Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Policajci naoružani krunicama i hrabrim srcem

09.05.2019. 11:45
Policajci  naoružani  krunicama i  hrabrim srcem


Polaganjem buketa cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježja u Pridragi kod spomenika dr. Franji Tuđmanu, u Paljuvu  kod crkve Pomoćnice kršćane i u Novigradu na mjesnom groblju te misom zadužnicom u župnoj crkvi Porođenja BDM u Novigradu, jučer je  obilježena 28. obljetnica uspostave Policijske postaje Pridraga.
Dan zahvale za žrtvu
– Na današnji dan zahvaljujemo ljudima koji su se žrtvovali kao i Bogu što nam ih je dao. Samo onaj koji služi drugima, onaj tko ljubi druge  je sretan čovjek, ali se to ne može postići ljudskim snagama, bez pomoći odozgo, kazao je fra Ivan Nimac, župnik Kruševa, koji je u odsutnosti novigradskog župnika Ivana Ćurića predvodio svetu misu.
Ono za što su mnogi naraštaji živjeli, borili i umirali, kaže fra Nimac,  nisu dočekali, neovisnu i slobodnu Hrvatsku. 
– Nju su izborile one male skupine poput vas iz PP Pridraga koji ste  na prvoj crti obrane bili naoružani vjerom i pobijedili, jer ste se borili  za istinu, pravdu i slobodu, što je božji imperativ, poručio je fra Ivan  Nimac koji je nekoliko godina bio policijski kapelan Kapelanije “Sv.  Mihael” PU zagrebačke.
Tri poginula policajca
Tijekom Domovinskog rata u obrani rodne grude uslijed oružanih  napada srbočetnika i bivše JNA poginulo je tri policajca, dva djelana i  jedan pričuvni policajac PP Pridraga. U obrani Murvice, 4. listopada  1991. godine, poginuo je Boris Čulina, zamjenik zapovjednika PP  Pridraga. U Oluji je poginuo Ivica Baraba, a u operaciji Maslenica pričuvni  policajac Joso Bakić.
– Policijska postaja u Pridrazi uspostavljena zbog političko-sigurnosne situacije uzrokovane 1991. srpskom pobunom u Hrvatskoj. Iako iz  početka nije bilo dovoljno oružja, policajci su bili naoružani krunicama  i hrabrim srcem, policijska postaja bila je psihološka stabilizacija domaćem stanovništvu koje se od tada osjećalo puno sigurnije, rekao je  Slobodan Jergan, prvi zapovjednik PP Pridraga, istaknuvši kako je Pridraga bila okružena centrima pobune u zadarskom kraju.
Zona odgovornosti, kao jedne od prvih  postaja hrvatske policije u  zadarskom zaobalju, bila je od  Karina do Podgradine. U  početku je postaja imala 27 djelatnika potpomognutih s desetak pripadnika specijalne  policije. 
Zauvijek u sjećanju
– Kako je situacija bila sve složenija, mobiliziran je i  pričuvni sastav  policije. Dobivali smo tada pomoć iz PU splitsko-dalmatinske je smo  morali kontrolirati veliki prostor okružen neprijateljskim snagama.  Imali i jedno plovilo za kontrolu akvatorija Karinskog i Novigradskog  mora, navodi Jergan.
Mnogi pripadnici prve policijske postaje u Pridrazi kasnije su dali  svoj doprinos obrani Hrvatske u drugim postrojbama. Ponajprije u  obrani Briševa, Poličnika i Murvice.
– Bili su to teški dani, ali i dani koji će zauvijek biti u sjećanju puka  ovog kraja koji je platio veliku cijenu za slobodu i neovisnost Hrvatske,  poručio je Slobodan Jergan, sad već umirovljeni policajac.
Obilježavanje 28. obljetnice uspostave Policijske postaje Pridraga uz  pokroviteljstvo Općine Novigrad organizirao je UDBDR  Pridraga čiji je  predsjednik Branko Kokić Suve predvodio protokol. Općinsko izaslanstvo je predvodio Joso Klapan, načelnik, PU zadarske Josip Gulan,  načelnik II Policijske postaje, a Udrugu 112. brigade Marko Čulina, prvi  ratni zapovjednik.