Zadarska regija na 98% noćenja iz rekordne godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Hrvatska u prva četiri mjeseca ove godine nadomak 90% noćenja iz 2019.
Ukidanjem većine mjera protiv pandemije, dobrim kasnijim uskrsnim blagdanima i lijepim vremenom, travanj se pokazao i više nego uspješnim za hrvatski turizam posebno za hotele koji su nakon dvije godine lošeg i nikakvog rada u travnju s 320% rasta noćenja pokazali da su osnovni turistički smještaj
Vedran SITNICA
Zadarska županija u četiri mjeseca ostvarila 370.000 noćenja dok ih je rekordne 2019. imala 377 tisuća

Tijekom travnja s 867.592 dolazaka turista i 2.822.766 noćenja Hrvatska je imala rast prema prethodnoj godini od 260% u dolascima i 231% u noćenjima, pri čemu je stranih gostiju pristiglo 500% (!?) više i ostvarili su 350% noćenja više.
Time je u četiri mjeseca ostvareno 5 milijuna noćenja ili 89% ostvarenih u istom razdoblju rekordne 2019. godine. Zadarska županija u tom je razdoblju ostvarila 370.000 noćenja dok ih je rekordne 2019. imala 377 tisuća te je time dosegla 98% tadašnjih noćenja, nadmašivi svoj, i nacionani, cilj dosezanja 90% noćenja iz rekordne godine.

Rastući travanj

Ukidanjem većine mjera protiv pandemije, dobrim kasnijim uskrsnim blagdanima i lijepim vremenom, travanj se pokazao i više nego uspješnim za hrvatski turizam posebno za hotele koji su nakon dvije godine lošeg i nikakvog rada u travnju s 320% rasta noćenja pokazali da su osnovni turistički smještaj s 1,3 milijuna ili polovicom svih komercijalnih noćenja. Naravno da sa 620 tisuća slijede dominantni objekti u domaćinstvu (mahom apartmani za najam) s rastom od 190%, a potom kampovi s gotovo pola milijuna noćenja i 250% rasta, a oni su i lani dosegnuli promet iz 2019. Nautika kao snažan hrvatski adut je već na preko 100 tisuća noćenja i 150% rasta tek nešto manje od nekomercijalnog smještaja koji je ostao na 50% rasta.

Prema turističkim regijama

Istra je bila nadomak milijun noćenja, a Kvarner na polovici toga, pa su na 34, odnoso 16%, dakle pola promta u zemlji, a slijede Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Zadarske županija.
Esktreman i najveći rast imala je Dubrovačka županja, čak 550%, a zbog prethodnih malih brojki. Time je Dubrovnik u travnju bio prva top desetinacija u zemlji, vrativši se staroj slavi.
Slijede ga Poreč. Zagreb, Rovinj, Split, Umag, Zadar...
Isra i Kvarener vladali su i četveromjesečnim prometom s 1,5 milijuna odnosno 630 tisuća noćenja, a uz dobre brojke u svim regijama. Naravno hoteli su s gotovo 2,5 milijuna noćenja odradili 52% komercijalnog turizma u četiri mjeseca s preko 210% rasta, gotovo 200% rastao je i smještaj u domaćinstvu, a toliko i kampovi. U dosadašnjem tijeku godine prva destinacija u zemlji je Zagreb, a slijede ga Rovinj, Opatija i Dubrovnik.

Iznenađenja

U četiri mjeseca najveći udjel u ukupnim noćenjima ostvarilo je domaće tržište, a zatim slijede tržišta Slovenije, Njemačke, Austrije i BiH. No, dok je broj domćih turista simbolično rastao iz gotovo svih drugih zemalja bilježio se izniman rast, a neke zemlje poput Ujedinjenog kraljevstva iznenadile su sa preko 1.000% rasta, ili niz zemalja s preko 500% rasta (Austrija, Belgija, Finska, Japan, Koreja, Njemačka, Nizozemska).

Predvodili hoteli, jako bitna nautika

Zadarska županija imala je i prethodne dvije godine turističke rezultate najbliže 2019. godini, odnosno s najmanjim padom, a to je potvrđeno i u ovoj 2022. godini za prva četiri mjeseca.
Za dosegnuti najveći postotak 2019. godine (98%) zbog prethodno istaknutog imala naizgled slabiji rast.
Sa 63.740 gostiju i 248.369 noćenja u travnju ovdje je u četiri mjeseca ostvareno 94.595 dolazaka i 369.718 noćenja odnosno 98% iz prva četiri mjeseca 2019. godine. I ovdje su s 96.000 noćenja (72% rasta) predvodili hoteli, a slijedili objekti u domaćinstvu s 86.500 i 160% rasta, te sa 63.000 kampovi uz 175% rasta. Jako je bitna nautika, sa 120% rasta dosegnula je 27 tisuća noćenja. Nakon domaćih gostiju su najbrojniji bili Slovenci, Nijemci, Austrijanci te gosti iz BiH, a izniman rast imali su gosti iz Ujedinjenog kraljevstva i Nizozemske.
Dominantne destinacije u ovom razdoblju bile su Zadar, Biograd, Vir, Pag i Starigrd Paklenica...

Kadija: Potvrđuju se predviđanja o vrlo dobroj godini

- Dosadašnje brojke zajedno sa stanjem rezervacija, potvrđuju naša predviđanja o vrlo dobroj turističkoj godini. Uz naša ključna emitivna tržišta Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Češke koja su uvijek na vrhu ljestvice, u travnju su značajna povećanja i dolaske ostvarili aviogosti iz Ujedinjenog kraljevstva i Francuske, ističe direktorica Turističke zajdnice Zadarske županije Mihaela Kadija ističući kako je rasla prepoznatljivosti naših parkova i novostvorenih sadržaja kojima su obogatili svoju prirodnu baštinu.
- Značajan je i rast ponude pružatelja usluga aktivnosti posebnih interesa, što smo popratili kroz komunikaciju uloživši značajne napore kako bi te informacije doprle do tržišta. Stvorili smo nove materijale, i digitalne i tiskane, koji daju konkretne informacije što raditi i doživjeti diljem Zadarske županije kroz brend Reci DA! svemu koji se pokazao kao idealan alat.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno