Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjeda na zadarski način!

09.05.2021. 07:02


Bila je to jedna od onih utakmica za kojima možete žaliti ako ih niste gledali. Puntamičanima je trebala pobjeda kako bi potvrdili peto mjesto na ljestvici i izjednačili najbolji rezultat u povijesti kluba ostvaren pod vodstvom Nevena Plantaka prije točno deset godina, no praktički sve do samog početka susreta nije se znalo ni u kojem će sastavu »Soniksi« istrčati na parket. »Podmukli« covid-19 uvukao se u zelenu svlačionicu te su redom, jedan za drugim, otpadali Jakov Vladović, Dino Palčić, Lovre Runjić, Tomislav Cvitković, Sandro Rašić i Filip Jošić pa je trener Vlašić bio primoran na klupu staviti nekolicinu kadeta kako bi uopće popunio zapisnik. S obzirom na okolnosti, rijetki su očekivali da Zadrani u okrnjenom sastavu mogu napraviti išta više osim pružiti kvalitetan sparing gostima s Baldekina, no košarka je još jednom pokazala svu svoju čar i potvrdila da nikada ne valja podcijeniti zadarsko srce. Imali su Šibenčani krajem treće četvrtine ugodnih plus 12 (68:80), no Puntamičani su se na krilima šuta za tri poena prišuljali na samo posjed zaostatka i u posljednjem napadu preko oporavljenog kapetana Palčića, čiji je nastup sve do dva sata prije početka dvoboja bio pod znakom pitanja, stigli do velikog trijumfa.
– Ovo je zlata vrijedna pobjeda. Pred utakmicu smo bili u izuzetno teškoj situaciji i zaista svaka čast momcima koji su iznijeli ovaj susret. Nemam riječi kojima bih opisao događanja na parketu. U drugom poluvremenu nije bilo puno taktike, već samo velika želja za pobjedom. Šut za tri poena se pokazao vrlo bitnim, uz izvrsno izdanje Gospića, ali i svih drugih igrača počevši od kapetana Palčića, preko Tea Petanija do Marina Vručinića itd. Niko Manojlović je odigrao izuzetno bitne minute, Šarlija je bio na standardno dobroj razini, a posebno mi je drago što je mladi David Pavin reagirao jako dobro i pokazao da je potencijal na koji se može računati u budućnosti. Bili smo u zbilja teškoj situaciji. I samome mi je teško nabrojati sve igrače koji su nam nedostajali, no uspjeli smo se othrvati svim nedaćama, zadržati peto mjesto na ljestvici i na zaista spektakularan način završiti ligaški dio sezone – kazao je nakon utakmice vidno zadovoljni trener Vlašić.


Vjera i ratnički pristup
Od početka je bio vidljiv ratnički pristup košarkaša Sonika koji su bili izvrsno mentalno pripremljeni, pokazavši karakter kakav se rijetko viđa.
– Bila je to pobjeda na zadarski način! Od samog početka smo vjerovali u pozitivan rezultat, iako je u pojedinim trenucima bilo primjetno da nam nedostaje energije i da ne možemo na željeni način parirati Šibenki koji je izgledala zaista dobro i praktički do pred sam kraj susreta kontrolirala rezultat. Imali smo probleme i s osobnim pogreškama Šarlije i Zelanta, no cijelo vrijeme smo bili na priključku i nismo dopustili gostima da se odvoje na ozbiljniju razliku – naglasio je trener Puntamike.
Kako i dolikuje drami koja je okruživala Jazine u zadnjih desetak dana, susret je odlučen u posljednjim trenucima. Semafor je 19 sekundi prije kraja pokazivao 98:99 za Šibenku koja je imala napad, a domaćini su odlučili raditi prekršaj i poslati goste na liniju slobodnih bacanja ne bi li imali zadnju loptu. Zanimljivo, iako su Zadrani u dva navrata uistinu napravili osobne pogreške i tražili prekid igre, suci su iz samo njima znanih razloga ostali nijemi što je valjda zbunilo goste koji su u toj »gunguli« izgubili loptu i podarili Soniku priliku za pobjedu.
– Ideja je bila spustiti loptu Gospiću, no kako u primarnoj zamisli nismo uspjeli ona je došla u ruke Palčića i ostalo je povijest – rekao je presretni Vlašić.


Skromni Gospić
U herojskoj utakmici Sonika junaka je bilo kao u antičkim epovima, no jedno ime valja posebno istaknuti. Ante Gospić je čitavo vrijeme vukao svoju momčad i na koncu susret završio s ogromnih 36 poena na kontu te je zasigurno jedan od najzaslužnijih za veliki uspjeh Puntamike.
– Moram pohvaliti sve dečke koji su bili na terenu i koji su proteklih dana trenirali s nama. Dali su svoj doprinos i ne smijemo zanemariti njihov udio u velikom trijumfu – skromno je kazao visoki Zadranin, posebno naglasivši karakter i srčanost svojih suigrača na putu do velike pobjede.
– U svakom trenutku smo »grizli«, skakali smo na svaku loptu te smo zaista dali i zadnji atom snage kako bismo došli do željenog cilja. Bili smo bez više od pola momčadi te je posao zaista bio izuzetno zahtjevan, ali napravili smo veliki iskorak i pobjeda je tim slađa – podvukao je Gospić koji je u petak odigrao utakmicu sezone.
– Drago mi je što je tako ispalo, ali ne bih sebe stavljao u prvi plan. Tijekom utakmice nisam ni bio svjestan koliko sam zabio. Znao sam da dobro igram, ali to ne bi puno značilo da nije bilo kvalitetne igre suigrača. Prije svega sam sretan zbog velikog momčadskog uspjeha i potvrde petog mjesta uoči početka doigravanja – istaknuo je za kraj Ante Gospić.
Zgusnut raspored ne ostavlja Puntamičanima puno vremena za slavlje jer ih već u utorak, s početkom u 17 sati, očekuje prvi susret četvrtfinala hrvatskog prvenstva protiv Gorice.