Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Južna Koreja u Poličniku

Autor: Damir Maričić

08.06.2008. 22:00


Osim što je već privukla impresivan broj poduzetnika već nazočnih u Zadru, Općina Poličnik svojim poduzetničkim zonama, na čelu sa zonom Grabi i Murvica, pročula se i među poželjnim stranim investitorima
U Poslovnu zonu Grabi, odnosno Općinu Poličnik u subotu su samo poslovnim ljudima znanim kanalima došli visoki predstavnici Južne Koreje, jednog od “azijskih tigrova”. Ekscelencije Lee Yong-joon, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Koreje, i Byun Dee-ho, veleposlanik Republike Koreje u RH, u pratnji Lee Eun-yonga, direktora Odjela za centralnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Koreje, i Choi Young-sam, drugi tajnik u Veleposlanstvu, u Poslovnoj su zoni Grabi dočekali Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, i Žaljko Lončar, član Poglavarstva zadužen za gospodarstvo sa suradnicima.
Poduzetnička vrijednost Graba Grabi su jedno od poprišta važnih investicija na ovom području – zona osmišljena u pravo vrijeme i na pravom mjestu u kojoj hale već pretiču jedna drugu (nažalost, i dolazak struje), koje će Poličniku osigurati jedno od najprestižnijih mjesta u gospodarskoj karti Zadarske županije.Valja kazati da na samoj zoni nije bilo dugog razgovora niti velikih riječi. Željko Lončar objasnio je gostima kakva je projekcija zone i općinski planovi.Njegovu ekscelenciju Yong-joona zanimalo je kakve su povlastice predviđene za strane investitore. Lončar je kazao kako su povlastice općevažeće, dakle nema posebnosti za ove ili one investitore jer se tereni dodjeljuju temeljem javnog natječaja na koji se može svatko javiti. Pogodnost je u vrlo niskoj cijeni od sedam eura po prostornom metru i to komunalno potpuno uređenog zemljišta, dakle sa svim priključcima. Razlog ovako niske cijene je inzistiranje općine na proizvodnji, odnosno industriji na ovim terenima. Druga zona koju su Korejcima također predstavili je zona Murvica IK (a to su dvije od inače pet zona poduzetništva u ovoj općini), gdje su uvjeti cijena bitno drugačiji, odnosno iznose 35 eura po metru jer je tu dopuštena trgovina, srevisi i slično. – Svjesni toga da je svakom projektu najteži početak i da predstavlja muku za investitore, mi smo se na tri godine odrekli komunalne naknade, a isto tako komunalni doprinos po prostornom metru sveli smo na 15 kuna ako investitor ovdje zasnuje i sjedište svoje tvrtke, objasnio je mudre odluke Poličnika Željko Lončar.Korejce je zanimalo kakve su djelatnosti nazočne u zoni, a objašnjeno im je kako se radi o kemijskoj industriji i preradi plastičnih masa, proizvodnji jahti, preradi ribe, građevinskoj stolariji, elektroopremi i slično. Također je na pitanje gostiju kazano kako od znanijih stranih investitora mogu istaknuti Metro (Murvica), odnosno Aluflexpack kao najvećeg (robnog) izvoznika u Zadarskoj županiji.
Korejsko upoznavanje s Hrvatskom Razmijenjeni su i prigodni skromni pokloni, nakon čega su domaćini delegaciju provezli zonom. Korejci nisu bili pretjerano raspoloživi za razgovor. Na novinarsko pitanje zamjenik ministra kazao je da je impresioniran “dobrim početkom” ove zone kao i stimulativnim mjerama za (strane) investitore. O razlozima posjeta nisu kazali više od toga da ih zanima kakvi se uvjeti pružaju investitorima.– Korejski gospodarstvenici ulažu milijarde eura u područje Srednje Europe, a u Hrvatskoj nisu znatnije prisutni jer im nedostaje informacija o mogućnostima koje se pružaju stranim ulagačima, a mi im obilaskom zona želimo dati i te informacije, kazao je Yong-joon, dodavši kako je ovo prva poslovna zona koju obilaze.Govoreći o pitanju općeg interesa Koreje za hrvatske gospodarske potencijale, kazao je kako imaju znatni interes za Luku Rijeka, a na pitanje interesa za privatizaciju ovdašnje brodogradnje (poznato je da su korejski predstavnici snimili stanje i interes iskazali), kazao je da država Hrvatska još nije odlučila ide li ili ne i kako u privatizaciju brodogradnje.I domaćinima i novinarima koji su pratili ovaj posjet ostaje nagađati kakva je pozadina ovog obilaska osim bazičnog informiranja. Sigurno je da zona Grabi, odnosno Murvica, imaju neke adute. Korejsko gospodarstvo snažno je prisutno u Europi, a moguće je da se traže i drugi kanali osim postojećih putem kojeg bi se ulazilo ili plasiralo proizvode na europskom području. Grabi kao prilično poodmakla zona (za 15 dana dobiva struju, a niz hala je završen ili pred završetkom) u neposrednoj blizini autoceste, odnosno luke i Zračne luke te Zadra, jedno je od dobrih ulaznih mjesta za Europu.Hoće li ovaj obilazak dovesti do nekih konkretnih interesa i investicija nemoguće je kazati. No ono što se može kazati je da su u Poličniku iskoristili trenutak i snažno koračaju k pretvaranju ovog prostora u jednu dinamičnu prigradsku zonu, koja je izazvala i Zadar u nekim razvojnim projekcijama. Uostalom, popis ulagača u njihovu zonu to potvrđuje.