Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Svi smo različiti kao puzzle, ali tvorimo snažnu cjelinu

09.05.2021. 08:18


Udruga autizam Zadar u suradnji sa zadarskom dizajnericom Ivanom Bičanić vrijedno je radila kako bi osmislila predivnu i jako posebnu žensku torbu.
Riječ je dakle o humanitarnoj torbi čiji kupci daju svoj doprinos i pomažu podići svjesnost o stanju neurorazličitosti.
– U suradnji s Udrugom za autizam Zadar i gospodinom Antom Armaninijem, koji je objeručke prihvatio ideju, osmislila sam torbu imena Puzzle kako bismo svi zajedno osvijestili što više ljudi o autizmu. Autizam nije bolest, to je neurobiološki poremećaj, započinje Ivana hvalevrijednu priču.
Kako kaže, potaknuo je vrlo posebni i dragi dječak koji ima autizam.
– Dječak Luka s otoka Premude, odakle potječem, inspirirao me za ovu suradnju i torbu Puzzle. Luku poznajem od rođenja i znam njegovo putovanje kroz život sa svim preprekama. On je divan dječak i danas sa svojih 12 godina ide u školu, ima svoju asistenticu, uz pomoć mame i tate živi život s autizmom. I on voli šivati, mama mu je kupila mašinu i to ga veseli. Svaka torbica koju izradim ima privjesak u obliku puzzle koji je Luka, uz maminu pomoć, izradio, otkriva Ivana sastojke ljubavi i pažnje utkane u proizvod.
Osim toga, torba nosi snažnu poruku i pokazuje kako moda može i mora imati i društveni značaj.
– Torba je dizajnirana od puzzla različitih veselih boja. Svi smo mi, baš kao puzzle, tako različiti, a opet tako isti i tvorimo jednu snažnu cjelinu. Najbolji smo i najjači kad se držimo skupa te pomažemo jedni drugima, emotivno ističe Ivana koja je već sudjelovala u nekoliko humanitarnih projekata i sretna je kada može pomoći kroz svoj posao koji voli.
Kako nastavlja, smatra da je dužnost svih poduzetnika osvještavati društvo oko nas i ukazivati na različitosti.
– Kroz modu možemo jako puno pokazati i biti u službi društva, slaviti svaki život oko sebe. A pomoću materijala koje koristimo pri izradi proizvoda, možemo osvijestiti da su eko-materijali budućnost i istaknuti važnost održive mode, kvalitete, ručnog rada i autentičnost hrvatskog proizvoda, naglašava Ivana.
Premda su lijep dizajn, širok spektar korištenja i pritom humanitarni karakter obećavajuća kombinacija, za Ivanu je ovaj projekt uspješan i ako se samo jedna torba proda i ako samo jednu osobu dotakne pričom koju ona nosi.
Torba se može naručiti na internetskoj trgovini https://chicib.com/kategorija-proizvoda/humanitarna-torba/.