Gerontodomaćice u domovima i srcima korisnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Projekt za 50 starih i nemoćnih, vrijedan 1,6 milijuna kuna
Projekt objedinjuje vrlo važne segmente - nezaposlenost i skrb o nemoćnim osobama. Ono najbitnije u njemu je socijalna strana koja se radi kroz emocije, a ne samo kroz posao, jer je samim korisnicima nekad dovoljna i samo topla riječ, ističe Tesla
Općina Ražanac
Voditeljica Lucie Tesla i šest gerontodomaćica

Općina Ražanac u partnerstvu s LAG-om Bura i obveznim partnerima Područnim uredom HZZ-a u Zadru i Centrom za socijalnu skrb u Zadru provodi projekt "Ražanac - moj dom" u vrijednosti 1.578.340,06 kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima iz EU fondova, konkretno iz Europskog socijalnog fonda.

III. faza programa ZAŽELI

- Projekt u trajanju od 30 mjeseci je počeo 19.veljače 2020. godine. Ove godine u kolovozu završava, te se pripremamo na apliciranje novog projekta, na III. fazu programa ZAŽELI - zapošljavanje žena koje je planirano u trajanju od šest mjeseci, kazala je Lucie Tesla iz Starigrada, voditeljica projekta Ražanac - moj dom" tijekom druženja sudionika projekta i korisnika u Knjižnici Jurja Barakovića u Ražancu.

Cilj projekata uz zapošljavanje bio je i ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

- Tijekom provedbe projekta zaposlili smo pet žena na dvije godine i protekle godine uspjeli smo dogovoriti preraspodjelu sredstava da zaposlimo još jednu ženu na godinu dana, rekla je Tesla.

Danas zaposlene žene, kaže ona, brinu za ukupno 50 korisnika u 43 domaćinstava. Obilaze ponajviše Ražanac i Rtinu, te brinu i za korisnike u Ljupču i Ljubačkim Stanovima, Jovićima i Radovinu, istaknula je voditeljica.

- Projekt objedinjuje vrlo važne segmente - nezaposlenost i skrb o nemoćnim osobama. Ono najbitnije u njemu je socijalna strana koja se radi kroz emocije, a ne samo kroz posao, jer je samim korisnicima nekad dovoljna i samo topla riječ, ističe Tesla dodajući ksko je osnovna aktivnost projekta usmjerena na usluge prilagođene starijim osobama.

- Osobito na potrebe pomoći u prevladavanju usamljenosti i socijalne isključenosti kao i na organiziranje prehrane, kućanske poslove, uređenje okućnice, osobnu higijenu te posredovanje u ostvarivanju različitih prava. Kao što je rekla jedna naša korisnica - to je posao u kojem ljudima ulaziš u kuće, ali i u živote pokušavajući i trudeći se razumjeti svaki njihov problem i svaku bol. Kroz neko vrijeme to više ne doživljavaš kao posao već svaku tu kuću obilaziš kao svoj drugi dom, navodi Tesla.

Važan nastavak projekta

Od izuzetne je važnosti da se projekt nastavi i nakon kolovoza, kaže ona, jer bi veći broj starijih osoba ostao bez skrbi.

- Mnogi od korisnika za naše su gerontodomaćice kao dio njihovih obitelji. Svakako raspon pružanih usluga je stvarno širok i sve to je za krajnje korisnike besplatno, naglašava Tesla.

Projekt "Ražanac - moj dom" ocijenjen je odličnom ocjenom te se pokazao kao vrlo pozitivan među starijom populacijom kojoj je i namijenjen. Nezaposlenim ženama je dao posao, a usamljenima društvo te usluge pomoći u kući i podrške u mobilnosti.

- Općina Ražanac, kao i sami korisnici projekta su izrazito zadovoljni projektom. Osim za starije i nemoćne osobe potreban je i za zapošljavanje žena, poželio je Damir Jordan, načelnik Općine Ražanac, koji je nazočne upoznao s općinskim projektima, osobito o cjeloživotnoj skrbi, od rođenja do treće životne dobi općinskih žitelja.

U ime svih korisnika načelniku Jordanu buket cvijeća je uručila 96-godišnja Margarita Škulić.

- Osobe treće životne dobi sve više ovise o drugima. Njima i osobama s invaliditetom posjeti gerontodomaćica su neprocjenjivi. Gerontodomaćica je plemenito zanimanje. Štoviše, svaka osoba koja je odlučila svoje vrijeme i svoj život podrediti i posvetiti za druge vrijedna je divljenja i iznimnog poštovanja, istaknula je Ljiljana Grginović iz Pučkog otvorenog učilišta Prizma, koja je vodila edukaciju žena za zvanje gerontodomaćice.

Kolače za sve nazočne pripremile su gerontodomaćice, dok su se za veseli štimung pobrinuli ovdašnji učenici predvođeni učiteljicom Martom Bonato i učiteljem Josom Ivancem.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)