Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zmagi sve ovlasti i sva odgovornost

Autor: Ivan Knežević

08.06.2009. 22:00
Zmagi sve ovlasti i sva odgovornost

Foto: Zvonko KUCELIN



Ubuduće će Sagadin biti u dvostrukoj poziciji, trener i osoba s poslovima sportskog direktora
Podatak da je četveročlano povjerenstvo koje  vodi klub i vodit će ga još neko  vrijeme, do godišnje skupštine, odlučilo da u sklopu radnih  mjesta koja postoje u prvoj  momčadi i oko nje neće biti  sportskoga direktora, zapravo  nije nikakvo iznenađenje. Još  je Kristijan Magaš, bivši predsjednik koji je svojedobno podnio neopozivu ostavku, prigodom ustoličenja Zmage Sagadina kazao da će on, treći  trener, imati sve ovlasti kad je  u pitanju prva momčad. Magaš tada nije izrijekom kazao  da Giuseppe Giergia neće više  imati nikakav utjecaj u segmentu poslovanja s igračima i  slično, ali svatko je razumio da  je upravo tako bilo. Poslije je  Giergia razvlašten i u onom  dijelu poslova koji su bili klasično direktorski. U praksi Sagadin je, prvo s Magašem potom s povjerenstvom, dogovarao što je trebao dogovarati  i ostvario što su skupa mislili  da treba ostvariti. Naprimjer,  Desmonu Farmeru reći da više  ne postoje uvjeti za njegov  daljni angažman. Ili upotpuniti stručni stožer novim trenerom, konkretno Tihom Bujanom.
Međutim u Zadru nikad nisu prestala nagađanja, a mnogi su se uvijek hvalili da imaju  informaciju iz prve ruke, da će  u datom trenutku sportski direktor biti ovaj ili onaj. Tim  prije što je i povjerenstvo u  početku imalo ideju o odgovarajućoj osobi koja bi mogla  biti sportski direktor. Pa su čak  spomenute i namjere kontakata s Emilijom Kovačićem i  Stojkom Vrankovićem, te još  nekima. Brzo je potom sve na  službenoj razini utihnulo i  početkom ovoga tjedna i Dino  Perović i Rajko Zurak, članovi  povjerenstva, rekli su da sportskog direktora neće biti. Kad  se sve prevrne i malo razmisli,  takav je stav logičan slijed prethodne odluke, točnije odluke  da će Zmago Sagadin ostati  trener za sljedeću sezonu. Jer,  ako je već i Magaš dao Sagadinu otvorene ruke kad je  slovenski trener došao, a nekoliko mjeseci poslije povjerenstvo izrazilo zadovoljstvo  Sagadinovim djelovanjem, onda bi aktiviranje pozicije  sportskoga direktora u ovom  trenutku moglo između redaka  značiti samo da se Sagadinu  (dovoljno) ne vjeruje. Ovako,  povjerenstvo je prisnažilo svoju odluku o Sagadinovu ostanku, ali je ujedno odgovornost za sve što će se u prvoj  momčadi tek zbiti, ostavilo u  njegovim rukama. Odgovornost nije podijeljena na, recimo, dvojicu. Možda je povjerenstvo tako odlučilo i zbog  toga što je u bližoj prošlosti  bilo više ili manje bučnih prijepora na relaciji Aco Petrović  – Giuseppe Giergia (klupa i  stolar, Beck, Garnett, Ivanov,  Perić…) koji su nedvojbeno bili i stanovito narušavanje klupskoga mira.
Dakle, Zmago Sagadin ubuduće će biti u dvostrukoj poziciji, trener i osoba s poslovima sportskoga direktora.  Nije neuobičajeno, bilo je već  takvih primjera, s tim da u  Sagadinovu treba samo razlučiti hoće li on do daljnjega  djelovati i kao sportski direktor samo i isključivo u kontekstu prve momčadi. Jer,  sportski direktor bi, valjda trebao imati poslova i oko mlađih  klupskih kategorija. No kako  klub uskoro namjerava utemeljiti agenciju koja će – kako  je rečeno  – raditi sve što treba  oko igrača i za njih, onda je  tako u nomenklaturi radnih  mjesta ono koje se odnosi na  klasičnog sportskog direktora  zapravo suvišno. Što bi rekli  političari – ide se u tom smjeru.  Puno više o budućem ustroju  klupskoga djelovanja na svim  razinama poslovne piramide  svakako će se znati poslije  skupštine na kojoj se očekuje  potvrđivanje dokumenta klupske strategije, kao i odabir ljudi koji će ubuduće i osmišljavati i provoditi klupsku politiku. A to nije predaleko,  skupština je najavljena za 19.  lipnja.