u gotovo devet godina bili su gotovo u svakom kutku Lijepe Naše. 
– Cilj projekta je dakle, promicanje i poboljšanje obrazovanja, integracije i sveukupnog života osoba s invaliditetom kroz edukacijske radionice po obrazovnim ustanovama, a naglasak je na praktičnim znanjima. Radionica obično traje oko dva sata. Prvih desetak minuta djecu uvodimo u cijelu priču na način da ih upoznamo s uvjetno rečeno – teorijom odnosno, informacijama o samim terminima koji se pravilno upotrebljavaju kad su u pitanju osobe s invliditetom, njihovim pravima i slično. Potom im pričamo o tome kako je živjeti s invaliditetom od toga kako primjerice, osobe u invalidskim kolicima voze auto, kako se koriste novim tehnologijama, kako konkretno u svakodnevnom životu pružiti pomoć ako je osoba treba… Na kraju, zadnjih desetak minuta ostavimo za njihova pitanja koja uvijek budu vrlo konkretna i zanimljiva – rekao je Denis Marijon.