Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SJEĆANJE Svijeće i cvijeće palim borcima za slobodu Zadra

09.05.2020. 13:38


U povodu Dana pobjede nad fašizmom i 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu te Dana Europe, jutros je na zadarskom Gradskom groblju delegacija Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, kojima su se pridružili članovi SDP-a te HSS-a, položila vijence i zapalila svijeće ispred spomen-obilježja palim borcima za slobodu Zadra i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.
Tom je prigodom Nikola Dobre, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Zadarske županije, istaknuo kako je riječ o jako važnom datumu ne samo za antifašiste i borce u Drugom svjetskom ratu, već i za cijelu Hrvatsku te se radi o značajnoj obljetnici koja je donijela slobodu nakonrvavog rata.
– Dakle, 9. svibnja 1945. godine bio je dan pobjede na fašizmom, a znamo da je fašizam zlo koje je nastalo koalicijom nekoliko država na čelu s Hitlerovom Njemačkom. Međutim, u narodu se pojavila iskra želje i snažne volje za slobodom od tuđina. Tako se i kroz napredne snage Hrvatske seljačke stranke i Komunističke partije Jugoslavije odnosno Hrvatske formirao Narodnooslobodilački pokret koji se suprotstavio zlu – naglasio je Dobre.
Dodao je kako se danas poseban značaj pridaje ovoj okrugloj obljetnici borbe protiv fašizma, ali se obilježava i Dan Europe, no prema njegovim riječima, još uvijek, nažalost, ima određenih desničarskih skupina koje bi na neki način htjele reviziju povijesti, ali se povijest ne može izbrisati »krpom«.
– Povijest se ne može ignorirati i naravno, da te desničarske skupine nisu ni u kom slučaju u pravu da mogu mijenjati povijesne činjenice i rušiti demokraciju – zaključio je Dobre.
Inače, Dalmatinci, mnogi s područja Zadra, u okviru Osmog dalmatinskog udarnog korpusa koji je formiran 7. listopada 1943. godine i u njegovoj sastavnici Devetnaestoj diviziji koja je formirana u prvoj polovici listopada 1943. godine, vodili su ofenzivne akcije protiv njemačkih, četničkih i ustaških postrojbi u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji, Lici, te u bitkama za oslobađanje Rijeke i Trsta, sve do granice Austrije.
Zbog zasluga za oslobađanje zadarskog područja, Devetnaesta divizija dobila je domicil i spomen sobu u Domu hrvatske mladeži u Zadru.
S područja Zadra, radi ogromnih zasluga u oslobađanju nekad zajedničke države, a prije svega Hrvatske, proglašeno je osam narodnih heroja.